Παρασκευή 26 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Οι κάμερες λειτουργούν και φακελώνουν

Η ανάγκη συντονισμένου, συνεχούς αγώνα προκειμένου να ανατραπούν όλα τα κατασταλτικά μέτρα που πάρθηκαν ενάντια στο λαϊκό κίνημα με πρόσχημα την τρομοκρατία, αναδείχτηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Η Κίνηση παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το σύστημα παρακολούθησης C4i, τις απαγωγές μεταναστών και τις υποκλοπές, τις ενέργειές της προς τις αρμόδιες αρχές, ενώ δημοσιοποίησε και οπτικοακουστικό υλικό όπου αποδεικνύεται ότι - παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις - οι κάμερες λειτουργούν και καταγράφουν διαδηλωτές και πορείες.

Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής της Κίνησης ο Δημήτρης Καλτσώνης, λέκτορας Παντείου Πανεπιστημίου, με στοιχεία έδειξε πως όλες οι δυσμενείς εξελίξεις στον τομέα προστασίας δικαιωμάτων και ελευθεριών έχουν δρομολογηθεί πολλά χρόνια πίσω, με κοινοτικές οδηγίες και συμφωνίες μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ, που «περνάνε» και στο εθνικό δίκαιο μέσω νόμων που καταρτίζουν και ψηφίζουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού. Τόνισε δε, την επιτακτική ανάγκη το λαϊκό κίνημα να απαιτήσει να καταργηθεί όλο το αντιδημοκρατικό πλέγμα που υιοθετήθηκε με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας ή και με άλλες δικαιολογίες.

Η Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου, πρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα δικαιώματα του ανθρώπου, κατήγγειλε την κοινοτική οδηγία 24/2006 με την οποία επιβάλλεται η παρακολούθηση και επεξεργασία των επικοινωνιών όλων όσοι διαβιούν στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Βαίνουμε προς κατάργηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατόπιν πιέσεων που δεχόμαστε από τους ισχυρούς της ΕΕ, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αγγ. Βρεττός, νομικός, σημείωσε ότι η επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα εξελίσσεται από τις δυνάμεις της Νέας Τάξης Πραγμάτων από τα μέσα της δεκαετίας του '90, μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες, με στόχο τη θωράκιση της πλουτοκρατίας. Αναφερόμενος στην περίπτωση του συνδικαλιστή Π. Κεφαλά, ο οποίος απολύθηκε από την εταιρία «Βάκενχουτ», κατά παράβαση στοιχειωδών συνδικαλιστικών ελευθεριών, επισήμανε ότι όλοι, αλλά και ο νομικός κόσμος χρειάζεται να συμμετάσχουν σε ένα ρεύμα αλληλεγγύης, ώστε να συνδράμουν και τον συγκεκριμένο συνδικαλιστή και όλους ώστε να προστατέψουν αποτελεσματικά τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Ο Αλ. Τσώλης, συνδικαλιστής ο ίδιος, περιέγραψε την τρομοκρατία που υφίστανται οι εργαζόμενοι καθημερινά σε χώρους δουλιάς και σημείωσε ότι χρειάζεται ιδεολογικοπολιτική συγκρότηση κι αντεπίθεση.

Εξάλλου ο Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης, καθηγητής πανεπιστημίου, πρώην υπουργός και βουλευτής, τόνισε τη βαθύτατη ντροπή και την πολύ μεγάλη οργή που νιώθει, καθώς σε αυτόν τον τόπο, με την ιστορία του, το 2006 αντιμετωπίζουμε αυτές τις προσβολές στα ατομικά δικαιώματα και την ανθρώπινη υπόσταση. Προέτρεψε δε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας ώστε να βάζουμε τις αρχές (πολιτικές, δικαστικές) προ των ευθυνών τους και να υπενθυμίζουμε στο λαό το καθήκον του.

Να σημειωθεί ότι χτες η «Δημοκρατική Συσπείρωση» κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ανάκλησης αναστολής. Αφορά απόφαση του ΣτΕ που επέτρεψε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης να παρακάμψει απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) και να μην ξηλώσει κάμερες που κατά την Αρχή δε νομιμοποιούνταν να υπάρχουν ούτε καν με το πρόσχημα «ρύθμισης της κυκλοφορίας». Επίσης προσκομίζει στο δικαστήριο στοιχεία που αναιρούν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι οι κάμερες σήμερα δε λειτουργούν. Στοιχεία που αποδεικνύουν ότι καταγράφουν διαδηλώσεις και πορείες. Αλλωστε σχετικό DVD, που δείχνει τις χαφιεδοκάμερες να καταγράφουν διαδηλωτές, μοίρασε χτες η «Δημοκρατική Συσπείρωση» και στους δημοσιογράφους.

Τέλος, σήμερα και καθώς λήγει η άδεια της ΑΠΔΠΧ (απόφαση 58/2005) προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να έχει εγκαταστημένες κάμερες στους δρόμους, αναμένεται η «Δημοκρατική Συσπείρωση» να καταθέσει υπόμνημα που να ζητά τη μη ανανέωση της άδειας αυτής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ