Πέμπτη 11 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
Μικρά πορτρέτα

Βέρνερ Χέρτζοκ

Ο Βέρνερ Χέρτζοκ γράφει, σκηνοθετεί και χρηματοδοτεί τις ταινίες του. Εκτός από κινηματογραφιστής είναι και σκηνοθέτης όπερας. Θεατρικές δουλιές του παρουσιάστηκαν στη Γερμανία, στο Μπαϊρόιτ και στη Σκάλα του Μιλάνου.

Μερικές από τις ταινίες του: Οι εξπρεσιονιστικές μεγάλου μήκους: «Αγκίρε, η Οργή του Θεού», «Νοσφεράτου», και τα ντοκιμαντέρ, «Ο Τροχός του Χρόνου», «Φάτα Μοργκάνα», «Το Μάθημα του Σκότους», «Ο Καλύτερός μου Εχθρός». Ολες του οι ταινίες χαρακτηρίζονται για την ομορφιά των εικόνων τους, αλλά και από τον τρόπο προσέγγισης των θεμάτων του.

Ο Χέρτζοκ γύρισε και ταινίες με οικολογικό ενδιαφέρον: «Τα Πράσινα Μυρμήγκια», το «Κάσπαρ Χάουζερ», τον «Στρότσεκ». Και ο «Grizzly Man», είναι μια τέτοια ταινία.

Τέρι Γκίλιαμ

Μέλος της γνωστής ομάδας Monty Pythons με την οποία έγραφε τα σενάρια, έφτιαχνε τα animations και έπαιζε σε κάποια σκετς. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία ήταν «Το Αδελφάτο των Ιπποτών της Ελεεινής Τραπέζης» (συ-σκηνοθεσία με τον Τέρι Τζόουνς). Συνέχισε μόνος του με «Το Αδελφάτο των Ιπποτών και ο Δράκος της Συμφοράς» «Υπέροχοι Ληστές και τα Κουλουβάχατα της Ιστορίας», «Brazil», «Οι Περιπέτειες του Βαρόνου Μινχάουζεν», «Ο Βασιλιάς της Μοναξιάς» (Χρυσή Σφαίρα για τη Σκηνοθεσία), «Οι 12 Πίθηκοι», «Φόβος και Παράνοια στο Λας Βέγκας», «Οι Αδελφοί Γκριμ», και τέλος την «Tideland».

O Τέρι Γκίλιαμ γεννήθηκε στην Αμερική και το 1967 πήγε στην Αγγλία στην οποία ζει από τότε με την οικογένειά του. Ακολούθησε, δηλαδή, αντίστροφη από τη συνηθισμένη (μετανάστευση των Ευρωπαίων δημιουργών στην Αμερική) διαδρομή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ