ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάη 2006
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Η απόγνωση τον έκανε αυτόχειρα

Ξενοδοχοϋπάλληλος αυτοκτόνησε, καθώς τον λύγισε η ασυδοσία της εργοδοσίας, που είχε απλήρωτους για μήνες αυτόν και την σύζυγό του

Η οικονομική ανέχεια και οι καθημερινές δυσκολίες για την επιβίωση, που οξύνονται ακόμη περισσότερο από την καθυστέρηση καταβολής ακόμη κι αυτών των ελάχιστων - σε σχέση με τις σημερινές σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων - δεδουλευμένων, «λύγισαν» τον ξενοδοχοϋπάλληλο Βασίλη Ρίζο 44 ετών και πατέρα δύο παιδιών στην Κέρκυρα το περασμένο Σάββατο, οπότε και έδωσε ο ίδιος τέλος στη ζωή του. Η ασυδοσία της εργοδοσίας, που δεν κατέβαλε δεδουλευμένα μηνών σε αυτόν και την σύζυγό του (εργάζονταν μαζί στο ξενοδοχείο ΜΙΡΑΜΑΡΕ) επέτεινε το οικονομικό αδιέξοδο της οικογένειας.

Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε σε βαρύ κλίμα την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα, στο χωριό Επισκοπιανά, όπου παρευρέθηκαν σύσσωμοι οι συγχωριανοί και συνάδελφοί του. Επίσης, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα Δημήτρη Πιτσιάβα και αντιπροσωπεία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, το οποίο κήρυξε 24ωρη απεργία στις 11 Ιουνίου στα ξενοδοχεία του Δήμου Μελιτιαίων, με κεντρικό αίτημα την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλονται στους ξενοδοχοϋπάλληλους.

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα: «Οι μεγαλοξενοδόχοι, στην προσπάθεια μεγιστοποίησης των κερδών τους, εφαρμόζουν εξαντλητικά ωράρια, αφήνουν απλήρωτους τους ξενοδοχοϋπάλληλους, δεν καλύπτουν τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους και οδηγούν τους εργαζόμενους σε απόγνωση. O μεγαλοξενοδόχος κ. Σούρλας μαζί με την υπόλοιπη "αφρόκρεμα" των μεγαλοξενοδόχων θέλουν να κάνουν την απλήρωτη εργασία εργοδοτικό "κεκτημένο".

Η ΝΕ Κέρκυρας καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα, να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου που στηρίζουν την εργοδοτική ασυδοσία. Να μεταφράσουν τον πόνο και τη θλίψη τους, την αγανάκτησή τους σε πολιτικό αγώνα καταδίκης της αντεργατικής πολιτικής, οικοδομώντας τη λαϊκή συμμαχία για μια λαϊκή εξουσία που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας».

ΣΟΦΑΔΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Κι άλλος θάνατος στις ράγες

Μια ακόμα ανθρώπινη ζωή χάθηκε χτες στις ράγες, ύστερα από τον θάνατο μιας 70χρονης γυναίκας την περασμένη Δευτέρα στα Τρίκαλα. Το νέο δυστύχημα έγινε στη σιδηροδρομική γραμμή στους Σοφάδες Καρδίτσας, που διέρχεται μέσα από την πόλη και νεκρός είναι ο 55χρονος Χρήστος Αθ. Νταλαμπίρας, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα, όταν, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, προσπάθησε να παραβιάσει τις μπάρες και παρασύρθηκε από αμαξοστοιχία του ΟΣΕ, που εκτελούσε το δρομολόγιο Παλαιοφάρσαλα - Καρδίτσα - Καλαμπάκα.

ΕΦΕΤ
Παραβάσεις από γαλακτοκομικές εταιρίες

Ποσότητες τροφίμων συνολικού βάρους 37,2 τόνων κατασχέθηκαν από κλιμάκιο ελέγχου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στην εταιρία «Αφοι Καλογεράκη ΑΕΒΕ» που εδρεύει στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου στην Κρήτη. Οι κατασχέσεις έγιναν για διάφορες παραβάσεις που διαπιστώθηκαν και αφορούσαν την επισήμανση των προϊόντων, την ύπαρξη προϊόντων ΠΟΠ με χρήση ψευδών κωδικών εγκεκριμένης εγκατάστασης και παράνομη παρασκευή μη γαλακτοκομικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, κατασχέθηκαν 21,6 τόνοι λευκού τυριού από πρόβειο γάλα προέλευσης Βουλγαρίας, 10,6 τόνοι φέτα ΠΟΠ, 1,33 τόνοι μη γαλακτοκομικό προϊόν, απομίμηση λευκού τυριού και 450 κιλά ορός γάλακτος σε σκόνη.

Επίσης, στη διάρκεια ελέγχων τα κλιμάκια του ΕΦΕΤ εντόπισαν στο νομό Αργολίδας πλήθος υγειονομικών, αγορανομικών και άλλων παραβάσεων (λειτουργία χωρίς άδειες, ανυπαρξία μέτρων διασφάλισης της υγιεινής των τροφίμων κλπ.) στις παρακάτω 3 επιχειρήσεις επεξεργασίας γάλακτος: Σωτ.Χρ. Μποζιονέλος και Σία ΟΕ, Τυροκομείο, πλατεία Ξηριά στο Αργος, Αναστ. Τριανταφύλλου και Σία ΕΕ, τυροκομικά προϊόντα Γέφυρα Ξηριά στο Αργος, Φίλιππος Γ. Οικονόμου, τυροκομικά - Κτηνοτροφικά πλατεία Ξηριά. Οι ποσότητες που εντοπίστηκαν θα δεσμευτούν και θα σταλούν για εργαστηριακό έλεγχο, ενώ για τις παραβάσεις θα ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

- Το Παράρτημα Κοκκινιάς του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ πραγματοποιεί τις αρχαιρεσίες του, σήμερα Πέμπτη 25 Μάη 2006 και ώρα 6 μ.μ., στα γραφεία του (Κύπρου και Ηλιουπόλεως).

- Η ΠΕΑΕΑ Πειραιά, το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Αίγινας και η ΚΟ του ΚΚΕ στην Αίγινα τελούν μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες αγωνιστές της Αίγινας την περίοδο 1947-1949, την Κυριακή 28 Μάη. Η αναχώρηση από το λιμάνι του Πειραιά είναι στις 8 π.μ. από την προβλήτα του Αργοσαρωνικού.

- H ΠΕΑΕΑ Υμηττού και ο δήμος διοργανώνουν, την Κυριακή 28.5.2006, εκδηλώσεις προς τιμή των ηρώων ΕΠΟΝιτών του «ΚΑΣΤΡΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ», Δημήτρη Αυγέρη, Θάνου Κιοκμενίδη και Κώστα Φωλτόπουλου. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με συγκέντρωση μπροστά στο Δημαρχείο στις 10 π.μ., απ' όπου θα ακολουθήσει πορεία προς το χώρο του Κάστρου όπου και θα γίνουν ομιλίες, χαιρετισμοί, κατάθεση στεφάνων κλπ.

- Η ΠΕΑΕΑ Μεγάρων, ο Δήμος και συγγενείς των εκτελεσθέντων διοργανώνουν μνημόσυνο, την Κυριακή 28.5.2006, ώρα 11 π.μ., για τους δέκα εκτελεσθέντες πατριώτες στα Μέγαρα στη θέση Ρέμα της Μπύρας και για όλους τους Μεγαρίτες που εκτελέστηκαν την περίοδο 1941-1944.

Ποινή φυλάκισης τριών χρόνων και δύο μηνών με αναστολή επέβαλε χθες στον Δημήτρη Αϊβατζίδη το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο για την υπόθεση των πυροβολισμών στις 8 Ιούνη του 2002 έξω από το κτίριο του ΟΚΑΝΑ και την κατοικία του Κ. Σημίτη, καθώς και τον εμπρησμό αυτοκινήτου. Το Δικαστήριο έκρινε ότι ο κατηγορούμενος πυροβολούσε χωρίς δόλο και σκοπό να σκοτώσει άνθρωπο, ενώ του αναγνωρίστηκε ο μειωμένος καταλογισμός που ζητούσε ο συνήγορός του Λεωνίδας Χαμόδρακας, καθώς, όπως επιβεβαίωσαν και οι μάρτυρες, ήταν υπό την επίδραση ναρκωτικών και σε απόγνωση, επειδή τον είχαν αποβάλει από το πρόγραμμα μεθαδόνης του ΟΚΑΝΑ.

Εκδήλωση με θέμα «Η υγεία τον 21ο αιώνα» οργανώνει αύριο, Παρασκευή 26 Μάη, στις 7 μ.μ., ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Νέας Σμύρνης (παράρτημα ΟΓΕ). Η εκδήλωση, στην οποία θα μιλήσει η γιατρός Ευγενία Γεωργακοπούλου, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Πυρκαγιά στη Βραυρώνα

Η πρώτη πυρκαγιά της φετινής αντιπυρικής περιόδου ξέσπασε χτες στη Βραυρώνα της Αττικής, επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι αυτό το καλοκαίρι περιμένουν «μαύρες μέρες» τα δάση της χώρας, καθώς οι εξαγγελίες για την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος και οι άλλες αντιδασικές νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης ανοίγουν την όρεξη των καταπατητών και των εμπρηστών. Αλλωστε, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων, και η χτεσινή πυρκαγιά, που κατέκαψε τμήματα της δασικής έκτασης στην περιοχή Χαμολιά, οφείλεται σε εμπρησμό.

Οι φλόγες ξεπήδησαν λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι σε δασική έκταση κοντά σε δρόμο που οδηγεί στο Πόρτο Ράφτη. Λόγω του δυνατού αέρα, επεκτάθηκε γρήγορα. Στον τόπο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες σταδιακά έφτασαν τους 75 πυροσβέστες, που επιχειρούσαν με 25 οχήματα. Δύο πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ, έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο ενίσχυσαν το έργο της κατάσβεσης που κράτησε πάνω από 4,5 ώρες.

Οπως είπε στον «Ρ» ο Παν. Μωραΐτης, από το Σύλλογο Οικιστών Ν. Βραυρώνας, η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό, αφού ξεκίνησε σε αρκετή απόσταση από το δρόμο και μέσα από δασική έκταση. Πρόσθεσε πως ο Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας είχε εκτελέσει έργα καθαρισμού σε αρκετά σημεία της περιοχής, όμως τα περισσότερα σπίτια που ανήκουν σε παραθεριστές δεν είχαν καθαριστεί από τους ιδιοκτήτες τους. Η Βασ. Κούτρα δήλωσε πως, σύμφωνα με τις δικές της πληροφορίες, δύο σπίτια καταστράφηκαν στον Αγ. Σπυρίδωνα. Η πυρκαγιά ελέγχθηκε στις 19.35.

ΛΑΡΙΣΑ
Αθωώθηκαν οι 16 αγρότες

Αθωώθηκαν, τελικά, οι 16 αγρότες από την επαρχία Αγιάς που δικάστηκαν χτες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας επειδή αγωνίστηκαν διεκδικώντας το δικαίωμά τους να καλλιεργούν τα χωράφια τους και να ζουν με αξιοπρέπεια οι οικογένειές τους. Το κατηγορητήριο αφορούσε τη συμμετοχή των 16 αγροτών σε αγροτική κινητοποίηση που έγινε στις 2 Φλεβάρη 2005, στην είσοδο της Αγιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ