ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Απροστάτευτα τα δάση

Ουσιαστικά μέτρα ζητά από την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή

Καμένη έκταση στην Πεντέλη. Μετά τις φωτιές πέντε οικοδομικοί συνεταιρισμοί ζητούν την οικοδόμησή της.
Καμένη έκταση στην Πεντέλη. Μετά τις φωτιές πέντε οικοδομικοί συνεταιρισμοί ζητούν την οικοδόμησή της.
Τους κινδύνους που διατρέχει ο δασικός πλούτος της χώρας και τη φετινή αντιπυρική περίοδο, επισημαίνει με χτεσινή Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρα ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος. Στην Ερώτηση αναφέρονται τα μεγάλα οργανικά κενά του Πυροσβεστικού Σώματος και οι συνέπειες που προκαλούν στη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων, αλλά και τις εργασιακές τους συνθήκες.

Η Επίκαιρη Ερώτηση τονίζει: «Οι δεδηλωμένες προθέσεις της κυβέρνησης να καταργήσει το τεκμήριο του Δημοσίου κατά τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου και να παραχωρήσει στους καταπατητές δημόσιες εκτάσεις μερικών εκατομμυρίων στρεμμάτων, πολλές από τις οποίες είναι δασικές, ανοίγει την όρεξη να συνεχίσουν το έργο της καταπάτησης με ιδιαίτερο ζήλο. Εργο που ειδικά τη φετινή χρονιά γίνεται πιο εύκολο, επειδή οι προβλεπόμενες κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη πυρκαγιών και επειδή η αντιδασική πολιτική των έως τώρα κυβερνήσεων είχε σαν αποτέλεσμα την αποδιάρθρωση των υπηρεσιών προληπτικής προστασίας των δασών και τη λειψή στελέχωση των υπηρεσιών καταστολής των πυρκαγιών.

Ετσι, η νέα αντιπυρική περίοδος άρχισε με τις απαιτούμενες βοηθητικές και προληπτικές εργασίες στα δάση να μην έχουν ακόμα ξεκινήσει, με συνέπεια την όξυνση του προβλήματος. Με τις τεράστιες ελλείψεις στην οργανική δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος να έχουν αυξηθεί στις 4.000 άτομα περίπου, ενώ αναμένεται η περαιτέρω αύξησή τους τα αμέσως επόμενα χρόνια».

Στη συνέχεια, η Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρεται στις συνέπειες αυτής της κατάστασης υπογραμμίζοντας: «Η κυβέρνηση αρνείται την αναπλήρωση των κενών στην οργανική δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος. Ανακοίνωσε την πρόσληψη ενός μικρού αριθμού μόνιμου προσωπικού που δεν αφορά ούτε τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης που είχε να προσλάβει προσωπικό από το 2000, αντικαθιστώντας ουσιαστικά το μόνιμο με εποχικό προσωπικό, με εργαζόμενους, δηλαδή, χωρίς δικαιώματα. Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι μεγάλα και οι εργασιακές συνθήκες που διαμορφώνονται αποτελούν πρόσθετο κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των εργαζόμενων στο Πυροσβεστικό Σώμα όπως και των πολιτών».

Η Επίκαιρη Ερώτηση, επισημαίνοντας τις τεράστιες ευθύνες για τις πιθανές συνέπειες αυτής της πολιτικής που αναλαμβάνει η κυβέρνηση καταλήγει: «Ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων και των κινδύνων που προδιαγράφονται».

«Μπαλάκι» οι ευθύνες για την τσιμεντοποίηση δασών

Στο μεταξύ, και ενώ οργιάζουν οι καταπατήσεις και οι παράνομες τσιμεντοποιήσεις δασικών εκτάσεων, δύο υπουργεία προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες το ένα στο άλλο για την καταστροφή. Τον προσχηματικό αυτό «πόλεμο» άνοιξε προχτεσινό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που απευθύνεται στη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ και αποκάλυψε χτες η εφημερίδα «Καθημερινή».

Με το έγγραφο αυτό, ζητείται από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ να τηρείται η δασική νομοθεσία από τις Πολεοδομίες, αναφέροντας συγκεκριμένους τρόπους και μεθόδους που αυτές ακολουθούν με συνέπεια να τσιμεντοποιούνται τα δάση. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει «κατά την εφαρμογή διατάξεων της πολεοδομικής νομοθεσίας καταστρατηγήθηκαν διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και του Συντάγματος». Επίσης, επισημαίνει λόγω της μη ελέγξιμης δόμησης τα αρμόδια για τη δασοπροστασία όργανα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς δηλώνει... αναρμόδιος, αναφέροντας ότι οι πολεοδομίες εδώ και 12 χρόνια είναι στην αρμοδιότητα των Δήμων και Νομαρχιών. Παράλληλα, επιστρέφει το «μπαλάκι» στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, λέγοντας ότι η αστυνόμευση των δασικών εκτάσεων είναι αρμοδιότητα των δασαρχείων και όχι του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ωστόσο, δεν παραλείπει να δηλώσει την εμμονή του στη νέα καταστροφική αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος...

ΕΪΤΖ
Διαπίστωση μόλυνσης σε παλιά μετάγγιση

Ο ιός ξέφυγε και απ' το μοριακό έλεγχο

Η νέα διαπίστωση μόλυνσης με τον ιό του ΕΪΤΖ στη διάρκεια μετάγγισης αίματος επιβεβαιώνει το βασικό ζητούμενο των μεταγγίσεων: Οτι ακόμα και αν εφαρμόζεται ο μοριακός έλεγχος (σύστημα ΝΑΤ) ο κίνδυνος της μόλυνσης θα μηδενίζεται όταν συνδυάζεται με ένα οργανωμένο σύστημα εθελοντικής αιμοδοσίας, που αφενός θα εξασφαλίζει επάρκεια αίματος και αφετέρου καλύτερους όρους γι' αυτούς τους ίδιους τους ελέγχους.

Η περίπτωση της μόλυνσης είναι παλιά. Μάλιστα, μετά την αιμοληψία είχε γίνει έλεγχος του αίματος με σύστημα ΝΑΤ (τεχνική PCR) και δεν εντοπίστηκε ο ιός του ΕΪΤΖ. Ομως, όταν έγινε επανέλεγχος του δείγματος (τεχνική TMT) τότε το αίμα βρέθηκε μολυσμένο. Ο εντοπισμός του ιού δεν οφείλεται στη διαφορά της τεχνικής μεθόδου - αυτό, πέραν της διαφοράς κόστους, δεν έχει καμία σημασία. Την πρώτη φορά λειτούργησε το λεγόμενο σιωπηρό παράθυρο, όπου ο ιός ξεφεύγει από κάθε έλεγχο. Στην περίπτωση των μοριακών ελέγχων το σιωπηρό «παράθυρο» είναι γύρω στις πέντε μέρες.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), στάλθηκε για αναδρομικό έλεγχο δείγμα αίματος με ημερομηνία 8/6/2005. Το δείγμα ανήκε σε αιμοδότρια, 62 ετών, η οποία βρέθηκε θετική στις 13-3-2006 όταν προσήλθε εκ νέου για αιμοδοσία στο Κέντρο Αιμοδοσίας του Κρατικού Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς». Η προηγούμενη αιμοληψία (8-6-2005) είχε γίνει στο Σταθμό Αιμοδοσίας του 3ου Νοσοκομείου ΙΚΑ Αθηνών. «Σε γραπτή αναφορά της διευθύντριας του Σταθμού αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο δείγμα με ημερομηνία 8-6-2005 ελέγχθηκε σε μικροδεξαμενή τεσσάρων (4) δειγμάτων για HIV RNA και βρέθηκε αρνητικό με μοριακή τεχνική PCR, σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Σύμφωνα με την ίδια αναφορά, το πλάσμα της συγκεκριμένης αιμοδότριας αχρηστεύτηκε για τεχνικούς λόγους, τα δε ερυθρά μεταγγίστηκαν σε ασθενή ηλικίας 85 ετών, ο οποίος έπασχε από σακχαρώδη διαβήτη και είχε υποβληθεί σε ακρωτηριασμό κάτω άκρου. Ο μεταγγισμένος ασθενής δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα».

Σεισμός στη Θεσσαλονίκη

Δέκα χιλιόμετρα από το δημοτικό διαμέρισμα Ζαγκλιβερίου, του Δήμου Καλλινδοίων και 40 χιλιόμετρα από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, εντοπίστηκε το επίκεντρο του σεισμού μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες στις 10 το πρωί. Ο σεισμός έγινε αισθητός σχεδόν σε ολόκληρο το νομό Θεσσαλονίκης, αλλά και σε περιοχές των νομών Χαλκιδικής, Σερρών και Κιλκίς.

Το επίκεντρο της δόνησης βρίσκεται έξω από το γνωστό σεισμογόνο χώρο της λεκάνης της Μυγδονίας, που το 1978 έδωσε τον καταστροφικό σεισμό των 6,6 Ρίχτερ. Η περιοχή αυτή, που βρίσκεται εκτός της λεκάνης και των λιμνών Βόλβης και Αγίου Βασιλείου, δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν.

Συλλυπητήρια

Πέθανε η Ειρήνη Τσαμπή, μητέρα της συντρόφισσάς μας στον «902» Κικής Γκοτζανίδου. Η διεύθυνση και το προσωπικό του σταθμού εκφράζουν στην Κική και στην οικογένειά της τα θερμά τους συλλυπητήρια.

Ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

Οι διαφόρων ειδών διαμάχες που προκλήθηκαν σχετικά με την κινηματογραφική ταινία «Κώδικας Ντα Βίντσι» φαίνεται πως δεν κοπάζουν. Αν και η Εκκλησία προσπαθεί να ...πείσει πως δε συμμετέχει σε αυτές, ωστόσο, η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε χτες ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι: «Η Εκκλησία δεν πρόκειται να συστήσει σε κανέναν να παρακολουθήσει ή όχι τη σχετική κινηματογραφική ταινία ή να διαβάσει ή όχι το εν λόγω μυθιστόρημα» και προσθέτει πως «αντιθέτως, είναι βέβαιη ότι όσοι τυχόν αυτοβούλως το πράξουν θα μπορέσουν να διαπιστώσουν τα ανιστόρητα μυθεύματα και να απορρίψουν το καταγέλαστο περιεχόμενο».

Τριήμερο εκδηλώσεων (από 11 έως 13 Μάη) διοργανώνει το Πυροσβεστικό Σώμα, με την επωνυμία «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ '06», ενόψει της έναρξης της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Το βασικό μέρος των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί σε χώρο του πολεμικού αεροδρομίου Τατοΐου. Οι ώρες που το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί την έκθεση είναι από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ