Πέμπτη 11 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Πορείες

Μπορώ να πω με βεβαιότητα πως ποτέ δεν έχασα την εμπιστοσύνη μου στους λαούς. Ασφαλώς, ιστορικά υπάρχουν κάμψεις ή αναστολές ή ανατροπές, ή βάρβαρες καταστολές ή αναζητήσεις μεθόδων, αλλά οι λαοί μόνο μπροστά μπορούν να βαδίζουν, έστω και αν οι δρόμοι είναι ανηφορικοί. Οι λαοί παίρνουν δύναμη από τον αριθμό τους, από τη γη και τη θάλασσα που τις οργώνουν, από τις μηχανές και τους ιμάντες που λαδώνουν, τα γρανάζια και τα καλούπια, που γυρίζουν και σχηματίζουν μια ανακύκλωση. Χωρίς τη δική τους δύναμη που μετατρέπεται σε ενέργεια τίποτα δε θα παραγόταν. Πράγματα γνωστά.

Το Σάββατο 29 Απρίλη ήταν στη Νέα Υόρκη, και αλλού, μια μέρα ευφορίας. Η Μπροντγουέι πλημμύρισε με το λαό της πόλης, ένα μείγμα φυλών, ηλικιών, χρωμάτων, γλωσσών και διαλέκτων που ζητούσαν:

- Να σταματήσει ο πόλεμος στο Ιράκ.

- Να έρθουν πίσω τα αμερικανικά στρατεύματα.

- Να σταλεί στο Δικαστήριο ο Πρόεδρος της Αμερικής.

- Ειρήνη στον κόσμο.

Και άλλα.

Πολλές χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους και φώναζαν: Ο πόλεμος δεν είναι η απάντηση.

Απαιτούσαν:

- Οχι ανθρώπινες ζωές για πετρέλαιο.

- Οχι άλλα φέρετρα.

- Βιβλία όχι βόμβες.

Υπήρχαν έξυπνα συνθήματα, και λογοπαίγνια όπως: Ο πόλεμος δεν είναι δίκαιος, δείχνει μόνο ποιος είναι Αριστερός. The War is not Right, but shows who is Left (η λέξη Right στα αγγλικά έχει διπλή σημασία: δίκαιος, δεξιός).

Ηταν μια διαμαρτυρία, που θύμιζε τα χρόνια του πολέμου στο Βιετνάμ. Μια διεθνιστική διαμαρτυρία. Τα έντυπα που μοιράζονταν δωρεάν από δεκάδες οργανώσεις, που συμμετείχαν στην οργάνωση και τη διαδήλωση, πληρούσαν όλες τις τυπικές πληροφορίες, περί εκδότη και διεύθυνσης, τα άρθρα ενυπόγραφα και φωτισμένα.

Πέρασα το Σαββατοκύριακο εκείνο διαβάζοντας κείμενα με τόσες πληροφορίες και τέτοιες κατηγορίες ενάντια στην Ουάσιγκτον και άλλες κρατικές υπηρεσίες, που δε με άφηναν να σηκωθώ από τη θέση μου.

Πληροφορήθηκα για τις πολλές θεατρικές παραγωγές και τις ταινίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, που παίζονται ή προβάλλονται σε θέατρα και κινηματογράφους, που δεν καταχωρούνται στον «αστικό» Τύπο και που γενικά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τις αγνοούν, εν γνώσει τους.

Ποτέ δεν αμφέβαλα πως οι λαοί ξέρουν ότι πρέπει να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους, και θα την πάρουν. Φαίνεται πως η βουβή Βόρεια Αμερική ξαναβρίσκει τη φωνή της. Τώρα πια είναι δύσκολο να πάψει να αρθρώνει το δικό της λόγο. Οι βετεράνοι, από τον πόλεμο του Βιετνάμ, που βρίσκονταν στις πορείες, έδειχναν το δρόμο της ανυπακοής και της διεκδίκησης μιας ειρηνικής ζωής. Οι εικονολήψεις και οι ηχολήψεις πρόσφεραν, μέσα από την τεχνολογία, στους λαούς όλου του κόσμου το αίσθημα της αλληλεγγύης.


Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ