ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Μάη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην ίδια - αδιέξοδη - γραμμή πλεύσης

Ψευδαισθήσεις ότι οι «διαφορές» στο Αιγαίο θα λυθούν ...από τις Βρυξέλλες, λόγω της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, συνεχίζει να καλλιεργεί η κυβέρνηση

Στην ίδια γραμμή πλεύσης, ευθυγραμμισμένη με τα σχέδια και τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή, παραμένει αμετακίνητη η κυβέρνηση, γεγονός που εγγυάται με μαθηματική ακρίβεια την επανάληψη «επεισοδίων», όπως αυτό που έγινε την περασμένη Τρίτη στο Αιγαίο.

Απορρίπτοντας τις εισηγήσεις που ακούγονται από διάφορες πλευρές περί «μερικής αναθεώρησης» της πολιτικής της για τα Ελληνοτουρκικά, η κυβέρνηση θα συνεχίσει όπως μέχρι τώρα, επιβεβαιώνοντας ότι το «αυστηρό μήνυμα» που έστειλε ο Κ. Καραμανλής προς την Αγκυρα, στην πραγματικότητα, προοριζόταν για εσωτερική κατανάλωση. Στην πράξη, η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, όπως απαιτεί η Ουάσιγκτον, ενώ καλλιεργεί ψευδαισθήσεις ότι οι «διαφορές» στο Αιγαίο θα λυθούν από τις Βρυξέλλες, επειδή, τάχα, οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Η ΕΕ έχει θέσει συγκεκριμένα κριτήρια, βάσει των οποίων θα δεχτεί την Τουρκία στους κόλπους της. Μερικά από αυτά τα κριτήρια είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας, η ειρηνική διευθέτηση διαφορών, η προσέγγιση με τους γείτονες», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι μία από τις 25 χώρες της ΕΕ που κρίνει και «συνεκτιμά». Ωστόσο, έσπευσε να διαγράψει τη λέξη «βέτο» από τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης, στην περίπτωση που η Τουρκία δεν τηρήσει τις παραπάνω «δεσμεύσεις» της.

«Στην Ευρώπη οι λύσεις αναζητούνται και βρίσκονται με συζήτηση, με διαπραγματεύσεις, γύρω από ένα τραπέζι. Εχετε δει πολλές χώρες να ασκούν βέτο; Οχι θα είναι η απάντηση», είπε χαρακτηριστικά.

Αναπάντητα άφησε ο Ε. Αντώναρος τα ερωτήματα σε σχέση με τον «αποδέκτη» και τους στόχους του πρωθυπουργικού μηνύματος, με δεδομένο ότι ο Κ. Καραμανλής κάλεσε την Τουρκία «να αναθεωρήσει τη στάση της», τη στιγμή που ο ίδιος την έχει «επιβραβεύσει», στηρίζοντας ανεπιφύλακτα την ευρωπαϊκή πορεία της και ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα τις «μπίζνες», όπως αυτήν της εξαγοράς τουρκικής τράπεζας από την Εθνική...

Παράλληλα, όμως, είναι φανερή η πίεση που ασκείται (βλέπε δηλώσεις εκπροσώπου Στέιτ Ντιπάρτμεντ) για να υπάρξει μια λύση πακέτο των «διαφορών» στο Αιγαίο μεταξύ των δύο χωρών. Δηλαδή, λύση για εναέριο χώρο, χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα, «γκρίζες ζώνες» ή ό,τι άλλο συμπεριλαμβάνει η Αγκυρα στα «ζωτικά συμφέροντά» της στο Αιγαίο.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, σε χθεσινή της συνεδρίαση, αποφάσισε να καλύψει όλα τα έξοδα σπουδών των δύο παιδιών του Ελληνα πιλότου του F-16 K. Ηλιάκη.
Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ
Με ευρωΝΑΤΟική πυξίδα

Στη γνωστή ρότα της εναπόθεσης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ευρωΝΑΤΟική ομπρέλα και στον «αυτόματο πιλότο» της «ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας», κινήθηκε κατά τη χτεσινή του επίσκεψη στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) στη Λάρισα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκης.

Η επίσκεψη έγινε 48 ώρες μετά το ελληνοτουρκικό επεισόδιο, με προφανή στόχο να διασκεδάσει τις εντυπώσεις των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας από τους κυβερνητικούς χειρισμούς και τη διαχείριση του συγκεκριμένου συμβάντος. Ο υπουργός Αμυνας, συνοδευόμενος από τους υφυπουργούς Β. Μιχαλολιάκο και Ι. Λαμπρόπουλο, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Π. Χηνοφώτη και τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο Γ. Αυλωνίτη, επισκέφτηκε το ελληνικό Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, όπου ενημερώθηκε για το έργο και την αποστολή του. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε την 346 Μοίρα Παντός Καιρού, όπου μίλησε στους πιλότους της.

Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, υπό τη σκιά της σημαίας του ΝΑΤΟ, μίλησε για την αποστολή της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Να σημειωθεί ότι το ΑΤΑ συνυπάρχει και στο μεγαλύτερο βαθμό ταυτίζεται με το ΝΑΤΟικό Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (7ο CAOC) και μάλιστα ο διοικητής του ελληνικού ΑΤΑ είναι ταυτόχρονα και διοικητής του ΝΑΤΟικού 7ο CAOC που παίρνει κατευθείαν εντολές, ως ΝΑΤΟικός διοικητής που είναι, από την αμερικανοτουρκική διοίκηση του αναβαθμισμένου αεροπορικού στρατηγείου Σμύρνης. Οι ρυθμίσεις αυτές τέθηκαν σε εφαρμογή το 2003 στη βάση των ρυθμίσεων της νέας δομής του ΝΑΤΟ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, ο Ε. Μεϊμαράκης δήλωσε απευθυνόμενος στους πιλότους ότι αισθάνεται «ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση βρισκόμενος σήμερα εδώ μαζί σας, στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, στο νευραλγικό αυτό χώρο της Πολεμικής μας Αεροπορίας». Αναφέρθηκε ακόμα στην «ηρωική θυσία του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, ο οποίος έχει ήδη καταταχθεί στο Πάνθεον των Ηρώων».

Απευθυνόμενος στην τουρκική πλευρά ανέφερε: «Πρέπει όλοι να καταλάβουν και ιδιαίτερα η Τουρκία ότι η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών μας, εξαρτάται, κατά κύριο λόγο, από τη συμπεριφορά της γείτονος χώρας, η οποία πρέπει να λάβει υπόψη της ότι η ευρωπαϊκή της πορεία απαιτεί και πλήρη συμμόρφωσή της στα κριτήρια και τις αρχές που έχουν θεσπιστεί στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, μεταξύ των οποίων, πρωτεύοντα ρόλο έχει ο πλήρης σεβασμός των αρχών που διέπουν τις σχέσεις της καλής γειτονίας. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να τερματιστεί η πρακτική παράβασης των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών και των παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου και των Χωρικών Υδάτων της Ελλάδας, που αντιβαίνουν στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας. Είναι λοιπόν προφανές ότι η γειτονική χώρα πρέπει να αλλάξει λογική και προσέγγιση».

Και πρόσθεσε: «Πολιτική μας βούληση είναι να μην υπάρχει ένταση και γι' αυτό θέλουμε συνεχείς διαύλους επικοινωνίας. Εμείς δεν κάνουμε επιθετικές κινήσεις, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα διασφαλίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την άμυνά μας. Διασφαλίζουμε ανά πάσα στιγμή τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι όχι μόνο η στάση της κρίνεται γενικώς από όλους, αλλά και ότι από ελληνικής πλευράς οι προκλήσεις θα λαμβάνουν τη δέουσα απάντηση κάθε φορά σε όλα τα επίπεδα. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Χαμηλές πτήσεις...

Να κρατήσει χαμηλά και να κλείσει γρήγορα την υπόθεση που ανέκυψε με τη σύγκρουση στην περιοχή της Καρπάθου, ελληνικού και τουρκικού, πολεμικών αεροσκαφών επιχειρεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το μείζον ζήτημα που προέκυψε ως αποτέλεσμα της πτώσης των αεροσκαφών, είναι οι αρμοδιότητες στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Με αφορμή το συμβάν η Αγκυρα βρήκε την ευκαιρία να υπογραμμίσει έμπρακτα την απαίτησή της για συνδιαχείριση των επιχειρήσεων στην περιοχή. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ, οι επιλογές και χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης, πρόσφεραν τα περιθώρια στην Αγκυρα να πετύχει το στόχο της.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ ρωτήθηκε χτες αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι κατά την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, το ελληνικό «SUPER PUMA» είχε φτάσει πρώτο στην περιοχή και ανέμενε μέχρι να φτάσει το πλοίο από τον Παναμά για να περισυλλέξει τον Τούρκο αεροπόρο.

Ο Γ. Κουμουτσάκος αρνήθηκε να κάνει το παραμικρό σχόλιο και παρέπεμψε στο υπουργείο Αμυνας. «Είναι, είπε, επιχειρησιακό θέμα. Οσον αφορά στην επιχειρησιακή πτυχή αυτού του γεγονότος, ισχύουν όλα όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, το οποίο είναι και το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου επιμελώς απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν τα τουρκικά σωστικά μέσα δέχτηκαν να μπουν κάτω από τις ελληνικές εντολές ως όφειλαν, αφού το συμβάν εξελίχθηκε εντός του FIR Αθηνών και τα ελληνικά σωστικά μέσα έσπευσαν πρώτα στην περιοχή. Ο Γ. Κουμουτσάκος, περιορίστηκε να επαναλάβει με «κομψό» τρόπο, ότι η Τουρκία πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τις ελληνικές θέσεις αν εξακολουθεί να τρέφει προσδοκίες για την ένταξή της στην ΕΕ.

ΠΑΣΟΚ
«Φλερτάρει» με την επιδιαιτησία;

Επιμελώς απέφυγε χτες ο Ν. Αθανασάκης να πάρει ξεκάθαρη θέση και να καταδικάσει το ενδεχόμενο να υπάρξει αμερικανική επιδιαιτησία για τη... διευθέτηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κληθείς από δημοσιογράφο να σχολιάσει τις προχτεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ - ο οποίος μίλησε για «αμφισβητούμενες περιοχές στο Αιγαίο» αναφερόμενος ειδικότερα σε «θαλάσσιους διαδρόμους και εδάφη» και υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «θέματα που η Ελλάδα και η Τουρκία θα μπορούσαν στην πορεία του χρόνου να τα διευθετήσουν» - απέφυγε να πάρει συγκεκριμένη θέση, λέγοντας:

«Ηδη από τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου προχτές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε επισημάνει και είχε αυτό δημοσιευτεί - εάν δεν κάνω λάθος, και δεν κάνω - ότι θα δούμε και άλλες προσπάθειες που θα λένε, "βρείτε τα μεταξύ σας", και θα είναι έτοιμοι όποιοι το προτείνουν αυτό, να συμβάλουν με τις δικές τους καλές υπηρεσίες, θα έλεγα, σαν επιδιαιτητές. Θα έλεγα ότι αυτό απαντά στην ερώτησή σας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ