ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάη 2006
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Εκδήλωση για την εργαζόμενη γυναίκα

Στη 1 του Ιούνη, στο δρόμο για τις 15 του μήνα, μέρα πανελλαδικής δράσης για το Ασφαλιστικό

Πρόσκληση μαζικής συμμετοχής στην εκδήλωση που οργανώνει με θέμα «Κοινωνική Ασφάλιση και εργαζόμενη γυναίκα. Στόχοι πάλης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος», απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ προς τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις νέες και τις μετανάστριες. Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 1 Ιούνη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος). Η εκδήλωση αποτελεί μέρος των πολύμορφων δραστηριοτήτων που θα αναπτύξει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, κορυφώνοντας τη δράση του στις 15 Ιούνη, ημέρα πανελλαδικής δράση για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Η Χρυσ. Λαμπούδη, από τη Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ, μιλώντας στο «Ρ» για την εκδήλωση υπογράμμισε: «Στη νέα αντιασφαλιστική λαίλαπα που έρχεται χρειάζεται ο συντονισμένος αγώνας όλης της εργατικής τάξης. Οι γυναίκες πρέπει με πείσμα να οργανώσουν αντεπίθεση προς την κυβέρνηση, την ΕΕ, το κεφάλαιο. Να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες των συναινετικών συνδικαλιστών.

Είναι ανάγκη να πειστεί η σημερινή εργαζόμενη ότι το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων δεν είναι μονόδρομος ούτε αναγκαίο κακό. Η οργάνωση της πάλης μας απαιτεί πολλή δουλιά από όλους μας. Θέλει όλες τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους να αποφασίσουν για την αναγκαιότητα της ενεργούς συμμετοχής τους στην αντίσταση για να μην περάσουν τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα και για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων που αντιστοιχούν στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες. Στα πλαίσια αυτά οργανώνουμε και τη συγκεκριμένη εκδήλωση όπου θα μιλήσουν εργαζόμενες από κάθε χώρο δουλιάς, άνεργες, ανασφάλιστες. Ταυτόχρονα, όλες μαζί θα συντονίσουμε τη δράση μας και θα σχεδιάσουμε την ιδιαίτερη παρουσία μας τη μέρα που το ΠΑΜΕ έχει κηρύξει ως ημέρα δράσης για το Ασφαλιστικό, στις 15 Ιούνη».

ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ ΣΤΗ «ΒΑΚΕΝΧΟΥΤ»
Ταξικό ανάχωμα στη συνδικαλιστική δίωξη

Εκπρόσωποι συνδικάτων της Αθήνας που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ βρέθηκαν χτες στην πύλη της εταιρίας, απαιτώντας την ανάκληση της προκλητικής απόλυσης

Χέρι χέρι, η ανακοίνωση της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ περνάει στα χέρια των εργαζομένων της «Βάκενχουτ»
Χέρι χέρι, η ανακοίνωση της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ περνάει στα χέρια των εργαζομένων της «Βάκενχουτ»
«Ηρθαμε να συμπαρασταθούμε στον άδικα απολυμένο συνδικαλιστή Πέτρο Κεφαλά... Πρέπει να τσακίσουμε την τρομοκρατία που θέλουν να περάσουν ενάντια στα ταξικά συνδικάτα, τα συνδικάτα που δε συμβιβάζονται, που δεν κάνουν αυτό που θέλει ο εργοδότης, που αγωνίζονται για τον εργαζόμενο...».

Μιλώντας απ' την ντουντούκα προς τους εργαζόμενους της WACKENHUT (Βάκενχουτ) που έφταναν στη δουλιά, ο Φώτης Δράκος μετέφερε το χαιρετισμό των μελών του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αθήνας. «Είναι υπόθεση όλων μας. Η εργοδοσία προσπαθεί να σταματήσει το κίνημα που αναπτύσσεται...», τόνισε, με τη σειρά της, εκ μέρους των Ξενοδοχοϋπαλλήλων της Αθήνας, η Γεωργία Φλούδα, ενώ ο Τάκης Τζαβάρας απ' την Ενωση Λογιστών πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε με την ίδια ένταση που σήμερα απαντάμε στην εργοδοσία...».

Αντιπροσωπείες ακόμα απ' τα ταξικά συνδικάτα των Κλωστοϋφαντουργών, Εμποροϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Χαρτεργατών, των εργαζομένων στη ΣΟΦΤΕΞ, στις Ιδιωτικές Κλινικές, μαζί με συνδικαλιστές από τη Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ βρέθηκαν χτες το πρωί στις πύλες της WACKENHUT με καθαρό το μήνυμα προς κάθε πλευρά: Η τρομοκρατία δε θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει!

Χτυπάνε όσους δεν είναι «του χεριού τους»

«Τύφλωσαν» με μπογιά τις κάμερες παρακολούθησης, άφησαν συνθήματα γραμμένα με κόκκινο σπρέι στους τοίχους και την γκαραζόπορτα, «έστησαν» κουβέντες με τους εργαζόμενους, για την αναγκαιότητα να αντιδράσουν, να αντιπαλέψουν τις διώξεις των συνδικαλιστών, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Επειδή είναι καθαρό ότι η τρομοκρατική απόλυση του συνδικαλιστή Πέτρου Κεφαλά, μέλους της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου της WACKENHUT, γγ του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και στελέχους του ΠΑΜΕ, με την ενεργοποίηση του άρθρου 15 του Ν. 1264/1982, ανοίγει διάπλατα νέους δρόμους για την αυθαίρετη δράση κάθε εργοδότη, ώστε να μπορεί ανενόχλητος να απολύει όποιον «δεν είναι του χεριού του».

Μέχρι την ανάκληση της απόλυσης

Γι' αυτό και οι ταξικές δυνάμεις θα πολλαπλασιάσουν τις πρωτοβουλίες τους αποφασιστικά και πολύμορφα, απαιτώντας την άμεση ανάκληση της απόλυσης. Ηδη, ψηφίσματα και ανακοινώσεις καταδίκης της συνδικαλιστικής δίωξης έχουν εκδώσει, ανάμεσα σε άλλους, η ΓΣΕΕ, το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Εργαζομένων Καζίνου - Ξενοδοχείου και Τελεφερίκ Πάρνηθας και το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών.

Ενώ ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας έχει από την πρώτη στιγμή καλέσει το επιχειρησιακό σωματείο της WACKENHUT και την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Προσωπικού Ασφαλείας να συνεδριάσουν έκτακτα και να προκηρύξουν 24ωρη απεργία ενάντια στις απολύσεις και το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Σε «πολιορκία» σήμερα ο Πειραιάς

Διαδοχικές κινητοποιήσεις, την ώρα που εφοπλιστές και κυβέρνηση κλιμακώνουν τις προκλήσεις

Με πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις νησιώτες και ναυτεργάτες συνεχίζουν τον αγώνα τους διεκδικώντας ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που να ανταποκρίνονται στις εργατικές, λαϊκές ανάγκες, υπερασπίζοντας ταυτόχρονα τα ναυτεργατικά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Σήμερα, από το πρωί μέχρι το απόγευμα το λιμάνι του Πειραιά θα είναι «πολιορκημένο». Το πρωί οι ναυτεργάτες, με πρωτοβουλία των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΣ - ΝΑΤ θα συγκεντρωθούν στις 10 π.μ. στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ και από εκεί με πορεία θα κατευθυνθούν στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας. Στις 4 μ.μ. στο λιμάνι και συγκεκριμένα έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας θα διαδηλώσουν οι κάτοικοι των Δυτικών Κυκλάδων, απαιτώντας φτηνές, συχνές, σύγχρονες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Ενώ αύριο στο «χορό» των κινητοποιήσεων εισέρχονται και οι Χιώτες οι οποίοι στις 8 το βράδυ θα συγκεντρωθούν στο λιμάνι του νησιού.

Στο μεταξύ οι προκλήσεις από τους ακτοπλόους εφοπλιστές και το «στημένο παιχνίδι» από κοινού με την κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να τους δοθούν και άλλα σκανδαλώδη προνόμια, εντείνονται. Χτες σε νέα Γενική Συνέλευση της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας έδωσαν περιθώριο δύο βδομάδων στην κυβέρνηση να εφαρμόσει και άλλα άρθρα του διαλυτικού κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης (τον οποίο σημειωτέον έχουν συνδιαμορφώσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και έχει στηρίξει ο ΣΥΝ). Αυτό που τώρα αξιώνουν επιτακτικά είναι η απελευθέρωση του ορίου ηλικίας των ακτοπλοϊκών πλοίων. Μετά και από αυτό το προνόμιο θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα που προβλέπει ο κανονισμός 3577, δηλαδή, η κατάργηση της 10μηνης υποχρεωτικής δρομολόγησης των ακτοπλοϊκών πλοίων και βέβαια η... απελευθέρωση των οργανικών συνθέσεων.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΩΚΙΔΑΣ
Συγκέντρωση για τις απολύσεις στα μεταλλεία

«ΟΧΙ στις απολύσεις της S&Β». Με αυτό το σύνθημα, που αποτελεί και την κατεύθυνση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων της ταξικής διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, για να μην περάσουν οι μεθοδεύσεις και τα σχέδια του πρώην προέδρου του ΣΕΒ και ιδιοκτήτη των μεταλλείων βωξίτη στον Παρνασσό, Οδ. Κυριακόπουλου, οι εργαζόμενοι της Φωκίδας πραγματοποιούν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 8 μ.μ. στην Πλατεία Λαού της Αμφισσας.

Ηδη, ο μεγαλοβιομήχανος έχει προχωρήσει σε τέσσερις απολύσεις εργαζομένων, εκβιάζοντας πράγματα και καταστάσεις για να επικρατήσει και πάλι ο «νόμος της σιωπής» και να υλοποιηθούν τα σχέδιά του. Με συμμάχους τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που του έχουν παραχωρήσει τον ορυκτό πλούτο της χώρας για να κερδοφορεί, αλλά και τους τοπικούς νομάρχες και δημάρχους του δικομματισμού, έχει επιβάλλει μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ επισημαίνει ότι «όλα αυτά τα χρόνια, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η συγκεκριμένη επιχείρηση λειτουργεί ως κράτος εν κράτει» και καλεί τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τους άνεργους και τους αγρότες, σε δυναμική και καθολική αντίσταση, στους δρόμους και στις επερχόμενες τοπικές εκλογές.

ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 30 ΤΟΥ ΜΑΗ
Συναγερμός σε γιαπιά και εργοτάξια

Σήμερα η εκδήλωση για την Κοινωνική Ασφάλιση, στις 6.30 π.μ. στο θέατρο «ΠΕΡΟΚΕ»

Με καθημερινές εξορμήσεις σε γιαπιά, εργοτάξια και πιάτσες, αλλά και με πολύμορφες εκδηλώσεις όπως η σημερινή για τις «Εξελίξεις στην Κοινωνική Ασφάλιση», την οποία συνδιοργανώνουν το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και η Ομοσπονδία του κλάδου, στις 6.30 μ.μ., στο θέατρο «ΠΕΡΟΚΕ», κλιμακώνεται η μάχη για την πανελλαδική πανοικοδομική απεργία στις 30 του Μάη. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος, και στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα, έξω από το Εργατικό Κέντρο.

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να συμμετέχουν και οι απεργοί οικοδόμοι από το Λιτόχωρο και την Κατερίνη. Ενώ τοπικές συγκεντρώσεις προγραμματίζεται να γίνουν σε Νάουσα, Γιαννιτσά, Βέροιας, Σέρρες και αλλού. Στην Κοζάνη η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Ηδη έχουν γίνει συνελεύσεις των Παραρτημάτων του Συνδικάτου και μαζικές εξορμήσεις ενημέρωσης στα μεγάλα εργοτάξια, όπως στο Φράγμα του Ηλαρίωνα και στον Πολύμυλο (ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ).

Στις 2 Ιούνη απεργούν οι λογιστές

Με ομόφωνη απόφαση της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ) και με αιχμή την κλαδική Σύμβαση, σε απεργία προχωρούν στις 2 του Ιούνη και οι λογιστές, απαντώντας στην πρόκληση της εργοδοσίας να προτείνει «αυξήσεις» στα όρια του ποσοστού που συμφώνησε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές ενώσεις, βάζοντας τη στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. «Στην πράξη αποδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που με την υπογραφή της ξεπούλησε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης», τονίζει η ΠΟΛ στην ανακοίνωσή της. Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 11 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος, και θα ακολουθήσει πορεία προς τα γραφεία του ΣΕΒ. Μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι διεκδικούν κατώτερο μισθό λογιστή 1.400 ευρώ, 5ήμερο - 35ωρο - συνεχές 7ωρο, σύνταξη στα 60 για τους άνδρες στα 55 για τις γυναίκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ