Τρίτη 16 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προκαλεί το Ισραήλ, πιέζει με «μηχανισμό» η ΕΕ

Για άλλη μια φορά χύθηκε το αίμα των παιδιών της Παλαιστίνης

Associated Press

Για άλλη μια φορά χύθηκε το αίμα των παιδιών της Παλαιστίνης
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Με μια νέα αεροπορική επιδρομή, λίγες ώρες μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Δυτική Οχθη, «απάντησε» η ισραηλινή ηγεσία στις εκκλήσεις του Παλαιστινίου Προέδρου για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και αποφυγή μονομερών κινήσεων. Οι ισραηλινές προκλήσεις συνέπεσαν με τη συζήτηση στο Στρασβούργο μεταξύ των 25 υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη δημιουργία «ενός μηχανισμού σταθερής παροχής χρηματικής βοήθειας προς τον παλαιστινιακό λαό, που θα παρακάμπτει την κυβέρνηση της "Χαμάς"».

Αυτοκίνητο όπου επέβαιναν 5 μέλη του στρατιωτικού σκέλους της ισλαμιστικής οργάνωσης «Τζιχάντ» έγινε στόχος, χτες το απόγευμα, ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Τραυματίστηκαν σοβαρότατα 4 από τους επιβαίνοντες. Είχαν προηγηθεί σύντομες εισβολές του ισραηλινού στρατού, την Κυριακή, σε διάφορα σημεία της Δυτικής Οχθης, που στοίχισαν τη ζωή σε 6 Παλαιστινίους, μεταξύ των οποίων άλλα δύο μέλη της «Τζιχάντ».

Εκκλήσεις Αμπάς, διαβεβαιώσεις Πούτιν

Να αποφύγει το Ισραήλ κάθε μονομερή κίνηση κάλεσε την κυβέρνηση Ολμέρτ ο Μαχμούντ Αμπάς. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του με αφορμή την επέτειο της «Νάκμπα», της «Μεγάλης Καταστροφής», ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος κατηγόρησε την ισραηλινή πλευρά ότι προκαλεί διαρκώς τους Παλαιστινίους και αποφεύγει το διάλογο με το πρόσχημα ότι δεν έχει συνομιλητή. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση και προς τη «Χαμάς» να σταματήσει τις πράξεις βίας κατά του ισραηλινού εδάφους και να αποδεχτεί τις υπάρχουσες συμφωνίες, ενώ ζήτησε από τη «διεθνή κοινότητα» να τερματίσει τον οικονομικό στραγγαλισμό του παλαιστινιακού λαού, καθώς επίκειται «ανθρωπιστική καταστροφή».

Ο Αμπάς, στη συνέχεια, μετέβη στο Σότσι της νότιας Ρωσίας, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε την υποστήριξη της Μόσχας προς τον παλαιστινιακό λαό και δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην κατεύθυνση του οικονομικού αδιεξόδου, χωρίς να διευκρινίζει αν η Ρωσία θα αυξήσει τη βοήθεια που αποστέλλει στα παλαιστινιακά εδάφη. Τον τρέχοντα μήνα, πάντως, η Μόσχα έστειλε έκτακτη οικονομική βοήθεια 10 εκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη αναγκών σε ανθρωπιστικά προγράμματα.

Για «καταστροφή ενός ολόκληρου λαού στο όνομα της υπονόμευσης της κυβέρνησής του που εκλέχτηκε δημοκρατικά», έκανε λόγο ο Λατίνος Πατριάρχης, Μισέλ Σαμπάχ, που επισκέπτεται τη Γαλλία. Ο Ζακ Σιράκ επέμεινε ότι γίνονται προσπάθειες «απεμπλοκής από την κρίση» και συμφώνησε ότι δεν πρέπει «να υπάρξει συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».

Ο «μηχανισμός» της ΕΕ

«Το συντομότερο δυνατό θα αρχίσει να λειτουργεί ένας μηχανισμός χορήγησης οικονομικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους», διαβεβαίωναν, χτες, Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Οπως δήλωσε ο Χαβιέ Σολάνα, οι 25 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επεξεργάζονται πρόταση σύστασης «ενός ταμείου βοηθείας, υπό διεθνή έλεγχο, που θα χρηματοδοτεί κυρίως νοσοκομεία και σχολεία». Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Σολάνα άφησε να εννοηθεί ότι «πιθανότατα μέσα από τον ίδιο μηχανισμό θα καλυφθεί και μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων».

Ο μηχανισμός αυτός θα παρακάμπτει εντελώς την κυβέρνηση της «Χαμάς». Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της παλαιστινιακής κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του «δε θα υποχωρήσει απέναντι σε οποιαδήποτε πίεση» αν και δε διευκρίνισε ποια στάση θα τηρήσει απέναντι στον «μηχανισμό» που προτείνει η ΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδράσεις για την ισραηλινή προκλητικότητα (2010-04-14 00:00:00.0)
Το έγκλημα στην Παλαιστίνη συνεχίζεται (2006-08-31 00:00:00.0)
Νέες προκλητικές συλλήψεις Παλαιστινίων βουλευτών (2006-08-08 00:00:00.0)
Και τυπικά τέλος στην κατοχή της Λωρίδας της Γάζας (2005-09-13 00:00:00.0)
Μπους - Αμπάς: ουδέν νεότερο (2005-05-27 00:00:00.0)
«Τρέμει» η εκεχειρία (2005-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ