Πέμπτη 11 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΪΤΖ
Διαπίστωση μόλυνσης σε παλιά μετάγγιση

Ο ιός ξέφυγε και απ' το μοριακό έλεγχο

Η νέα διαπίστωση μόλυνσης με τον ιό του ΕΪΤΖ στη διάρκεια μετάγγισης αίματος επιβεβαιώνει το βασικό ζητούμενο των μεταγγίσεων: Οτι ακόμα και αν εφαρμόζεται ο μοριακός έλεγχος (σύστημα ΝΑΤ) ο κίνδυνος της μόλυνσης θα μηδενίζεται όταν συνδυάζεται με ένα οργανωμένο σύστημα εθελοντικής αιμοδοσίας, που αφενός θα εξασφαλίζει επάρκεια αίματος και αφετέρου καλύτερους όρους γι' αυτούς τους ίδιους τους ελέγχους.

Η περίπτωση της μόλυνσης είναι παλιά. Μάλιστα, μετά την αιμοληψία είχε γίνει έλεγχος του αίματος με σύστημα ΝΑΤ (τεχνική PCR) και δεν εντοπίστηκε ο ιός του ΕΪΤΖ. Ομως, όταν έγινε επανέλεγχος του δείγματος (τεχνική TMT) τότε το αίμα βρέθηκε μολυσμένο. Ο εντοπισμός του ιού δεν οφείλεται στη διαφορά της τεχνικής μεθόδου - αυτό, πέραν της διαφοράς κόστους, δεν έχει καμία σημασία. Την πρώτη φορά λειτούργησε το λεγόμενο σιωπηρό παράθυρο, όπου ο ιός ξεφεύγει από κάθε έλεγχο. Στην περίπτωση των μοριακών ελέγχων το σιωπηρό «παράθυρο» είναι γύρω στις πέντε μέρες.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), στάλθηκε για αναδρομικό έλεγχο δείγμα αίματος με ημερομηνία 8/6/2005. Το δείγμα ανήκε σε αιμοδότρια, 62 ετών, η οποία βρέθηκε θετική στις 13-3-2006 όταν προσήλθε εκ νέου για αιμοδοσία στο Κέντρο Αιμοδοσίας του Κρατικού Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς». Η προηγούμενη αιμοληψία (8-6-2005) είχε γίνει στο Σταθμό Αιμοδοσίας του 3ου Νοσοκομείου ΙΚΑ Αθηνών. «Σε γραπτή αναφορά της διευθύντριας του Σταθμού αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο δείγμα με ημερομηνία 8-6-2005 ελέγχθηκε σε μικροδεξαμενή τεσσάρων (4) δειγμάτων για HIV RNA και βρέθηκε αρνητικό με μοριακή τεχνική PCR, σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Σύμφωνα με την ίδια αναφορά, το πλάσμα της συγκεκριμένης αιμοδότριας αχρηστεύτηκε για τεχνικούς λόγους, τα δε ερυθρά μεταγγίστηκαν σε ασθενή ηλικίας 85 ετών, ο οποίος έπασχε από σακχαρώδη διαβήτη και είχε υποβληθεί σε ακρωτηριασμό κάτω άκρου. Ο μεταγγισμένος ασθενής δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ