Πέμπτη 11 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Απροστάτευτα τα δάση

Ουσιαστικά μέτρα ζητά από την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή

Καμένη έκταση στην Πεντέλη. Μετά τις φωτιές πέντε οικοδομικοί συνεταιρισμοί ζητούν την οικοδόμησή της.
Καμένη έκταση στην Πεντέλη. Μετά τις φωτιές πέντε οικοδομικοί συνεταιρισμοί ζητούν την οικοδόμησή της.
Τους κινδύνους που διατρέχει ο δασικός πλούτος της χώρας και τη φετινή αντιπυρική περίοδο, επισημαίνει με χτεσινή Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρα ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος. Στην Ερώτηση αναφέρονται τα μεγάλα οργανικά κενά του Πυροσβεστικού Σώματος και οι συνέπειες που προκαλούν στη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων, αλλά και τις εργασιακές τους συνθήκες.

Η Επίκαιρη Ερώτηση τονίζει: «Οι δεδηλωμένες προθέσεις της κυβέρνησης να καταργήσει το τεκμήριο του Δημοσίου κατά τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου και να παραχωρήσει στους καταπατητές δημόσιες εκτάσεις μερικών εκατομμυρίων στρεμμάτων, πολλές από τις οποίες είναι δασικές, ανοίγει την όρεξη να συνεχίσουν το έργο της καταπάτησης με ιδιαίτερο ζήλο. Εργο που ειδικά τη φετινή χρονιά γίνεται πιο εύκολο, επειδή οι προβλεπόμενες κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη πυρκαγιών και επειδή η αντιδασική πολιτική των έως τώρα κυβερνήσεων είχε σαν αποτέλεσμα την αποδιάρθρωση των υπηρεσιών προληπτικής προστασίας των δασών και τη λειψή στελέχωση των υπηρεσιών καταστολής των πυρκαγιών.

Ετσι, η νέα αντιπυρική περίοδος άρχισε με τις απαιτούμενες βοηθητικές και προληπτικές εργασίες στα δάση να μην έχουν ακόμα ξεκινήσει, με συνέπεια την όξυνση του προβλήματος. Με τις τεράστιες ελλείψεις στην οργανική δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος να έχουν αυξηθεί στις 4.000 άτομα περίπου, ενώ αναμένεται η περαιτέρω αύξησή τους τα αμέσως επόμενα χρόνια».

Στη συνέχεια, η Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρεται στις συνέπειες αυτής της κατάστασης υπογραμμίζοντας: «Η κυβέρνηση αρνείται την αναπλήρωση των κενών στην οργανική δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος. Ανακοίνωσε την πρόσληψη ενός μικρού αριθμού μόνιμου προσωπικού που δεν αφορά ούτε τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης που είχε να προσλάβει προσωπικό από το 2000, αντικαθιστώντας ουσιαστικά το μόνιμο με εποχικό προσωπικό, με εργαζόμενους, δηλαδή, χωρίς δικαιώματα. Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι μεγάλα και οι εργασιακές συνθήκες που διαμορφώνονται αποτελούν πρόσθετο κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των εργαζόμενων στο Πυροσβεστικό Σώμα όπως και των πολιτών».

Η Επίκαιρη Ερώτηση, επισημαίνοντας τις τεράστιες ευθύνες για τις πιθανές συνέπειες αυτής της πολιτικής που αναλαμβάνει η κυβέρνηση καταλήγει: «Ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων και των κινδύνων που προδιαγράφονται».

«Μπαλάκι» οι ευθύνες για την τσιμεντοποίηση δασών

Στο μεταξύ, και ενώ οργιάζουν οι καταπατήσεις και οι παράνομες τσιμεντοποιήσεις δασικών εκτάσεων, δύο υπουργεία προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες το ένα στο άλλο για την καταστροφή. Τον προσχηματικό αυτό «πόλεμο» άνοιξε προχτεσινό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που απευθύνεται στη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ και αποκάλυψε χτες η εφημερίδα «Καθημερινή».

Με το έγγραφο αυτό, ζητείται από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ να τηρείται η δασική νομοθεσία από τις Πολεοδομίες, αναφέροντας συγκεκριμένους τρόπους και μεθόδους που αυτές ακολουθούν με συνέπεια να τσιμεντοποιούνται τα δάση. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει «κατά την εφαρμογή διατάξεων της πολεοδομικής νομοθεσίας καταστρατηγήθηκαν διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και του Συντάγματος». Επίσης, επισημαίνει λόγω της μη ελέγξιμης δόμησης τα αρμόδια για τη δασοπροστασία όργανα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς δηλώνει... αναρμόδιος, αναφέροντας ότι οι πολεοδομίες εδώ και 12 χρόνια είναι στην αρμοδιότητα των Δήμων και Νομαρχιών. Παράλληλα, επιστρέφει το «μπαλάκι» στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, λέγοντας ότι η αστυνόμευση των δασικών εκτάσεων είναι αρμοδιότητα των δασαρχείων και όχι του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ωστόσο, δεν παραλείπει να δηλώσει την εμμονή του στη νέα καταστροφική αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ