Τετάρτη 10 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
«Εχουμε υποχρεώσεις, αλλά και δικαιώματα»

Συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής διαπραγματευτή για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν, Αλί Λαριτζανί

Ο Α. Λαριτζανί στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου

Associated Press

Ο Α. Λαριτζανί στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου
«Η ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς είναι δικαίωμα του Ιράν, όπως και οποιασδήποτε άλλης χώρας ιδιαίτερα εφόσον είναι μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Είναι άδικο ορισμένες χώρες να έχουν μόνο υποχρεώσεις και όχι δικαιώματα στο πλαίσιο της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών». Αυτό υπογράμμισε, χτες, ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα και γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, Αλί Λαριτζανί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην ιρανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Ο κ. Λαριτζανί επέλεξε να δώσει μόνο ένα αρχικό στίγμα, μιλώντας για τις φιλικές παραδοσιακές σχέσεις Ιράν - Ελλάδας, καθώς και για τη σημαντική θέση της χώρας μας, που της δίνει το περιθώριο να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στα διεθνή ζητήματα και στη συνέχεια να αφιερώσει όλο το χρόνο σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Υπενθύμισε ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα άρχισε πριν από 40 χρόνια, επί Σάχη, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, που είχαν δεσμευτεί για την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων 20.000 Μεγκαβάτ και της Γαλλίας που είχε δεσμευτεί για αντιδραστήρες 6.000 Μεγκαβάτ, ενώ και οι δύο χώρες είχαν στηρίξει το Ιράν σε εκείνα τα πρώτα βήματα με παροχή εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας.

Αναρωτήθηκε γιατί σήμερα, που τα ενεργειακά κοιτάσματα του Ιράν έχουν υποστεί πολύ μεγαλύτερη εκμετάλλευση, η Ουάσιγκτον κρίνει ως μη απαραίτητη την παραγωγή ειρηνικής πυρηνικής ενέργειας στο Ιράν. Εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ «αναζητούν περιπέτειες» στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου, τα τελευταία χρόνια, παρά τα αρνητικά αποτελέσματα που η πολιτική αυτή έχει προκαλέσει, φέρνοντας ως παράδειγμα τη διαμορφωθείσα κατάσταση στο Ιράκ.

Ο κ. Λαριτζανί αρκέστηκε να πει ότι στην επιστολή του Προέδρου Αχμαντινετζάντ προς τον Αμερικανό ομόλογό του επισημαίνεται η ανάγκη να δοθεί τέλος σε αυτήν τη «συμπεριφορά». Λακωνικά, επίσης, απάντησε και σε ερώτηση για το ρόλο της ισραηλινής ηγεσίας στην όλη υπόθεση, τονίζοντας ότι «υπάρχουν και ορισμένοι από την πλευρά των σιωνιστών που συμμετέχουν στα σχέδια αυτά».

«Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με ΔΕΑΕ»

Ο Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι, κατά τη γνώμη του, το ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου «έχει μετατραπεί σε παιχνίδι μεταξύ διαφόρων παικτών», σημειώνοντας ότι «η χώρα του δεν έχει καν αποκτήσει ακόμη εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου και κατά συνέπεια ούτε έχει παράγει πυρηνικό καύσιμο, που είναι και ο απώτερος στόχος της». Αφού επανέλαβε ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε ερευνητικό επίπεδο, υποστήριξε ότι το Ιράν ουδέποτε αντιμετώπισε πρόβλημα με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, σε συνεργασία με την οποία έλυσε πολλά ζητήματα τον τελευταίο καιρό.

Επανέλαβε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για συνεργασία με τη ΔΕΑΕ, καθώς «το πρόβλημα δεν είναι ο κ. Μπάρανταϊ και η τελευταία έκθεσή του, αλλά όσοι βιάστηκαν και πίεσαν ώστε η έκθεση να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Ο κ. Λαριτζανί επιβεβαίωσε ότι το Ιράν διάκειται ευνοϊκά απέναντι στο ενδεχόμενο μεταφοράς της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου στη Ρωσία (αρχική πρόταση της Μόσχας), αρκεί το όλο θέμα να επανέλθει στη δικαιοδοσία της ΔΕΑΕ.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι ουδέποτε η Τεχεράνη απείλησε να αποσυρθεί από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων («αφού δε διαθέτουμε και δε σκοπεύουμε να αποκτήσουμε πυρηνικά όπλα»). Θα επικαλεστεί, όμως, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, το άρθρο 10 της ίδιας Συνθήκης που προβλέπει σειρά μέτρων για την κάθε χώρα που συμμετέχει σε αυτήν και θεωρεί ότι τίθεται ζήτημα εθνικής ασφάλειάς της.

«Το Ιράν δυσκολότερος στόχος από το Ιράκ»

Ο κορυφαίος Ιρανός διαπραγματευτής απέφυγε επισταμένα να αναφερθεί στο ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής αμερικανικής επίθεσης, αρκούμενος να υπενθυμίσει ότι «το Ιράν είναι δύσκολος στόχος, πόσο μάλλον που οι Αμερικανοί έχουν κολλήσει στο Ιράκ που ήταν σαφώς μικρότερος στόχος». Επανέλαβε ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα είναι πολύ καλές και εποικοδομητικές, δηλώνοντας σιβυλλικά ότι «η κάθε χώρα έχει συγκεκριμένα περιθώρια εντός των οποίων διαδραματίζει ένα ρόλο και αυτό είναι απολύτως σεβαστό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ