ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ
Προβλέπει «επίθεση»...

Πυραυλική επίθεση κατά της συμμαχίας προβλέπουν οι ειδικοί του ΝΑΤΟ και καλούν τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών στο χτίσιμο ασπίδας προστασίας πάνω από την Ευρώπη. Στην έκθεση, που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες, παρουσιάζεται η έρευνα των ειδικών του ΝΑΤΟ όσον αφορά τις «απειλές και τις ενδεχόμενες άμυνες».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του βοηθού του γγ του ΝΑΤΟ σε θέματα Αμυνας, Μάρσαλ Μπιλίνγκσλι, γίνεται αναφορά «σε μία αναπτυσσόμενη και μεγάλης κλίμακας απειλή πυραυλικής επίθεσης σε ΝΑΤΟικό έδαφος και είναι καιρός να εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε σ' αυτήν».

Η συμμαχία, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, θα μπορούσε να χτίσει ένα αποτελεσματικό δίκτυο ανίχνευσης και αναχαίτισης, ώστε να καταρριφθούν οι πύραυλοι, χωρίς να υπερβληθούν οι αμυντικοί προϋπολογισμοί...

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Μ. Μπιλίνγκσλι αρνήθηκε να προσδιορίσει από πού προέρχεται η εν λόγω απειλή, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ είχαν εκφράσει ανησυχία στο παρελθόν ότι στη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική αναπτύσσονται τεχνολογίες, που θα μπορούσαν να δώσουν αυτήν τη δυνατότητα σε εχθρικά καθεστώτα. Ανησυχίες, που θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε έμμεση αναφορά στο Ιράν, δεδομένης και της έντασης, που παρατηρείται. Το θέμα τόσο της απειλής, όσο και του εξοπλισμού θα συζητηθεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Ρίγα...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Εξελέγη το 47μελές Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Στιγμιότυπο από την ψηφοφορία

Associated Press

Στιγμιότυπο από την ψηφοφορία
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.- Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ εξέλεξε χτες τις 47 από τις 67 χώρες - μέλη που είχαν θέσει υποψηφιότητα για συμμετοχή στο νέο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΣΑΔ), το οποίο αντικαθιστά τον ερχόμενο μήνα την πρώην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού.

Στο νέο 47μελές ΣΑΔ, συμμετέχουν 13 χώρες της Αφρικής (μεταξύ αυτών Νιγηρία, Ν. Αφρική, Γκάνα, που πήρε και την πλειοψηφία των ψήφων), 13 χώρες της Ασίας (Κίνα, Σαουδική Αραβία, Ιαπωνία, Ινδονησία, Ν. Κορέα κ.ά.), 8 της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (μεταξύ αυτών Κούβα, Μεξικό, Περού και η Βραζιλία που πλειοψήφησε), 6 από το μπλοκ χωρών της Ανατολικής Ευρώπης (Ρωσία, Πολωνία, Ρουμανία κ.ά.), 7 από το μπλοκ «Δυτική Ευρώπη και άλλες χώρες» (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, όχι όμως και Ελλάδα που δε συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία).

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συγκρότηση του νέου συμβουλευτικού οργάνου του διεθνούς Οργανισμού, αλλά και την ελπίδα πως θα προσφέρει «μία μοναδική ευκαιρία για να κάνουν τα Ηνωμένα Εθνη μια καινούρια αρχή στο ζωτικής σημασίας έργο της διατήρησης των υψηλότερων προδιαγραφών στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Μπόλτον (που έχει καταψηφίσει τη συγκρότηση του ΣΑΔ και δε συμμετέχει στο νέο όργανο), εξαπέλυσε επίθεση ειρωνείας για την εκλογή της Κούβας στο μπλοκ των χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, ισχυριζόμενος πως η εκλογή της είναι ένδειξη πως το νέο Συμβούλιο «θα κληρονομήσει τα ψεγάδια του προκατόχου του». Αλλοι Αμερικανοί διπλωμάτες στον ΟΗΕ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη μη εκλογή στο ΣΑΔ χωρών, όπως η Βενεζουέλα, το Ιράν, το Σουδάν και το Νεπάλ...

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στην έδρα του στη Γενεύη στις 19 Ιουνίου.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Περιοδεία Τσάβες σε Ευρώπη και Βόρεια Αφρική

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Νέα επιπρόσθετη φορολόγηση στις ξένες πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Βενεζουέλα και ειδικά στη ζώνη του Ορινόκο, θα επιβάλλει η κυβέρνηση σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ενεργείας και Πετρελαίου, Ραφαέλ Ραμίρες, που επιβεβαίωσε με τον τρόπο αυτό τις πρότερες δηλώσεις του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες ότι θα ληφθούν νέα μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί ότι τουλάχιστον το 1/3 της πετρελαϊκής παραγωγής θα πηγαίνει στο κράτος.

Στο μεταξύ, ο Ούγο Τσάβες ξεκινά περιοδεία επί ευρωπαϊκού και βορειοαφρικανικού εδάφους. Αφορμή η Σύνοδος των χωρών της ΕΕ και Λατινικής Αμερικής - Καραϊβικής που θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη και θα αποτελέσει τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του. Επόμενος σταθμός θα είναι η πρωτεύουσα της Βρετανίας.

«Η επίσκεψη στο Λονδίνο θα είναι προσωπική» θα δηλώσει ο Ούγο Τσάβες, διευκρινίζοντας ότι είναι προσκεκλημένος του δημάρχου του Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστον, και θα συναντηθεί επίσης με «συντρόφους και φίλους», όπως οργανώσεις αλληλεγγύης και εργατικά συνδικάτα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρένσα Λατίνα», θα έχει την ευκαιρία να εξηγήσει στους Βρετανούς «πως αντιστέκεται στον ιμπεριαλισμό» και να εξηγήσει την «μπολιβαριανή επαναστατική διαδικασία». Κατόπιν θα μεταβεί στη Λιβύη και την Αλγερία όπου στόχος είναι η «δημιουργία χώρου συνεργασίας Βορείου Αφρικής και Λατινικής Αμερικής».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αντικουβανική συγκέντρωση στο Κενιγκστάιν

Αντικουβανική συγκέντρωση φυγάδων Κουβανών με συμμετοχή Γερμανών πολιτικών πραγματοποιήθηκε στο δυτικογερμανικό Κενιγκστάιν (5-6 του Μάη) που ζήτησαν «σκληρότερες κυρώσεις» κατά της Κούβας. Χαρακτηριστικά, ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Μίχαελ Γκάλερ δήλωσε στην ομιλία του, σύμφωνα με την «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (8/5): «"Το 1999 έγινε δυνατό (να ριχτούν) βόμβες κατά του Βελιγραδίου», λόγω της κατάστασης στο Κόσσοβο. Αλλά "βόμβες κατά της Μόσχας" λόγω των όσων συμβαίνουν στην Τσετσενία "δε γίνεται". Το αν για την επιβολή των παγκόσμιων ανθρώπινων δικαιωμάτων θα 'πρεπε προσεχώς να ριχτούν βόμβες κατά της Αβάνας, σ' αυτό (ο Γκάλερ) δε δεσμεύτηκε».

Ο πρώην Πρόεδρος της Τσεχίας, Βάκλαβ Χάβελ, έστειλε στη συνάντηση βιντεοκασέτα με χαιρετιστήριο μήνυμα, με το οποίο τόνισε ότι οι αντίπαλοι του καθεστώτος χρειάζονται υποστήριξη. Η «ολοκληρωτική κυβέρνηση» του Κάστρο πρέπει να πιεστεί διεθνώς, ώστε μέσω του «ειρηνικού διαλόγου να πραγματοποιήσει την αλλαγή», είπε.

Τη συνάντηση διοργάνωσε η «Διεθνής Κοινότητα για τα ανθρώπινα δικαιώματα», την οποία η Χριστιανοδημοκράτισσα βουλευτίνα Ερικα Στάινμπαχ επαίνεσε, επειδή «τολμάει να καυτηριάζει την καταπίεση στις κομμουνιστικές χώρες, όπως η Κούβα».

Στη συνάντηση μετείχαν μερικές δεκάδες Γερμανοί αντικομμουνιστές από άλλες χώρες και Κουβανοί φυγάδες. Ενας απ' αυτούς τους φυγάδες, ο Τσέσαρ Αλαρκόν, εγκαταστημένος στη Βαλτιμόρη, ζήτησε να απαγορευτούν αμέσως τα τουριστικά ταξίδια στην Κούβα, επειδή «εισάγεται συνάλλαγμα στη χώρα, που σημαίνει περισσότερο χρήμα για τον Κάστρο, περισσότεροι αστυνομικοί, μεγαλύτερη καταπίεση».


Θ. Β.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Προειδοποιήσεις για νέες επιθέσεις σε πολυεθνικές

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Ενας Αμερικανός πολίτης, εργαζόμενος σε εταιρία εξοπλισμού γεωτρήσεων πετρελαίου, σκοτώθηκε χτες από τα πυρά ενόπλου μοτοσικλετιστή στο λιμάνι Χαρκούρτ στο Δέλτα του Νίγηρα. Σύμφωνα με μία πρώτη ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας, το θύμα, αγνώστων λοιπών στοιχείων, εργαζόταν στην εταιρία παροχής εξοπλισμού γεωτρήσεων «Μπέικερ Χαγκς».

Η επίθεση σημειώθηκε παράλληλα με την έκδοση νέου ανακοινωθέντος απ' τους αντάρτες του «Κινήματος για τη Χειραφέτηση του Δέλτα του Νίγηρα», που υποστήριξαν πως θα εντείνουν τα χτυπήματα κατά των πετρελαϊκών και συναφών εταιριών ξένων συμφερόντων μέχρι την ικανοποίηση βασικών αιτημάτων τους, όπως, απελευθέρωση δύο φυλακισμένων σημαντικών Νιγηριανών πολιτικών απ' το Δέλτα του Νίγηρα και καταβολή αποζημιώσεων ύψους 1,5 δισ. δολαρίων στον ντόπιο πληθυσμό απ' όλες τις ξένες πετρελαϊκές εταιρίες που εκμεταλλεύονται επί χρόνια το πετρέλαιο της περιοχής προκαλώντας ανήκεστες βλάβες σε περιβάλλον και αυτόχθονους πληθυσμούς. Επιπλέον, προειδοποίησαν πως θα εξαπολύσουν επιθέσεις και κατά τοπικών, διεφθαρμένων αξιωματούχων της περιοχής που τους κατηγορούν ότι «προδίδουν τα συμφέροντα των ανθρώπων που έχουν εκλεγεί για να υπηρετούν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ