ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΥ
Να μην υποκύψουν οι αγρότες στους εκβιασμούς

Ανακοίνωση - κάλεσμα της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης ενάντια στα χαράτσια του ΟΣΔΕ

Η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους να μην πληρώσουν τα χαράτσια του ΟΣΔΕ και να μην υποκύψουν στην εκβιαστική πρακτική που ακολουθούν από κοινού Ενώσεις - ΠΑΣΕΓΕΣ και κυβέρνηση. Προχτές ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκιαδάς έβγαλε μια ανακοίνωση - εκβιασμό προς τους αγροτοκτηνοτρόφους, καλώντας να πληρώσουν τα χαράτσια, γιατί, όπως τους διαμήνυσε, αν δεν τα πληρώσουν μέχρι 5 Ιούνη, τότε θα χάσουν τις επιδοτήσεις και τα δικαιώματα της νέας ΚΑΠ. Το γεγονός αυτό καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ, τονίζοντας πως πρόκειται για προκλητικές απειλές και εκβιασμό.

Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της ΠΑΣΥ επισημαίνονται τα ακόλουθα: «Με τις πρόσφατες δηλώσεις του για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΠΑΣΕΓΕΣ έχει οργανώσει και καθοδηγεί ένα μηχανισμό εκβιασμού των αγροτών, με στόχο να τους χαρατσώσει παράνομα για να καλύψει τα έξοδα της ενιαίας ενίσχυσης, που σύμφωνα με τον κανονισμό 1782/2003 και απάντηση της Επιτροπής Γεωργίας σε σχετική ερώτηση, αποτελούν δημόσια δαπάνη και πρέπει να τα πληρώσει το κράτος.

Με το χαράτσωμα αυτό ο Κρατικός Προϋπολογισμός όχι μόνο θα απαλλαχτεί από το αντίστοιχο κόστος, αλλά θα βγάλει και μερικά εκατομμύρια ευρώ κέρδος από το ΦΠΑ που θα πληρώσουν οι αγρότες, επί των ποσών που εκβιαστικά καλούνται να καταβάλουν κατά την υποβολή των αιτήσεών τους.

Με δικολαβικά επιχειρήματα στις δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας μεταξύ άλλων προσπαθεί να συγκαλύψει τους εκβιασμούς του και να αποδείξει ότι τα έξοδα διεκπεραίωσης των αιτήσεών τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την ΠΑΣΕΓΕΣ και τις ΕΑΣ στις οποίες έχει αναθέσει ένα σημαντικό μέρος του έργου, δεν αποτελούν δημόσια δαπάνη, όπως ρητά προβλέπει ο κανονισμός, αλλά πρέπει να καταβληθούν από τους δικαιούχους αγρότες.

Οι προκλητικές απειλές και οι εκβιασμοί του γενικού γραμματέα προς τους δικαιούχους αγρότες ότι θα χάσουν τα δικαιώματά τους, αν δεν υποταχθούν στους παράνομους εκβιασμούς του, απορρέει και από παρόμοια πρακτική που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν κυβέρνηση, αλλά τώρα υποκριτικά ανακάλυψε την παρανομία του χαρατσώματος, παρά το γεγονός ότι στην παρανομία αυτή η κυβέρνηση έχει άμεσο συνεργό τη Διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, της οποίας τα περισσότερα μέλη και ο πρόεδρός της είναι κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Η ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες να μην υποκύψουν στους παράνομους εκβιασμούς της κυβέρνησης. Μαζί με την ΠΑΣΥ, με όλα τα μέσα και προπαντός με αγωνιστικές κινητοποιήσεις να διεκδικήσουν το άμεσο σταμάτημα των εκβιασμών και την κατάργηση των χαρατσιών».

ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Πολιτική εξαφάνισης από κυβέρνηση και καπνεμπόρους

Περιοδείας στελεχών της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας που είχαν συναντήσεις με καπνοπαραγωγούς και φορείς της περιοχής

Πάνω από 80% αναμένεται να μειωθεί η καπνοκαλλιέργεια στην επαρχία Ελασσόνας, στη νέα καλλιεργητική περίοδο!. Πέρσι είχαν καλλιεργηθεί 16.000 στρέμματα με καπνό, ενώ για φέτος ο σπόρος που έχει παραγγελθεί αντιστοιχεί σε 7.000 στρέμματα και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι, τελικά, θα σπαρούν περί τα 3.000 στρέμματα. Αυτή η εξέλιξη οδηγεί στην εξαφάνιση μιας δυναμικής καλλιέργειας της Ελασσόνας, από την οποία «ζει» και κινείται η τοπική οικονομία.

Οι καπνοπαραγωγοί αναγκάζονται να παρατήσουν τον καπνό, καθώς αντιλαμβάνονται ότι, με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, δεν μπορούν, πια, από την καλλιέργειά του, να εξασφαλίσουν εισόδημα με το οποίο μπορούν να ζήσουν και δεν έχουν μέλλον. Βλέπουν, άλλωστε, ότι σημειώνεται μεγάλη πτώση της τιμής που προσφέρουν οι καπνέμποροι, ιδιαίτερα για τις ποικιλίες «Μπασμάς», «Βιρτζίνια» και «Μαύρα Ελασσόνας», ενώ ούτε καλλιέργεια της ποικιλίας «Κατερίνης» τους συμφέρει, καθώς, παρά την εκτίμηση για ικανοποιητικές τιμές, η αναμενόμενη μείωση της παραγωγής, σε συνδυασμό με τη μείωση της ποσόστωσης, θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του εισοδήματος.

Ολα αυτά τα προβλήματα αναδείχτηκαν στη διάρκεια της περιοδείας στελεχών της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, (ΕΟΑΣΛ) - συμμετείχαν ο πρόεδρός της Ρίζος Μαρούδας, ο γραμματέας της Χαρ. Αρχοντής και ο Κ. Δραγατογιάννης, μέλος της ΕΕ - που είχαν συναντήσεις με καπνοπαραγωγούς και εκπροσώπους φορέων της περιοχής.

Η αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΛ επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της Ενωσης Συνεταιρισμών Ελασσόνας, Κ. Αδάμο, θέτοντάς του το ζήτημα της παράνομης παρακράτησης για τις δηλώσεις ενεργοποίησης των δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ και ζητώντας από την Ενωση να παραλαμβάνει τις δηλώσεις χωρίς να παίρνει χρήματα από τους παραγωγούς, να επιστρέψει την παρακράτηση σε όσους την κατέβαλαν και να διεκδικήσει τα έξοδα για τη διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως, άλλωστε, ορίζει και ο σχετικός κανονισμός. Ο Κ. Αδάμος δεσμεύτηκε ότι θα θέσει το αίτημα της ΕΟΑΣΛ στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της Ενωσης.

Σύσκεψη στην Αθήνα

Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από την κυβέρνηση οδηγεί την καπνοκαλλιέργεια στη δραματική συρρίκνωση, αλλά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γίνονται κάτι συσκέψεις κοροϊδία με θέμα τη διαμόρφωση της εθνικής μακροχρόνιας στρατηγικής για τον καπνό στη χώρα... Μια τέτοια έγινε και χτες και στη συνέχεια ανακοινώθηκε η μετατροπή των ομάδων παραγωγών σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς ανά νομό, η εφαρμογή συμβολαίων καλλιέργειας και οι συνήθεις κυβερνητικές κορόνες για μείωση του κόστους παραγωγής και προβολή του προϊόντος. Οπως εκτιμούσαν χτες μετέχοντες στη σύσκεψη είναι ζήτημα αν φέτος η παραγωγή καπνού ξεπεράσει τους 30.000 τόνους και όσοι έχουν φυτέψει και ετοιμάζονται να φυτέψουν, είναι εντελώς ξεκρέμαστοι και θα γίνουν έρμαια των κερδοσκοπικών ορέξεων των καπνεμπόρων - πολυεθνικών.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ
Μεθοδεύεται κλείσιμο εργοστασίων

Αναστολή δύο τουλάχιστον εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, διαφαίνεται πλέον σοβαρά στον ορίζοντα μετά και την προφορική ενημέρωση εκπροσώπου της «Deloitte», που έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της εταιρίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η διεθνής εταιρία συμβούλων προβλέπει ζημιές τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ σε περίπτωση που συνεχίσουν τη λειτουργία τους και τα πέντε εργοστάσια ζάχαρης και με δεδομένο ότι φέτος λόγω της νέας ΚΑΠ και του καταστρεπτικού κανονισμού για τη ζάχαρη θα είναι πολύ μειωμένη η παραγωγή ζαχαρότευτλων. Η «Deloitte» προτείνει στη διοίκηση της ΕΒΖ να «επιστραφεί» στην ΕΕ ποσόστωση 80.000 τόνων. Τυχόν υλοποίηση της εν λόγω πρότασης, θα επιφέρει κλείσιμο μονάδων, ανεργία για εκατοντάδες εργαζόμενους και ισχυρό οικονομικό πλήγμα σε περιοχές όπου ανθεί η τευτλοπαραγωγή. Σε όλες τις μονάδες της ΕΒΖ οι εργαζόμενοι αγωνιούν καθώς δε γνωρίζουν ποιο ή ποια εργοστάσια θα αναστείλουν τη λειτουργία τους αφού - σχεδόν όλα - υπολείπονται κατά πολύ για να πιάσουν το στόχο των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Πάντως, από την πλευρά της κυβέρνησης, διαρρέουν ότι μέχρι τον Οκτώβρη (που θα γίνουν οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές) δε θα κλείσει κανένα εργοστάσιο...

Η μελέτη της «Deloitte» αναμένεται να κατατεθεί στην πλήρη μορφή της μέχρι 22 Μάη και στη συνέχεια η διοίκηση της ΕΒΖ θα ενημερώσει τα συναρμόδια υπουργεία και την ΑΤΕ, που αποτελεί το μεγαλομέτοχο της βιομηχανίας ζάχαρης. Την απόφαση αναμένεται να λάβει η γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΒΖ που αποφασίστηκε να συγκληθεί στα τέλη αυτού του μήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ