Τρίτη 16 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Αρχισε ο χορός των αμερικανικών κυρώσεων

Ο Ουγο Τσάβες με τον Ε. Μοράλες

Associated Press

Ο Ουγο Τσάβες με τον Ε. Μοράλες
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η είδηση προκαλεί δικαιολογημένη αναστάτωση στο διεθνές πολιτικό σκηνικό και οργή στη Λατινική Αμερική... Ο λόγος η επιβολή κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ ενάντια στη Βενεζουέλα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τις πρώτες πληροφορίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να επιβάλουν κυρώσεις, απαγορεύοντας την πώληση όπλων στη χώρα αυτή με το αιτιολογικό ότι δε συνεργάζεται στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ντάρλα Τζόνσον.

Σύμφωνα με την Τζόνσον, λόγος των κυρώσεων είναι η ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις «φιλικές σχέσεις» που διατηρεί ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, με την Κούβα και το Ιράν, δύο χώρες που, κατά τις ΗΠΑ, «υποστηρίζουν την τρομοκρατία». Ενας επιπλέον παράγοντας, σύμφωνα με την άποψη των ιμπεριαλιστών είναι ότι ο Τσάβες δεν κατάφερε να σταματήσει τους αριστερούς αντάρτες της Κολομβίας από το να χρησιμοποιούν το έδαφος της Βενεζουέλας.

Χρονική σύμπτωση τάχα ότι μόλις λιγότερο από 24 ώρες πριν ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες από τη βρετανική πρωτεύουσα, όπου βρίσκεται για «προσωπική επίσκεψη» και κάλεσε τους λαούς ν' αντισταθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες σε περίπτωση που προχωρήσουν στο «παράφρονο σχέδιό τους» και επιτεθούν στο Ιράν και χαρακτήρισε «δειλές» τις κυβερνήσεις των χωρών που δεν ήγειραν αντιρρήσεις στην «αμερικανική αυτοκρατορία» κατά τον πόλεμο του Ιράκ.

Εξάλλου, η Βενεζουέλα γνώριζε πολύ καλά τη στρατηγική των ΗΠΑ και ουκ ολίγες φορές έχει προειδοποιήσει - εδώ και μήνες - ότι οι ΗΠΑ θα στραφούν εναντίον της με πρόσχημα την τρομοκρατία.

Ο Πρόεδρος Τσάβες παρότρυνε επίσης το ακροατήριό του κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Λονδίνο να αγωνιστούν για τη «νέα σοσιαλιστική τάξη πραγμάτων»... ενώ απηύθυνε νέα προειδοποίηση ότι σε περίπτωση επίθεσης εναντίον του Ιράν η τιμή του πετρελαίου θα εκτιναχτεί στα ύψη, φτάνοντας ακόμη και τα 100 δολάρια το βαρέλι. Κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, ο Τσάβες δήλωσε ότι οι Ιρανοί δεν έχουν άλλη επιλογή από το να απαντήσουν στην επιθετικότητα των ΗΠΑ, διακόπτοντας την παραγωγή πετρελαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ