ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κύμα επιθέσεων
  • Συνεχίζεται το αδιέξοδο στις κυβερνητικές διαπραγματεύσεις
  • Υπερδιπλασιάστηκε μετά την κατοχή ο αριθμός των μικρών παιδιών που υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό

Μια από τις πολλές βομβιστικές επιθέσεις στο κέντρο της Βαγδάτης

Associated Press

Μια από τις πολλές βομβιστικές επιθέσεις στο κέντρο της Βαγδάτης
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Κύμα επιθέσεων σαρώνει το Ιράκ τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ενώ το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» συνεχίζεται. Αργά χτες, οι συνομιλίες συνεχίζονταν αλλά αρκετές σιιτικές θρησκευτικές παρατάξεις απειλούσαν ότι θα προχωρήσουν σε σχηματισμό κυβέρνησης μόνο από τις δυνάμεις τους, ενώ σουνιτικές και σιιτικές κοσμικές παρατάξεις ανταπαντούσαν με απειλές αποχώρησης.

Μόνο χτες, 24 Ιρακινοί σκοτώθηκαν, εκ των οποίων μόνο οι 6 αστυνομικοί, σε επιθέσεις σε διάφορες πόλεις. Στόχος έγιναν, πάλι, και σιίτες πολίτες, με αποτέλεσμα να οξύνονται εκ νέου τα πνεύματα μεταξύ των δύο μεγαλύτερων θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας. Επιθέσεις είτε ενόπλων είτε βομβιστικές σημειώθηκαν σε Μοσούλη, Καρμπάλα, Μπαλαντρούζ, Μπαϊτζί, Τικρίτ, Σαμάρα, Μαχαουίλ. Στόχος έγιναν αστυνομικά τμήματα είτε ιρακινές στρατιωτικές περίπολοι. Εντούτοις, δεν έλειψαν τα περιστατικά, κατά τα οποία 6 μέλη της ίδιας οικογένειας δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ στο σπίτι τους από ενόπλους (Μοσούλη) ή όπου δολοφονήθηκαν από ενόπλους 4 καθηγητές λυκείου, σιίτες (Μπαλαντρούζ).

Οι 6 Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με μέλη τοπικής φυλής στη Βασόρα, μετά τη δολοφονία του φυλάρχου από ενόπλους με αστυνομική στολή. Επίσης, στη Γιουσουφίγια επιβεβαιώθηκε ότι αντάρτες κατέρριψαν αμερικανικό ελικόπτερο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 στρατιώτες, ενώ στην Αμάρα τραυματίστηκαν 4 Βρετανοί στρατιώτες από βομβιστική επίθεση.

Επιπλέον, η ισχυρότερη σουνιτική οργάνωση «Ενωση Μουσουλμάνων Ουλεμάδων» κατηγόρησε, χτες, ανοιχτά τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις ότι ευθύνονται για τη δολοφονία 24 πολιτών, σε διάφορες επιδρομές που πραγματοποίησαν τις δύο τελευταίες μέρες. Οι Αμερικανοί επιμένουν ότι θύματα ήταν «αντάρτες».

Με αίμα βάφτηκε και η Κυριακή, όταν σημειώθηκε διπλή βομβιστική επίθεση κατά αμερικανικής βάσης κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Σκοτώθηκαν 14 Ιρακινοί πολίτες που βρίσκονταν κοντά στο στόχο και τραυματίστηκαν 6. Επίσης, αργά το βράδυ του Σαββάτου από βομβιστική επίθεση σε θωρακισμένο όχημα, σκοτώθηκαν 2 Βρετανοί στρατιώτες και τραυματίστηκε ένας τρίτος κοντά στη Βασόρα. Πρόκειται για την πολλοστή επίθεση κατά βρετανικών δυνάμεων στο νότιο Ιράκ, τις τελευταίες μέρες, γεγονός που αποδεικνύει την καθημερινή χειροτέρευση των «καλών σχέσεων» βρετανικών κατοχικών δυνάμεων και σιιτών, που οι πρώτες υποστήριζαν ότι είχαν πετύχει.

Αυξάνονται τα παιδιά που υποσιτίζονται

Ο υποσιτισμός των παιδιών στο Ιράκ κυμαίνεται πλέον σε ανησυχητικά επίπεδα. Αυτό τονίζεται σε έρευνα που πραγματοποίησε, με την υποστήριξη του ΟΗΕ, το ιρακινό υπουργείο Υγείας, και επιβεβαιώνει η Unicef. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, 1 στα 10 παιδιά, ηλικίας 6 μηνών μέχρι 5 χρόνων, υποφέρει από οξύ υποσιτισμό, που σημαίνει, όπως τόνιζαν αξιωματούχοι της Unicef, ότι «εμποδίζεται αμετάκλητα η ανάπτυξη των διανοητικών και γνωστικών του ικανοτήτων, εκτός από τη σωματική του ανάπτυξη».

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι αριθμός των παιδιών που υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό έχει υπερδιπλασιαστεί φθάνοντας το 9% το 2005 έναντι του 4% το 2002, επί καθεστώτος Σαντάμ και υπό σκληρές κυρώσεις. Συνολικά, εκτιμάται ότι το 15% του ιρακινού πληθυσμού, περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι, χρήζουν άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας, ακόμη και για την επιβίωσή τους.

ΗΠΑ
Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η οργή ξεχειλίζει στη μεξικανική επικράτεια ακόμη και εντός του πολιτικού κόσμου, καθώς πλέον οι εκλογές απέχουν μερικές εβδομάδες. Λόγος της οργής, όχι άλλος από το ρατσιστικό μεταναστευτικό νόμο στις ΗΠΑ και ειδικά η πρόθεση ανέγερσης τείχους 2.000 μιλίων στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Την ίδια στιγμή οι μετανάστες στις ΗΠΑ ετοιμάζουν ακόμη περισσότερες και πιο πολύμορφες κινητοποιήσεις, ειδικά μετά τις γιγάντιες κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς.

Ομως το ζήτημα του νόμου χαρακτηρίζεται «καυτή πατάτα» και εντός του αμερικανικού πολιτικού κατεστημένου, εξ ου και το διάγγελμα προς το έθνος που αναμενόταν να απευθύνει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, με επίκεντρο την «καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης».

Σύμφωνα με τους αναλυτές, την ώρα που τα επίπεδα της δημοτικότητάς του βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, ο Μπους θα επιχειρήσει να ανακάμψει μέσω της αναδιάρθρωσης της μεταναστευτικής πολιτικής. Παράλληλα, σύμφωνα με διαρροές περί του περιεχομένου του διαγγέλματος στον αμερικανικό Τύπο, ο Μπους αναμένεται να ανακοινώσει την αποστολή της Εθνοφρουράς στα σύνορα με το Μεξικό, ένα μέτρο που αν και εγκρίθηκε την περασμένη Πέμπτη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν έχει κυρωθεί ακόμη από τη Γερουσία.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε ένα σκληρό κείμενο που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους 12 εκατομμύρια «λαθρομετανάστες» που ζουν στις ΗΠΑ, ενώ προβλέπει την κατασκευή ενός προστατευτικού τείχους κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό. Από την πλευρά της η Γερουσία επεξεργάζεται ακόμη σχέδιο νόμου, που στόχο έχει να καταλαγιάσει την κοινωνική αναστάτωση και τις κινητοποιήσεις των μεταναστών.

ΕΝΩΣΗ ΣΕΡΒΙΑΣ- ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
Κρίσιμο το δημοψήφισμα της Κυριακής...

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.- Κορυφώνονται στο Μαυροβούνιο οι προεκλογικές συγκεντρώσεις υποστηριχτών και πολέμιων της Ενωσης με τη Σερβία, καθώς απομένουν πλέον ελάχιστες μέρες μέχρι το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής που θα κρίνει το μέλλον των σχέσεων Βελιγραδίου - Ποντγκόριτσα.

Προχτές, μετά την πραγματοποίηση μαζικής συγκέντρωσης υποστηριχτών της Ενωσης με τη Σερβία, ηγετικό στέλεχος του «Σερβικού Ριζοσπαστικού Κινήματος» διαβεβαίωσε πως σε περίπτωση που υπερτερήσει το «ναι» (υπέρ της ανεξαρτητοποίησης), τότε το κόμμα του θα δραστηριοποιηθεί με στόχο τη δημιουργία σερβικού κράτους εντός του Μαυροβουνίου...

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την «άνετη» επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, δηλώνοντας πως «όλα είναι έτοιμα» για να γίνει «το αργότερο έως το Σεπτέμβρη το Μαυροβούνιο το νεότερο μέλος του ΟΗΕ»...

Σύμφωνα με πρόταση της ΕΕ, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι έγκυρο και θα οδηγήσει στην ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου, υπό τη βασική προϋπόθεση πως θα ψηφίσει «ναι» πάνω απ' το 55% του εκλογικού σώματος. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ενωση Σερβίας - Μαυροβουνίου θα παραμείνει σε ισχύ, αν και δεν αποκλείεται να εισέλθει σε φάση μεταρρυθμίσεων προκειμένου να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα οι κοινοί θεσμοί Βελιγραδίου - Ποντγκόριτσα, αλλά και να «ενθαρρυνθεί» (σύμφωνα με σχετικές τοποθετήσεις που έγιναν χτες στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ) η διαδικασία ένταξής τους στους «ευρω-ατλαντικούς» οργανισμούς.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νέος πρόεδρος ίδια αντιλαϊκή πολιτική

Με 95,1% των ψήφων των 500 αντιπροσώπων στο έκτακτο συνέδριο του SPD εκλέχτηκε την Κυριακή σαν νέος πρόεδρος του κόμματος ο Κουρτ Μπεκ, πρωθυπουργός του κρατιδίου της Ρηνανίας - Παλατινάτου. Στην ομιλία του, διάρκειας μιάμισης ώρας, υποσχέθηκε πολλά, ανάμεσα στα οποία και πολιτική δικαιοσύνης, ελευθερίας και αλληλεγγύης.

Στην πραγματικότητα, το SPD, στη συγκυβέρνηση με το κόμμα της καγκελαρίας Αγγελα Μέρκελ, εφαρμόζει αντιλαϊκή πολιτική, που ένα από τα αποτελέσματά της είναι και η μείωση των μελών του. Σύμφωνα με τη «Νόιες Ντόιτσλαντ» (15/5): «Το κόμμα έχασε τα τελευταία χρόνια 37% των μελών του».

Στην «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» την ίδια μέρα ο Οτμαρ Σράινερ, μέλος της διεύθυνσης του SPD και πρόεδρος της Κοινότητας Εργασίας για ζητήματα εργαζομένων, δήλωσε ότι στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα υπάρχει «αυξανόμενη δυσαρέσκεια».

Οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης (Σρέντερ) είχαν δικαιολογηθεί με το επιχείρημα της μείωσης της ανεργίας μέσα σε 3 χρόνια κατά 2 εκατομμύρια. «Στην πραγματικότητα η ανεργία αυξήθηκε γιατί τα εργαλεία Χαρτς απέτυχαν». Είπε, επίσης, ότι η σχεδιαζόμενη αύξηση του φόρου πρόσθετης αξίας, η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και τα φορολογικά μέτρα οδηγούν σε πρόσθετες επιβαρύνσεις εργαζομένων και ανέργων.


Θ. Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ