Παρασκευή 26 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ
Με ευρωΝΑΤΟική πυξίδα

Στη γνωστή ρότα της εναπόθεσης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ευρωΝΑΤΟική ομπρέλα και στον «αυτόματο πιλότο» της «ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας», κινήθηκε κατά τη χτεσινή του επίσκεψη στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) στη Λάρισα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκης.

Η επίσκεψη έγινε 48 ώρες μετά το ελληνοτουρκικό επεισόδιο, με προφανή στόχο να διασκεδάσει τις εντυπώσεις των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας από τους κυβερνητικούς χειρισμούς και τη διαχείριση του συγκεκριμένου συμβάντος. Ο υπουργός Αμυνας, συνοδευόμενος από τους υφυπουργούς Β. Μιχαλολιάκο και Ι. Λαμπρόπουλο, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Π. Χηνοφώτη και τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο Γ. Αυλωνίτη, επισκέφτηκε το ελληνικό Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, όπου ενημερώθηκε για το έργο και την αποστολή του. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε την 346 Μοίρα Παντός Καιρού, όπου μίλησε στους πιλότους της.

Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, υπό τη σκιά της σημαίας του ΝΑΤΟ, μίλησε για την αποστολή της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Να σημειωθεί ότι το ΑΤΑ συνυπάρχει και στο μεγαλύτερο βαθμό ταυτίζεται με το ΝΑΤΟικό Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (7ο CAOC) και μάλιστα ο διοικητής του ελληνικού ΑΤΑ είναι ταυτόχρονα και διοικητής του ΝΑΤΟικού 7ο CAOC που παίρνει κατευθείαν εντολές, ως ΝΑΤΟικός διοικητής που είναι, από την αμερικανοτουρκική διοίκηση του αναβαθμισμένου αεροπορικού στρατηγείου Σμύρνης. Οι ρυθμίσεις αυτές τέθηκαν σε εφαρμογή το 2003 στη βάση των ρυθμίσεων της νέας δομής του ΝΑΤΟ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, ο Ε. Μεϊμαράκης δήλωσε απευθυνόμενος στους πιλότους ότι αισθάνεται «ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση βρισκόμενος σήμερα εδώ μαζί σας, στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, στο νευραλγικό αυτό χώρο της Πολεμικής μας Αεροπορίας». Αναφέρθηκε ακόμα στην «ηρωική θυσία του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, ο οποίος έχει ήδη καταταχθεί στο Πάνθεον των Ηρώων».

Απευθυνόμενος στην τουρκική πλευρά ανέφερε: «Πρέπει όλοι να καταλάβουν και ιδιαίτερα η Τουρκία ότι η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών μας, εξαρτάται, κατά κύριο λόγο, από τη συμπεριφορά της γείτονος χώρας, η οποία πρέπει να λάβει υπόψη της ότι η ευρωπαϊκή της πορεία απαιτεί και πλήρη συμμόρφωσή της στα κριτήρια και τις αρχές που έχουν θεσπιστεί στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, μεταξύ των οποίων, πρωτεύοντα ρόλο έχει ο πλήρης σεβασμός των αρχών που διέπουν τις σχέσεις της καλής γειτονίας. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να τερματιστεί η πρακτική παράβασης των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών και των παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου και των Χωρικών Υδάτων της Ελλάδας, που αντιβαίνουν στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας. Είναι λοιπόν προφανές ότι η γειτονική χώρα πρέπει να αλλάξει λογική και προσέγγιση».

Και πρόσθεσε: «Πολιτική μας βούληση είναι να μην υπάρχει ένταση και γι' αυτό θέλουμε συνεχείς διαύλους επικοινωνίας. Εμείς δεν κάνουμε επιθετικές κινήσεις, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα διασφαλίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την άμυνά μας. Διασφαλίζουμε ανά πάσα στιγμή τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι όχι μόνο η στάση της κρίνεται γενικώς από όλους, αλλά και ότι από ελληνικής πλευράς οι προκλήσεις θα λαμβάνουν τη δέουσα απάντηση κάθε φορά σε όλα τα επίπεδα. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιστρέφει για άσκηση στη ΝΑΤΟική βάση του θανάτου(2015-09-10 00:00:00.0)
Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στη Λάρισα(2012-10-20 00:00:00.0)
Νέοι εξοπλισμοί για το ΝΑΤΟ(2005-07-20 00:00:00.0)
Τι συμβαίνει με τις πτώσεις των μαχητικών αεροπλάνων;(2000-11-18 00:00:00.0)
Η Ελλάδα μια μεγάλη ΝΑΤΟική βάση(2000-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ