ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Τελεσίγραφο «μαστίγιου - καρότου» στην Τεχεράνη

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (της απεσταλμένης μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--

Ενα πακέτο - μονόδρομο, που δε θα αφήνει περιθώρια άρνησης στην Τεχεράνη, καθώς θα έχει τη μορφή τελεσιγράφου αποφάσισε χτες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων, όσον αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Προσφέροντας «ανταλλάγματα» πολιτικού, οικονομικού και τεχνολογικού περιεχομένου στο Ιράν, η ΕΕ έδεσε τον εκβιασμό της σημειώνοντας ότι η αποδοχή της πρότασης θα είναι μονόδρομος, αν πράγματι δεν έχει περαιτέρω επιδιώξεις, πλην της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ καλούν την ιρανική ηγεσία να «συνεργαστεί πλήρως με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, να τερματίσει κάθε δραστηριότητα εμπλουτισμού ουρανίου, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας και της ανάπτυξης σχετικής τεχνολογίας, και να σταματήσει κάθε κατασκευή αντιδραστήρα βαρέως ύδατος, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανάληψη των διαπραγματεύσεων». Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών δελεάζουν την Τεχεράνη, υπογραμμίζοντας ότι «τάσσονται υπέρ του δικαιώματός της να χρησιμοποιήσει για ειρηνικούς σκοπούς πυρηνική ενέργεια στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων».

Δηλώνουν έτοιμοι «να υποστηρίξουν την ανάπτυξη, από το Ιράν, ενός ασφαλούς και αποδεδειγμένα ειρηνικού πολιτικού πυρηνικού προγράμματος, εφόσον απαντηθούν όλες οι ανησυχίες και αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη απέναντι στο Ιράν». Τονίζουν ότι η ΕΕ «στηρίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας να φέρει σε πέρας αυτή την αποστολή», ενώ παράλληλα εμμένουν στην ανάγκη «τήρησης αυστηρότατων μέτρων για την εφαρμογή του υπάρχοντος ελέγχου στην εξαγωγή αγαθών, τεχνολογίας και υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, έμμεσα ή άμεσα, για πυραυλικά προγράμματα».

Μάλιστα, στο άρθρο 5 του τελικού κειμένου δεν παραλείπουν να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στην ιρανική ηγεσία, εκφράζοντας «ανησυχία για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν... για τις αυξημένες εκτελέσεις, τις διοικητικές κρατήσεις, την ενίσχυση των απαγορεύσεων στην πρόσβαση πληροφοριών και στην ελευθερία έκφρασης και θρησκευτικής πίστης», κάνοντας συγκεκριμένες αναφορές στις κοινότητες Σούφι και Μπαχάι. Εν κατακλείδι, οι υπουργοί Εξωτερικών δηλώνουν «δεσμευμένοι στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης» και πρόθυμοι «για ανάπτυξη συνεργασίας με το Ιράν», επαναλαμβάνοντας ότι η εναλλακτική λύση για την Τεχεράνη θα είναι «η περαιτέρω απομόνωσή της».

Μπακογιάννη: «Θετικό πακέτο»

Σύμφωνα με την ΥΠΕΞ, Ντόρα Μπακογιάννη, είναι ένα «πακέτο σχεδιασμένο για να κάνει το Ιράν να ανταποκριθεί θετικά». Σε δηλώσεις του ο Χαβιέ Σολάνα, «εκπρόσωπος» της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, επισήμανε ότι «θα είναι δύσκολο γι' αυτούς να αρνηθούν το πακέτο μας, αν στόχος τους είναι πράγματι μόνο η ενέργεια».

Η αυστριακή ΥΠΕΞ, Ούρσουλα Πλάσνικ, της οποίας η χώρα έχει και την προεδρία του Συμβουλίου, για το τρέχον εξάμηνο, έκανε λόγο για ένα πακέτο που θα αφορά καθαρά ένα πολιτικό και όχι στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα, ώστε να επιταχυνθεί η παραγωγή ενέργειας αποκλείοντας την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, δίνοντας ταυτόχρονα οικονομικά και εμπορικά ανταλλάγματα, προκειμένου να ληφθούν οι απαιτούμενες εγγυήσεις ασφαλείας... Το κλειδί της ευρωπαϊκής «πρότασης», κατά τις ενδείξεις, είναι να παραιτηθεί το Ιράν του εμπλουτισμού του ουρανίου στο έδαφός του και να εισάγει τα πυρηνικά καύσιμα.

Αντιδρά η Τεχεράνη

Αρνητικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις της ιρανικής ηγεσίας. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, σε συνάντησή του με τους πρέσβεις της ευρωπαϊκής «τρόικα» (Γαλλία - Βρετανία - Γερμανία), χαρακτήριζε «απαράδεκτη και παράλογη κάθε πρόταση που θα απαιτεί τον τερματισμό της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου από την Τεχεράνη». Αναλόγου περιεχομένου δηλώσεις είχε κάνει πριν την έναρξη της συνεδρίασης στο Στρασβούργο και ο Ιρανός Πρόεδρος.

Ο Μοτακί απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα στο ευρωπαϊκό «πακέτο». Ούτως ή άλλως, οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν, κατ' αρχάς, μεταξύ των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, εκπρόσωποι των οποίων θα συναντηθούν την Παρασκευή, στο Λονδίνο, και εφόσον εγκριθούν, είτε ως έχουν είτε με τροποποιήσεις, θα τεθούν προς συζήτηση στην Τεχεράνη.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προκαλεί το Ισραήλ, πιέζει με «μηχανισμό» η ΕΕ

Για άλλη μια φορά χύθηκε το αίμα των παιδιών της Παλαιστίνης

Associated Press

Για άλλη μια φορά χύθηκε το αίμα των παιδιών της Παλαιστίνης
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Με μια νέα αεροπορική επιδρομή, λίγες ώρες μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Δυτική Οχθη, «απάντησε» η ισραηλινή ηγεσία στις εκκλήσεις του Παλαιστινίου Προέδρου για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και αποφυγή μονομερών κινήσεων. Οι ισραηλινές προκλήσεις συνέπεσαν με τη συζήτηση στο Στρασβούργο μεταξύ των 25 υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη δημιουργία «ενός μηχανισμού σταθερής παροχής χρηματικής βοήθειας προς τον παλαιστινιακό λαό, που θα παρακάμπτει την κυβέρνηση της "Χαμάς"».

Αυτοκίνητο όπου επέβαιναν 5 μέλη του στρατιωτικού σκέλους της ισλαμιστικής οργάνωσης «Τζιχάντ» έγινε στόχος, χτες το απόγευμα, ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Τραυματίστηκαν σοβαρότατα 4 από τους επιβαίνοντες. Είχαν προηγηθεί σύντομες εισβολές του ισραηλινού στρατού, την Κυριακή, σε διάφορα σημεία της Δυτικής Οχθης, που στοίχισαν τη ζωή σε 6 Παλαιστινίους, μεταξύ των οποίων άλλα δύο μέλη της «Τζιχάντ».

Εκκλήσεις Αμπάς, διαβεβαιώσεις Πούτιν

Να αποφύγει το Ισραήλ κάθε μονομερή κίνηση κάλεσε την κυβέρνηση Ολμέρτ ο Μαχμούντ Αμπάς. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του με αφορμή την επέτειο της «Νάκμπα», της «Μεγάλης Καταστροφής», ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος κατηγόρησε την ισραηλινή πλευρά ότι προκαλεί διαρκώς τους Παλαιστινίους και αποφεύγει το διάλογο με το πρόσχημα ότι δεν έχει συνομιλητή. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση και προς τη «Χαμάς» να σταματήσει τις πράξεις βίας κατά του ισραηλινού εδάφους και να αποδεχτεί τις υπάρχουσες συμφωνίες, ενώ ζήτησε από τη «διεθνή κοινότητα» να τερματίσει τον οικονομικό στραγγαλισμό του παλαιστινιακού λαού, καθώς επίκειται «ανθρωπιστική καταστροφή».

Ο Αμπάς, στη συνέχεια, μετέβη στο Σότσι της νότιας Ρωσίας, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε την υποστήριξη της Μόσχας προς τον παλαιστινιακό λαό και δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην κατεύθυνση του οικονομικού αδιεξόδου, χωρίς να διευκρινίζει αν η Ρωσία θα αυξήσει τη βοήθεια που αποστέλλει στα παλαιστινιακά εδάφη. Τον τρέχοντα μήνα, πάντως, η Μόσχα έστειλε έκτακτη οικονομική βοήθεια 10 εκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη αναγκών σε ανθρωπιστικά προγράμματα.

Για «καταστροφή ενός ολόκληρου λαού στο όνομα της υπονόμευσης της κυβέρνησής του που εκλέχτηκε δημοκρατικά», έκανε λόγο ο Λατίνος Πατριάρχης, Μισέλ Σαμπάχ, που επισκέπτεται τη Γαλλία. Ο Ζακ Σιράκ επέμεινε ότι γίνονται προσπάθειες «απεμπλοκής από την κρίση» και συμφώνησε ότι δεν πρέπει «να υπάρξει συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».

Ο «μηχανισμός» της ΕΕ

«Το συντομότερο δυνατό θα αρχίσει να λειτουργεί ένας μηχανισμός χορήγησης οικονομικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους», διαβεβαίωναν, χτες, Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Οπως δήλωσε ο Χαβιέ Σολάνα, οι 25 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επεξεργάζονται πρόταση σύστασης «ενός ταμείου βοηθείας, υπό διεθνή έλεγχο, που θα χρηματοδοτεί κυρίως νοσοκομεία και σχολεία». Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Σολάνα άφησε να εννοηθεί ότι «πιθανότατα μέσα από τον ίδιο μηχανισμό θα καλυφθεί και μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων».

Ο μηχανισμός αυτός θα παρακάμπτει εντελώς την κυβέρνηση της «Χαμάς». Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της παλαιστινιακής κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του «δε θα υποχωρήσει απέναντι σε οποιαδήποτε πίεση» αν και δε διευκρίνισε ποια στάση θα τηρήσει απέναντι στον «μηχανισμό» που προτείνει η ΕΕ.

Ιμπεριαλιστική επέμβαση σε εξέλιξη.

Δήλωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Για την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών των Εξωτερικών της ΕΕ η ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επισήμανε τα εξής:

«Με αιχμή του δόρατος τις ΗΠΑ και τη διαμόρφωση της "συμμαχίας των προθύμων" βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση ενάντια στο Ιράν με πρόσχημα έναν ακόμα ανύπαρκτο πυρηνικό κίνδυνο. Οι απειλές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται κράτη - μέλη της ΕΕ για τη χρήση του άρθρου 7 του χάρτη του ΟΗΕ για επιβολή κυρώσεων εναντίον του Ιράν φέρνουν πιο κοντά τον εφιάλτη ενός νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου με αλόγιστες συνέπειες σε βάρος των λαών.

Καταγγέλλουμε τις απειλές και τους εκβιασμούς των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ενάντια στο Ιράν. Είναι προφανές ότι αυτή η επίθεση των ιμπεριαλιστών δεν έχει καμία σχέση με τους ισχυρισμούς που προβάλλουν. Αντίθετα, πρόκειται για την προσπάθεια των ιμπεριαλιστών να ελέγξουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους δρόμους ενέργειας. Είμαστε αντίθετοι στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Ταυτόχρονα, όμως, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κάθε χώρας να αξιοποιεί την πυρηνική ενέργεια για ειρηνική χρήση. Καλούμε τους λαούς να ενισχύσουν το αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό κίνημα, ώστε να αποτρέψουν μια νέα ιμπεριαλιστική πολεμική επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ενάντια στο Ιράν και γενικότερα σε βάρος των λαών της ευρύτερης περιοχής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ