ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάη 2006
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ
Ξεκίνησε χτες το Γενικό Συμβούλιο

Από τις εργασίες του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΔΝ
Από τις εργασίες του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΔΝ
Με τη συμμετοχή περισσότερων από 60 κομμουνιστικών και αντιιμπεριαλιστικών νεολαιών, τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων χρόνων, ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα, οι εργασίες του Γενικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών στην Αθήνα.

Το Γενικό Συμβούλιο συζητάει την πολιτική έκθεση της Ομοσπονδίας, το σχέδιο δραστηριοτήτων για το 2006, οικονομικά θέματα και εγγραφές νέων μελών. Επίσης, θα ολοκληρώσει τη γενική έκθεση και εκτίμηση για το 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών που πραγματοποιήθηκε πέρσι στο Καράκας της Βενεζουέλας και θα καθορίσει την ημερομηνία και την τοποθεσία της 17ης Γενικής Συνέλευσης της ΠΟΔΝ.

Στη συνεδρίαση συμμετέχει σύσσωμη η ηγεσία της ΠΟΔΝ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Μιγκέλ Μαδέιρα και τον γενικό γραμματέα, Τζοβάνι Παρουέτα.

Στην έναρξη των εργασιών του Γενικού Συμβουλίου απηύθυνε χαιρετισμό στους αντιπροσώπους των ξένων οργανώσεων, ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης.


Το προεδρείο της συνάντησης. Στο μικρόφωνο ο Μιγκέλ Μαδέιρα
Το προεδρείο της συνάντησης. Στο μικρόφωνο ο Μιγκέλ Μαδέιρα

Εκδήλωση σήμερα για τα 60χρονα της ΠΟΔΝ

Ανοιχτή εκδήλωση της ΚΝΕ, αφιερωμένη στα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΠΟΔΝ, διοργανώνεται σήμερα, Τετάρτη, 10 του Μάη, στις 8 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο AULA της Φιλοσοφικής Σχολής (Πανεπιστημιούπολη).

Στην εκδήλωση θα προβληθεί βίντεο αφιερωμένο στην 60χρονη πορεία της ΠΟΔΝ, θα γίνουν χαιρετισμοί από το προεδρείο της ΠΟΔΝ, το ΚΣ της ΚΝΕ, καθώς και από αντιπροσώπους των ξένων οργανώσεων, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία από τη χορωδία της ΚΝΕ, αφιερωμένη στο διεθνές εργατικό και αντιιμπεριαλιστικό τραγούδι.


ΜΙΓΚΕΛ ΜΑΔΕΪΡΑ
Να ενισχύσουμε τους δεσμούς, να δυναμώσουμε τον αγώνα

Από το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας πέρσι στο Καράκας
Από το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας πέρσι στο Καράκας
Μιλώντας στον «Ρ» ο Μιγκέλ Μαδέιρα, πρόεδρος της ΠΟΔΝ, αφού μετέφερε τις ευχαριστίες της Ομοσπονδίας στην ΚΝΕ, αντιπρόεδρο της ΠΟΔΝ, για τη φιλοξενία της συνάντησης, υπογράμμισε τη σημασία της συνεδρίασης και τόνισε ότι είναι «από τις μεγαλύτερες συνεδριάσεις του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΔΝ, με την πιο μαζική συμμετοχή των τελευταίων χρόνων».

Εξήγησε ότι «είναι πολύ σημαντική γιατί θα κάνουμε την αξιολόγηση του 16ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που έλαβε χώρα στο Καράκας της Βενεζουέλας τον Αύγουστο του 2005, και επίσης θα συζητήσουμε την έκθεση των δραστηριοτήτων μας, την πολιτική έκθεση της ΠΟΔΝ και θα καθορίσουμε ποιες θα είναι οι βασικές μας δραστηριότητες και οι βασικές γραμμές στις οποίες θα κινηθεί η δραστηριότητά μας για το 2006. Από την άλλη, θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε τον τόπο και το χρόνο που θα λάβει χώρα ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την ΠΟΔΝ, η συνεδρίαση του μεγαλύτερου και βασικότερου οργάνου της ΠΟΔΝ, η Γενική της Συνέλευση που θα γίνει μέσα στο 2007».

Ακόμα επισήμανε ότι φέτος η ΠΟΔΝ «κλείνει» 60 χρόνια από την ίδρυσή της και είπε ότι στη σημερινή εκδήλωση προς τιμήν των 60 χρόνων της ΠΟΔΝ, «σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε κάποια νέα υλικά που έχουμε φτιάξει, ειδικά για την περίσταση, με δεδομένο ότι για εμάς η μέρα του εορτασμού των 60 χρόνων από την ίδρυση της ΠΟΔΝ είναι μια στιγμή αγώνα».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κατέληξε επισημαίνοντας ότι «τις τρεις μέρες που θα είμαστε εδώ, θα συζητήσουμε, θα εργαστούμε και θα αποφασίσουμε συλλογικά. Ολα αυτά είναι πολύ σημαντικά για να αναπτυχθεί η ΠΟΔΝ ακόμα περισσότερο, να δυναμώσουμε τον αγώνα μας, να ενισχύσουμε τους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης με όλες τις νεολαιίστικες οργανώσεις στον κοινό μας στόχο, την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό».


ΘΕΜΗΣ ΓΚΙΩΝΗΣ
Η συνεπής αντιιμπεριαλιστική πάλη ελπίδα για τη νεολαία

Στην ομιλία του στην έναρξη των εργασιών του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΔΝ, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης, αφού καλωσόρισε τους αντιπροσώπους στην Αθήνα, σημείωσε ότι η επιτυχία των εργασιών του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΔΝ είναι δεδομένη. Και εξήγησε ότι την επιτυχία των εργασιών «αποδεικνύει η ανοδική πορεία της ΠΟΔΝ, η επιτυχία του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στη Βενεζουέλα και η συνεχής ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού χαρακτήρα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών».

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «θεωρούμε ότι σήμερα μόνο η συνεπής αντιιμπεριαλιστική πάλη και η αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό, από την Κούβα έως τη Βόρεια Κορέα, από το Ιράν έως τη Βενεζουέλα και αλλού, μπορεί να αποτελέσει ελπίδα, να διαπαιδαγωγήσει τους νέους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μόνο η συνεπής αντιιμπεριαλιστική πάλη της νεολαίας, των λαών και της εργατικής τάξης μπορεί να ανατρέψει, να βάλει εμπόδια στους σχεδιασμούς της νέας τάξης πραγμάτων, το νέο κύκλο ιμπεριαλιστικών πολέμων που έχει στο στόχαστρο το Ιράν».

«Θεωρούμε - επισήμανε - ότι η επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας, στη μόρφωση, στη δουλιά, στη ζωή της, η επίθεση στους λαούς, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, δεν είναι τυχαία επιλογή ή διαχειριστική λογική κάποιων προσώπων. Αφορούν σε ένα σύστημα που έχει ως στόχο του το να καταπατήσει παραπέρα τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Αφορούν σε ένα σύστημα που δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, για να ξεπεράσει την κρίση αναπαραγωγής του».

Ο Θ. Γκιώνης υπογράμμισε στην ομιλία του ότι εκείνο που χρειάζεται είναι «η οργάνωση της πάλης της νεολαίας σε κάθε χώρα ξεχωριστά, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις κυβερνήσεις που υπηρετούν και ενισχύουν αυτά τα σχέδια και ο συντονισμός της πάλης της νεολαίας σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο».

Και πρόσθεσε ότι «η ΠΟΔΝ όλα αυτά τα χρόνια - και είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει έτσι - συμβάλλει με επιτυχία σε αυτό το έργο του συντονισμού της πάλης της νεολαίας, σε όλο τον κόσμο ενάντια στον ιμπεριαλισμό και για την υπεράσπιση των αναγκών των νέων ανθρώπων».

«Προσπαθούμε - εξήγησε - να ενισχύσουμε αυτή την πάλη στη χώρα μας. Υποδεχτήκαμε μαχητικά το προηγούμενο διάστημα, η νεολαία και ο λαός της Αθήνας, την Κοντολίζα Ράις στην πρόσφατη επίσκεψή της στη χώρα μας. Ολες τις προηγούμενες μέρες το ΚΚΕ και η ΚΝΕ οργανώσαμε σε όλη την Ελλάδα πλατιές εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο λαό της Κούβας. Οργανώνεται η πάλη της νεολαίας. Αύριο θα γίνει συλλαλητήριο φοιτητών και σπουδαστών ενάντια στις αλλαγές που προωθούνται στην ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας, στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων. Είναι μια πρώτη απάντηση με κινητοποιήσεις και καταλήψεις σε όλες τις σχολές της χώρας».

Σημείωσε ότι σε αυτό το φόντο πραγματοποιείται τις επόμενες μέρες το 9ο Συνέδριο της ΚΝΕ, ενώ τόνισε ότι «εκτιμάμε σε βάθος την παρουσία των αντιπροσωπειών στο Συνέδριο της Οργάνωσής μας, είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς αυτή η παρουσία. Μας φορτώνει ως ΚΝΕ με την απαίτηση να γίνουμε καλύτεροι στη δράση μας στο πλαίσιο της ΠΟΔΝ, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο».

Και έκλεισε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι «εκτιμάμε ότι το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΔΝ, η συζήτηση που θα αναπτύξουμε στα πλαίσια των εργασιών θα βοηθήσει συνολικά όλους μας, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο, θα επιβεβαιώσει αυτή την ανοδική πορεία που έχει η ΠΟΔΝ. Θα επιβεβαιώσει το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι σε όλο τον πλανήτη η νεολαία παλεύει και αγωνίζεται ενάντια στον ιμπεριαλισμό, κόντρα σε λογικές που λένε ότι είναι μονόδρομος η ζωή που ζούμε, ότι η κατάσταση δεν αλλάζει. Η ανταλλαγή της πείρας, της δράσης μεταξύ των νεολαιών, η συνολική δράση του παγκόσμιου κινήματος της νεολαίας, είναι ελπιδοφόρα, αποτελεί ισχυρή βάση ώστε να αναδειχτεί η πάλη σε κάθε χώρα ξεχωριστά αλλά και συντονισμένα σε διεθνές επίπεδο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ