Τρίτη 16 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η οργή ξεχειλίζει στη μεξικανική επικράτεια ακόμη και εντός του πολιτικού κόσμου, καθώς πλέον οι εκλογές απέχουν μερικές εβδομάδες. Λόγος της οργής, όχι άλλος από το ρατσιστικό μεταναστευτικό νόμο στις ΗΠΑ και ειδικά η πρόθεση ανέγερσης τείχους 2.000 μιλίων στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Την ίδια στιγμή οι μετανάστες στις ΗΠΑ ετοιμάζουν ακόμη περισσότερες και πιο πολύμορφες κινητοποιήσεις, ειδικά μετά τις γιγάντιες κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς.

Ομως το ζήτημα του νόμου χαρακτηρίζεται «καυτή πατάτα» και εντός του αμερικανικού πολιτικού κατεστημένου, εξ ου και το διάγγελμα προς το έθνος που αναμενόταν να απευθύνει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, με επίκεντρο την «καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης».

Σύμφωνα με τους αναλυτές, την ώρα που τα επίπεδα της δημοτικότητάς του βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, ο Μπους θα επιχειρήσει να ανακάμψει μέσω της αναδιάρθρωσης της μεταναστευτικής πολιτικής. Παράλληλα, σύμφωνα με διαρροές περί του περιεχομένου του διαγγέλματος στον αμερικανικό Τύπο, ο Μπους αναμένεται να ανακοινώσει την αποστολή της Εθνοφρουράς στα σύνορα με το Μεξικό, ένα μέτρο που αν και εγκρίθηκε την περασμένη Πέμπτη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν έχει κυρωθεί ακόμη από τη Γερουσία.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε ένα σκληρό κείμενο που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους 12 εκατομμύρια «λαθρομετανάστες» που ζουν στις ΗΠΑ, ενώ προβλέπει την κατασκευή ενός προστατευτικού τείχους κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό. Από την πλευρά της η Γερουσία επεξεργάζεται ακόμη σχέδιο νόμου, που στόχο έχει να καταλαγιάσει την κοινωνική αναστάτωση και τις κινητοποιήσεις των μεταναστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ