Παρασκευή 26 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ
«Εξαρτάται» η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Ως ιδιαίτερη περίπτωση για μια ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χαρακτηρίζει την Τουρκία ο προεδρεύων της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σιούσελ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» της Γερμανίας.

Ο κ. Σιούσελ αναφέρει στη συνέντευξη πως ο ίδιος δε θέλει να αποκλείσει μια ένταξη της Τουρκίας, όμως, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, αυτή (σ.σ. η ένταξη) θα εξαρτηθεί από τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και από μερικά δημοψηφίσματα.

Ο προεδρεύων της ΕΕ είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης ο οποίος έχει ανακοινώσει επίσημα, ήδη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβρη του 2004, πως στη χώρα του η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ - έπειτα από μια ενδεχόμενη θετική έκβαση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων - θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Η Αυστρία βρίσκεται στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά ως προς την απόρριψη της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, μια και η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της - σε ποσοστό μέχρι και 80%, όπως διαπίστωσε το τελευταίο «Ευρωβαρόμετρο» - είναι κατά της συμμετοχής της Τουρκίας ως πλήρες μέλος στην ΕΕ.

Ο ίδιος ο κ. Σιούσελ έχει εκφράσει επανειλημμένα τις επιφυλάξεις του σε μία πλήρη ένταξη της Τουρκίας, ενώ η Αυστρία ήταν και η μόνη χώρα που πρότεινε μέχρι την τελευταία στιγμή μόνο μια ειδική σχέση της ΕΕ με την Τουρκία αντί της πλήρους ένταξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ