ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΠΑΜΕ - ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΑΕΙ
Μας αφορά όλους ο αγώνας των παιδιών μας!

Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και στο πολυκατάστημα «Αττικα», συνεχίστηκαν χτες οι κοινές εξορμήσεις ενημέρωσης για το νόμο - πλαίσιο

Κάποια στιγμή έπρεπε και το παιδί να μιλήσει σε πρώτο πρόσωπο στον πατέρα του. Συνέβη χτες στη Ζώνη. Θα γίνει παντού...
Κάποια στιγμή έπρεπε και το παιδί να μιλήσει σε πρώτο πρόσωπο στον πατέρα του. Συνέβη χτες στη Ζώνη. Θα γίνει παντού...
«Συνάδελφοι! ...σα συναδέλφους σας βλέπουμε, γιατί κι εμείς αύριο εργαζόμενοι θα είμαστε, έρχεται ένας νόμος βόμβα»!

Με λόγια απλά και καθαρά, φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά εξήγησαν χθες σε εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος τι φέρνει ο νέος νόμος - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, ποιες θα είναι οι συνέπειές του για τις λαϊκές οικογένειες και ζήτησαν από τους εργάτες να σταθούν στο πλευρό τους.

«Θα καταργηθούν τα δωρεάν βιβλία, θα μπουν δίδακτρα, θα καταργηθούν οι μεταγραφές (δηλαδή μια οικογένεια για να σπουδάσει τα παιδιά της θα πρέπει να συντηρεί δυο και τρία σπίτια στην επαρχία), από την άλλη θα φέρνουν και τις επιχειρήσεις ως χορηγούς να μας κάνουν μάθημα, για παράδειγμα στο Ναυτιλιακό θα μας φέρνουν πλοιοκτήτες σαν αυτούς του "Σαμίνα" για να μας διδάξουν ..."ασφάλεια πλοίων"!».

Μέσα από παραδείγματα, ο Νίκος Σταματόπουλος, εκ μέρους του Συντονιστικού, μίλησε γι' αυτούς που θέλουν την επιστήμη ως μέσο για να αυγαταίνουν τα κέρδη των λίγων, ενώ ο ρόλος της επιστήμης είναι να βοηθάει τους ανθρώπους να ζουν καλύτερα, να τους απαλύνει από τον κόπο...

«Το ότι δουλεύουμε εδώ πέρα, μέρα - νύχτα, για ποιον το κάνουμε; Για τα παιδιά μας δεν κάνουμε ό,τι κάνουμε;», ρώτησε, παίρνοντας το λόγο εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, και κάλεσε να γίνει υπόθεση των σωματείων ο αγώνας ενάντια στα μέτρα που έρχονται στο χώρο της Παιδείας και «όχι ν' αφήσουμε τους φοιτητές μόνους τους να βγάλουν το φίδι απ' την τρύπα»!

«Μα, έτσι κι αλλιώς, σήμερα δεν πληρώνουμε; Ενα σωρό λεφτά δίνουμε στα φροντιστήρια», ρώτησε ένας από τους εργαζόμενους για να πάρει την απάντηση από τα παιδιά του Συντονιστικού: «Δε σας καλούμε να υπερασπιστούμε αυτό που υπάρχει σήμερα, αλλά να παλέψουμε ώστε να μην πληρώνει κανείς, για να σπουδάσει και να βγαίνει πραγματικός επιστήμονας που θα υπηρετεί το λαό»!

«Θα το παλέψουμε»

Σύνταγμα. Το κέντρο της χλιδής. Κι όμως, αρκεί μια ματιά πίσω από τη χλιδάτη βιτρίνα για να δεις την κούραση και το μπούχτισμα για «όλα όσα ζούμε, έτσι όπως ζούμε». Εμπορικό κέντρο «Attica», στην καρδιά της Αθήνας, και περίπου 800 εργαζόμενοι - στην πλειοψηφία τους νέες γυναίκες - «φτύνουν αίμα», δε στέκονται λεπτό, φορτώνονται βαριά δέματα, μένουν όρθιες -οι, παρόλο που «ο κόσμος δεν ψωνίζει» και οι πάγκοι είναι άδειοι, αλλά «βλέπεις "παίζει" και ο καμεροχαφιές...».

Κοντά τους βρέθηκαν, χθες το πρωί, φοιτητές που συσπειρώνονται στο Συντονιστικό των πανεπιστημίων, μαζί με την Μαρία Τσαγκατάκη, από τους εμποροϋπαλλήλους, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στα πλαίσια εξόρμησης για το σημερινό φοιτητικό συλλαλητήριο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. «Η Παιδεία μας αφορά όλους», λέει η Μ. Τσαγκατάκη. Και δε χρειάστηκε να περιμένει να βρει ανταπόκριση. Η εργοδοτική τρομοκρατία έχει πάει ήδη περίπατο, καθώς η αγανάκτηση είναι τέτοια και τόση που τα στόματα δε μένουν κλειστά. Σχεδόν σε κάθε όροφο πέφτεις πάνω σε μια φοιτήτρια ή απόφοιτη που αναγκάστηκε να βρει μια οποιαδήποτε δουλιά, έστω και με δίμηνη σύμβαση.

«Είναι εκμετάλλευση, αλλά χρειάζομαι κι αυτά τα ψίχουλα που παίρνω». «Δίκιο έχετε. Είμαι στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και χρυσοπληρώνω τις σπουδές μου». «Κάνω δύο δουλιές, δε γίνεται αλλιώς και με το όριο φοίτησης που βάζουν τώρα, πώς να μην πεταχτώ έξω».

Η κουβέντα, όπως είναι αναμενόμενο, πάει αλλού. Και οι ερωτήσεις πέφτουν βροχή:

- «Μαρία, με την αύξηση τι γίνεται; Πότε θα την πάρουμε».

- «Δεν έχει υπογραφεί ακόμη, αλλά έτσι κι αλλιώς είναι μόνο 77 λεπτά, οπότε μην ανοίγεσαι».

- «Κι έλεγα με αυτά τα λεφτά να αγοράσω οικόπεδο» (ξεσπούν όλοι σε γέλια).

- «Τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά δεν το βάζουμε κάτω. Θα το παλέψουμε».

«ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ»
Η εργαζόμενη φοιτήτρια ξεσήκωνε

Γι' αυτό και την απέλυσαν!

Η εικόνα της εργοδοτικής τρομοκρατίας, που πάει χέρι χέρι με την επιδίωξη του κεφαλαίου, για εργαζόμενους με σκυμμένο το κεφάλι, που δε θα ξέρουν - και ούτε βέβαια θα διεκδικούν - τα δικαιώματά τους, που δε θα μιλάνε με το συνάδελφό τους, δε θα απεργούν, δε θα ζητούν ούτε τα αυτονόητα, παρά μόνο με την ουρά στα σκέλια θα πειθαρχούν στα φιρμάνια της εργοδοσίας, αυτή η εικόνα εμφανίστηκε την Τρίτη με την απόλυση της Μαριλένας Χαχάμη, φοιτήτριας του Παντείου Πανεπιστημίου, μέλους της ΚΝΕ και της Πανσπουδαστικής, που εργαζόταν εδώ και 8 μήνες με σύμβαση αορίστου χρόνου και σε καθεστώς ημιαπασχόλησης σε υποκατάστημα της εταιρίας ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, στην Καλλιθέα.

Επικαλούμενη, γενικώς, περικοπή προσωπικού η διεύθυνση προχώρησε στην απόλυση της φοιτήτριας, η οποία από καιρό είχε «μπει στο μάτι» της διεύθυνσης, καθώς συμμετείχε στις απεργιακές κινητοποιήσεις με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ενημέρωνε και κουβέντιαζε με τους συναδέλφους της για τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες των εργαζομένων. Η απόλυση ήρθε για να «τιμωρήσει» την αγωνιστική δράση, για να «ποινικοποιήσει» το δικαίωμα στην απεργία.

Από την πρώτη στιγμή, η Πανσπουδαστική ΚΣ Παντείου κατήγγειλε την απόλυση και δήλωσε την έμπρακτη συμπαράστασή της στην Μ. Χαχάμη, διεκδικώντας την επαναπρόσληψή της. Χτες, η Πανσπουδαστική πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα της ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, διεκδικώντας την επαναπρόσληψη της φοιτήτριας και περιφρουρώντας το δικαίωμα στην απεργία. Οι φοιτητές ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για τους πραγματικούς λόγους της απόλυσης, καθώς και για το νέο νόμο πλαίσιο που θίγει ιδιαίτερα τους φοιτητές που προέρχονται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα και εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους.

Οπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική, «η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα είναι στο στόχαστρο της αντεργατικής αντιλαϊκής επίθεσης που στοχεύει στην αύξηση των κερδών των μονοπωλίων. Η νεολαία πλήττεται πολύ περισσότερο αφού πρώτα και κύρια αυτή θα "λουστεί" τις συνέπειες της αντεργατικής καταιγίδας αύριο και σήμερα, αφού αναγκάζεται να δουλεύει και να σπουδάζει ταυτόχρονα για να καλύψει τις ανάγκες της».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Δεν έγιναν τα μαθήματα υποταγής!

Με δυναμική αγωνιστική παρέμβαση, φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο, κατήγγειλαν χτες τη διοργάνωση των εκδηλώσεων «Μέρες Σταδιοδρομίας», που είχαν προγραμματιστεί στις σχολές της Γεωπονικής και του Πολυτεχνείου και οι οποίες, τελικά, δεν πραγματοποιήθηκαν. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εκπρόσωποι 40 επιχειρήσεων επρόκειτο να δώσουν στους φοιτητές μαθήματα υποταγής και «ενσωμάτωσης στην αγορά εργασίας».

Με την κινητοποίηση, που έγινε μετά από κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα, οι φοιτητές καταδίκασαν την επιχείρηση χειραγώγησης των συνειδήσεων των νέων, επισημαίνοντας ότι είναι αποφασισμένοι να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην επιχείρηση πλήρους παράδοσης των Πανεπιστημίων στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Τα παιδιά δεν είναι περιτύλιγμα εμπορευμάτων

Καμιά πρόθεση για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων κατά της εκμετάλλευσης των παιδιών που χρησιμοποιούνται σε διαφημιστικά μηνύματα δεν έχει η κυβέρνηση. Αυτό το σαφές μήνυμα έδωσε χτες ο υφυπουργός Εργασίας, Γεράσιμος Γιακουμάτος, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Χουρμουζιάδη.

Η κυβέρνηση επιχείρησε να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό της, αφού ο υφυπουργός Εργασίας προσπάθησε να περιορίσει το θέμα στην ανάγκη να γίνουν «καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας». Οπως είπε, «μόνο με άδεια της αρμόδιας Επιθεώρησης Εργασίας επιτρέπεται η απασχόληση παιδιών», αφού «εξετάζεται ότι δε βλάπτεται η ασφάλεια, η υγεία και η ψυχική υγεία». Σημείωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες «χορήγησαν μόλις 7 τέτοιες άδειες» και «δεν έχουν λάβει καμία σχετική καταγγελία».

Για κυβέρνηση που προτιμά να... παρακολουθεί, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης, λέγοντας πως «εάν παρακολουθήσετε ένα πρόγραμμα διαφημίσεων θα δείτε ότι η συμμετοχή των παιδιών αυξάνεται», προσθέτοντας ότι «το θέμα δεν είναι αν παραβιάζεται ο νόμος». Μίλησε για «κατάφωρη αδικία και καταστροφή της παιδικής αθωότητας», αφού «μέσα από τις διαφημίσεις προβάλλεται μια γκρίζα παιδευτική διαδικασία» και «στο όνομα του κέρδους δημιουργείται ένα ολόκληρο σύστημα παιδείας». Τόνισε ότι «δεν αντιμετωπίζεται αυτό με μια καταγγελία», σημειώνοντας ότι «η χρήση παιδιών στη διαφήμιση είναι επικίνδυνη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ