Τρίτη 16 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΒΟ ΜΟΡΑΛΕΣ
Αμετακίνητος στην εθνικοποίηση

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (της απεσταλμένης μας Αλ. ΦΩΤΑΚΗ).--

«Το θέμα δεν είναι να γίνει ανακατανομή της φτώχειας, αλλά να ανακτήσει ο λαός της Βολιβίας τους φυσικούς πόρους της χώρας και αυτό θα επιτευχθεί μόνο με την εθνικοποίηση». Με αυτά τα λόγια ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, έκανε σαφές στην ΕΕ, ότι δε θα υπαναχωρήσει σε πιέσεις και εκβιασμούς, δηλώνοντας σε όλους τους τόνους, ότι στόχος του είναι να πάψει η χώρα του να είναι επαίτης και να μπορεί αντεπεξέρχεται στις ανάγκες της.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί ευρωβουλευτές της ομάδας του ΕΛΚ, αρνήθηκαν να παρευρεθούν στην αίθουσα, κατά την ομιλία του Ε. Μοράλες, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ίδιος σημείωσε ότι δε σχολιάζει απουσίες, ωστόσο υπογράμμισε ότι αυτοί που δεν ήθελαν να τον ακούσουν, είναι υποστηρικτές της διαμόρφωσης ενός κλίματος απομόνωσης, περιθωριοποίησης και ταπείνωσης του λαού της Βολιβίας.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο φυσικός πλούτος της χώρας του ανήκει στο λαό της Βολιβίας, ο οποίος πρέπει να έχει και τον έλεγχο της εκμετάλλευσής του και αυτό αποτελεί τη δική του δέσμευση. Προειδοποίησε τις ΗΠΑ και την ΕΕ ότι η περίοδος της αποικιοκρατίας τελείωσε οριστικά. Κατηγόρησε δε τις ΗΠΑ και τους αποικιοκράτες σαν κύριους υπαίτιους της επεξεργασίας με χημικά της κόκας, τη διακίνησης των ναρκωτικών, τον πλουτισμό τους από αυτά και ζήτησε να υποστηριχτούν οι αυτόχθονες ιθαγενείς, καθώς και να αναγνωριστούν οι φυσικές ιδιότητες των φύλλων της κόκας και να εμποδιστεί η μετατροπή τους σε ναρκωτικές ουσίες.

Δήλωσε σταθερός υποστηρικτής της ειρήνης και της συνεργασίας με τις ΗΠΑ και με την ΕΕ, ζήτησε όμως όσοι έβλαψαν τη χώρα να πάνε στη δικαιοσύνη και να προχωρήσει ανεμπόδιστα η ειρηνική επανάσταση του λαού της Βολιβίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ