ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ελιγμός συγκάλυψης και αποπροσανατολισμού

Ανακοίνωσε αύξηση στο εφ' άπαξ των ναυτεργατών, την ώρα που τα δίνει όλα στους ακτοπλόους εφοπλιστές

Σε ελιγμό για να κατευνάσει τις αντιδράσεις ναυτεργατών και νησιωτών, προχώρησε η κυβέρνηση με τις προχτεσινές της ανακοινώσεις

Εφημερίδα «Χαραυγή» Σάμου

Σε ελιγμό για να κατευνάσει τις αντιδράσεις ναυτεργατών και νησιωτών, προχώρησε η κυβέρνηση με τις προχτεσινές της ανακοινώσεις
Επιχείρηση αποπροσανατολισμού των ναυτεργατών, των κατοίκων των νησιών, συνολικά των εργαζομένων, έχει «στήσει» η κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να περάσει στα «μαλακά» το γεγονός ότι τα έδωσε όλα στους ακτοπλόους εφοπλιστές. Δηλαδή από την «απελευθέρωση» της τιμής των εισιτηρίων, της διάρκειας των δρομολογίων, και του ορίου ηλικίας των πλοίων, μέχρι την κατάργηση της 10μηνης δρομολόγησης των πλοίων, κατάργηση του ορίου ηλικίας τους και, βέβαια, την απελευθέρωση των οργανικών συνθέσεων!

Είναι χαρακτηριστικότατο ότι ενώ ολόκληρη την περασμένη βδομάδα, μέχρι και την Παρασκευή το βράδυ, οι υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου βρίσκονταν σε διαδοχικές εν κρυπτώ συναντήσεις με τους ακτοπλόους εφοπλιστές, προχτές Κυριακή, το ΥΕΝ, αντί κάποιας επίσημης ενημέρωσης για τα αποτελέσματα αυτού του «πάρε - δώσε», εξέδωσε δελτίο Τύπου για να ανακοινώσει υπουργική απόφαση για την αύξηση «κατά 25% των εφ' άπαξ παροχών στους συνταξιοδοτούμενους αξιωματικούς και κατώτερα πληρώματα Εμπορικού Ναυτικού» από 1 Γενάρη 2006. Την απόφαση υπογράφουν οι υπουργοί Απασχόλησης και Εμπορικής Ναυτιλίας.

Προνόμια με τη σέσουλα...

Μετά από αυτές τις συναντήσεις, οι εφοπλιστές ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν το λοκ άουτ που είχαν κηρύξει για σήμερα 16 του μήνα, ενώ από τις δηλώσεις των ίδιων των εφοπλιστών στο ναυτιλιακό Τύπο γίνεται φανερό ότι αυτό που αποφάσισαν είναι η σταδιακή εφαρμογή όλων των αξιώσεων που πρόβαλλε η Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας. Ο διευθύνων σύμβουλος της «Blue Star», Μιχάλης Σακέλλης, με δηλώσεις του στη «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», ήταν ξεκάθαρος: «Είναι θετικό ότι ο υπουργός αυτή τη φορά άκουσε τους ακτοπλόους. Κατανοούμε ότι δεν μπορούν να λυθούν άμεσα όλα τα θέματα, αλλά σταδιακά πρέπει να πάμε προς την πλήρη απελευθέρωση»...

Στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού νησιωτών και ναυτεργατών, εντάσσεται και η δήθεν «επίλυση» του προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων. Με χτεσινή ανακοίνωσή του, το ΥΕΝ αναφέρει ότι το πρόβλημα ...λύνεται, επειδή δρομολογεί από Πειραιά δύο συμβατικά ακτοπλοϊκά πλοία, τα οποία θα αποπλέουν δύο μέρες τη βδομάδα - το ένα και συγκεκριμένα το «ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ» δεν μπορεί να επιβιβάσει μεγάλα φορτηγά - και δύο ταχύπλοα...

Καμιά αυταπάτη!

Οι Ενώσεις των Μηχανικών και των Θερμαστολαδάδων, με ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες, καλούν τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, τους κατοίκους των νησιών, σε συντονισμό και ένταση της πάλης ενάντια συνολικά σε αυτή την πολιτική και χαρακτηρίζουν ως «προσπάθεια αντιπερισπασμού» και επιχείρηση «να ρίξουν στάχτη στα μάτια των ναυτεργατών» τις ανακοινώσεις για αύξηση των εφ' άπαξ. «Οι ναυτεργάτες - συνεχίζει - δεν πρέπει να ξεγελαστούν από την επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κυβέρνησης. Η πολιτική της είναι βαθιά αντεργατική, πλήττει τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, τους κατοίκους των νησιών». Τα σωματεία απαιτούν «η ΠΝΟ να σταματήσει να στηρίζει αυτήν την πολιτική, άμεσα να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της, για να αποφασίσει και να οργανώσει την πάλη των ναυτεργατών ενάντια στην αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης, διεκδικώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων μας».

ΘΑΣΟΣ
Ακτοπλοΐα στην υπηρεσία του λαού

Εκδήλωση την περασμένη Κυριακή από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας και την Αχτιδική Επιτροπή Θάσου του ΚΚΕ

Η πρόταση για δημιουργία κρατικού εθνικού οργανισμού ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών με εργατικό - κοινωνικό έλεγχο που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη οργάνωσης και ανάπτυξης της ακτοπλοΐας και την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των νησιών, παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας και η Αχτιδική Επιτροπή Θάσου του ΚΚΕ το πρωί της Κυριακής στο Λιμένα της Θάσου. Την πρόταση του ΚΚΕ παρουσίασαν ο Δ. Ζαχαριάδης, γραμματέας της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ και ο Σάββας Τσιμπόγλου, στέλεχος του ΚΚΕ και πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ.

Ξεκαθάρισαν πως το ΚΚΕ θεωρεί ότι οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες είναι στρατηγικής σημασίας, συνδέονται με την άμυνα της χώρας, την ανάπτυξη των νησιών και δεν μπορεί να είναι στα χέρια των εφοπλιστών, δεν μπορούν να λειτουργούν με κριτήριο το κέρδος. Για να εκπληρώσουν τον κοινωνικό τους ρόλο, για να μετατραπούν σε εργαλείο ανάπτυξης προς όφελος των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, πρέπει να γίνουν περιουσία του λαού. Κάλεσαν τους εργαζόμενους, τους κατοίκους και τους φορείς του νησιού, να συμβάλουν στην προσπάθεια για αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και παράλληλα να δώσουν τη μάχη για την κατοχύρωση του δικαιώματος για τακτική, άνετη, ασφαλή και ποιοτική εξυπηρέτηση των κατοίκων του νησιού, κατοχύρωση του δικαιώματος της δουλιάς, ικανοποίηση των μισθολογικών, εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών.

Να παλέψουν για καθημερινά δρομολόγια, που να επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων όλου του νησιού, επαναλειτουργία των γραμμών Ν. Περάμου - Πρίνου και της γραμμής δελφινιού Νότιας Θάσου με πυκνά δρομολόγια και χρησιμοποίηση σύγχρονων πλοίων που να μπορούν να ανταποκριθούν στην αποστολή τους. Για μείωση της τιμής των εισιτηρίων. Για διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των λιμανιών και επαναπρόσληψη όλων των ναυτεργατών που έχουν διωχτεί από τις ναυτιλιακές εταιρίες γιατί αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και την αναβάθμιση των θαλάσσιων συγκοινωνιών.

Στα άλλα νησιά

Στο πλαίσιο των κλιμακούμενων κινητοποιήσεων, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την Ακτοπλοΐα στη Μυτιλήνη καλεί σήμερα σε συγκέντρωση στο λιμάνι της πόλης, στις 7 μ.μ. και πορεία στο υπουργείο Αιγαίου. Αντίστοιχα, η Συντονιστική Επιτροπή στη Χίο διοργανώνει την Πέμπτη σύσκεψη όλων των φορέων του νησιού για το θέμα της ακτοπλοΐας, στο Εργατικό Κέντρο, στις 7 μ.μ.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
«Τίποτα δε θα φρενάρει τους αγώνες μας»

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Κέρκυρα

Πέτροβας Σπύρος

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Κέρκυρα
Μονόδρομος για την υπεράσπιση και διεύρυνση του συνόλου των δικαιωμάτων των εργαζομένων ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία, μόνιμος και ανυπόταχτος αγώνας με τις ταξικές δυνάμεις και το ΠΑΜΕ. Αυτό ήταν το ηχηρό μήνυμα που έστειλαν δεκάδες εργαζόμενοι στην προχτεσινή συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στην Νότια Κέρκυρα τα ταξικά σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Απαιτώντας το δικαίωμα για μια αξιοπρεπή ζωή, προβάλλοντας και διεκδικώντας το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, εργαζόμενοι και νεολαίοι έδωσαν αγωνιστικό, μαχητικό «παρών» στο Κάβο.

«Οσο το κεφάλαιο και οι εργοδότες, μαζί με την ΕΕ και τα κόμματα που τους υπηρετούν εντείνουν την επίθεσή τους για την αύξηση των κερδών τους, για τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση και ξεζούμισμα των εργαζομένων, τόσο θα μας βρίσκουν διαρκώς απέναντί τους», επισήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Παναγιώτης Μπάνος. Ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, σημείωσε: «Δεν πρόκειται όλο το επόμενο διάστημα τίποτα να μας φρενάρει. Η εκμετάλλευση των εργαζομένων, οι καθυστερήσεις δεδουλευμένων, οι κλοπές των μισθών και ενσήμων, η εκμετάλλευση των οικονομικών μεταναστών, οι απολύσεις συνδικαλιστών και μια σειρά από μέτρα της εργοδοσίας δε θα περάσουν», επισήμανε.

Ακολούθησε μαχητική πορεία, με αγωνιστικό παλμό, συνθήματα και πανό, η οποία διέσχισε τα εμπορικά μαγαζιά και τα ξενοδοχεία της περιοχής, πραγματοποιώντας σε ορισμένα από αυτά ολιγόλεπτες στάσεις διαμαρτυρίας όπου καταγγέλθηκε η ασυδοσία των μεγαλοξενοδόχων. Χαρακτηριστικό της αποδοχής των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων ήταν η επιβράβευση με χειροκροτήματα τουριστικών επισκεπτών της Κέρκυρας στο ξενοδοχείο CORFU SEA GARDENS μετά από ενημέρωση στην αγγλική γλώσσα των ταξικών σωματείων για το σκοπό της κινητοποίησής τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ