ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Αρχισαν τα όργανα της «απελευθέρωσης»

Σαπάκια σε αδιάκοπα δρομολόγια και αυξημένες τιμές σε ναύλα και εισιτήρια περιμένουν τους ταξιδιώτες του καλοκαιριού, τους νησιώτες και τους ναυτεργάτες

Εικόνες χάους στα λιμάνια, χειρότερες και από τις περσινές, προμηνύει η «απελευθέρωση» των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών από την κυβέρνηση

Eurokinissi

Εικόνες χάους στα λιμάνια, χειρότερες και από τις περσινές, προμηνύει η «απελευθέρωση» των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών από την κυβέρνηση
Ορατά άρχισαν ήδη να γίνονται τα σημάδια από το συγκοινωνιακό χάος που αναμένεται στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες φέτος το καλοκαίρι, συνέπεια της εφοπλιστόδουλης, αντιλαϊκής πολιτικής των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Οι βλάβες που άρχισαν να ταλαιπωρούν τους επιβάτες, οι αυξήσεις στα εισιτήρια που ανακοινώνονται από τις εταιρίες και... τα «ενημερωτικά σημειώματα» (non paper) που διοχετεύονται από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για να... θριαμβολογήσει επειδή δύο ακτοπλοϊκές εταιρίες «εδέησε» και κατέθεσαν αιτήσεις για την ετήσια δρομολόγηση πλοίων τους στις Κυκλάδες, αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες.

Επιπλέον αυτών και στα πλαίσια της επιχείρησης αποπροσανατολισμού που έχουν στήσει από κοινού η κυβέρνηση της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και εφοπλιστές, σήμερα στις 10.30 το πρωί ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης και ο υπουργός Μεταφορών Μ. Λιάπης, θα κάνουν ανακοινώσεις...«για σειρά μέτρων - όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου - για την εξυπηρέτηση και τη διευκόλυνση πρόσβασης των 6 και πλέον εκατομμυρίων επιβατών που θα διακινηθούν φέτος το καλοκαίρι από το λιμένα Πειραιά»...

Χτες το απόγευμα από το ΥΕΝ στάλθηκε...«ενημερωτικό σημείωμα» δηλαδή ανεπίσημη ανακοίνωση ότι οι εταιρίες «Hellenic Seaways» (HSW) και ΝΕΛ κατέθεσαν αιτήσεις για ετήσια δρομολόγηση των πλοίων τους, «ΕΞΠΡΕΣ ΑΘΗΝΑ» και «ΑΙΟΛΟΣ ΕΞΠΡΕΣ ΙΙ» αντίστοιχα. Το πρώτο, το οποίο να σημειωθεί ότι είναι ακινητοποιημένο από το Σεπτέμβρη, μέχρι και σήμερα λόγω σοβαρότατων βλαβών στις μηχανές, θα εκτελεί χωρίς να σταματάει έστω μία μέρα, τα δρομολόγια Πειραιά - Κύθνο - Σέριφο - Σίφνο - Μήλο, ασταμάτητα από Δευτέρα μέχρι Κυριακή. Το δεύτερο πλοίο το οποίο είναι συμβατικό, επίσης ασταμάτητα, θα εκτελεί τα δρομολόγια από Πειραιά - Πάρο - Νάξο, θα πιάνει Ικαρία και Σάμο και θα φτάνει μέχρι Κουφονήσι και Αμοργό. Να σημειωθεί ότι και πάλι οι Δυτικές Κυκλάδες παραμένουν χωρίς συμβατικό πλοίο αφού το «ΑΙΟΛΟΣ» είναι ταχύπλοο, ενώ παρά τα εξαντλητικά δρομολόγια που του έχουν προδιαγράψει, δε διευκρινίζεται αν θα έχει διπλά πληρώματα...

Στο μεταξύ από την Παρασκευή τα μεσάνυχτα μέχρι και την Κυριακή το πρωί, το ταχύπλοο «SUPER JET» είχε μείνει αμανάτι στο λιμάνι της Μυκόνου από βλάβη, ενώ εκτός, από πρόβλημα στην κύρια δεξιά μηχανή, έμεινε χτες το πρωί το «FLYING CAT III». Σε ό,τι αφορά τα νέα τιμολόγια που ετοιμάζουν «απελευθερωμένες» πια οι ακτοπλοϊκές εταιρίες, αξίζει να σημειωθεί ότι η HSW έχει ήδη εξαγγείλει ως και 12% αυξήσεις στα εισιτήρια από την 1η Ιούνη, ενώ η ταρίφα που έχει «κόψει» για το δρομολόγιο Πειραιά - Χίος στην οικονομική θέση είναι 31 ευρώ από 28 σήμερα...

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΣΘΕΝΩΝ
Βορά στην επιχειρηματική δραστηριότητα

Εκτεθειμένοι στους κινδύνους που προκύπτουν από την πρόσβαση των πάσης φύσεως επιχειρηματιών στα ευαίσθητα ιατρικά δεδομένα είναι οι Ελληνες και γι' αυτό 3.000 καταφεύγουν κάθε χρόνο στον Συνήγορο του Πολίτη και τον Συνήγορο της Υγείας, προκειμένου να καταγγείλουν περιστατικά ελαττωματικής τήρησης, διαφύλαξης ή και καταχρηστικής επεξεργασίας των προσωπικών στοιχείων των ασθενών.

Το χορό, όπως αναφέρθηκε χτες σε ημερίδα, φαίνεται να σέρνουν οι ασφαλιστικές εταιρίες που διεκδικούν και με διάφορους τρόπους καταφέρνουν εξουσιοδότηση πρόσβασης στο ιατρικό ιστορικό και τα ιατρικά δεδομένα των πελατών τους. Ενα ακόμη πρόβλημα αφορά τον τρόπο με τον οποίο καταστρέφονται τα δεδομένα, αφού, όπως ακούστηκε στην ημερίδα, το ρόλο αυτό μπορούν να τον αναλάβουν και ιδιωτικές εταιρίες, αλλά ...με την επιτήρηση δημόσιων υπαλλήλων. Κι αυτά, ενώ έχουν υπάρξει περιπτώσεις που ιατρικά αρχεία βρέθηκαν πεταμένα σε λατομείο!

Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος παρουσίασε ως ασφαλιστική δικλείδα την καθιέρωση της ατομικής ηλεκτρονικής κάρτας υγείας. Μιλώντας στην ημερίδα, είπε: «Η τήρηση του ιατρικού απορρήτου, των προσωπικών δεδομένων, του ιατρικού φακέλου των αρχείων των νοσοκομείων, εξασφαλίζεται με την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας, με αυστηρούς κανόνες πρόσβασης και διαχείρισης και με πρώτιστο στόχο την καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών υγείας».

Στην πραγματικότητα όμως, η ηλεκτρονική κάρτα υγείας είναι ένα εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που μπήκε στα σκαριά απ' τον Ιούνη του 2004 -ενόψει τότε και των Ολυμπιακών Αγώνων. Ετσι, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, που μπορεί να καταργούν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες και θα δείχνουν ως ασπίδα προστασίας του ιατρικού απορρήτου, στην πράξη θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση της υλοποίησης της πολιτικής της ΕΕ με την εξίσωση προς τα κάτω των κοινωνικών παροχών, την κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα και την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των συστημάτων Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΔΑΣ ΟΤΑ
Εντείνουμε τους αγώνες, δυναμώνουμε το ΠΑΜΕ

Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός αποτελεί παράγοντα όξυνσης των προβλημάτων των εργαζομένων και στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στο πρόσφατο 35ο Συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ.

Για μια ακόμα φορά, σημειώνει, έγινε προσπάθεια να αξιοποιηθούν ο «κοινωνικός διάλογος», η λογική της ταξικής συνεργασίας ως εργαλεία αποπροσανατολισμού και υποταγής. Ενώ οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης, της ΚΕΔΚΕ επιβεβαιώνουν την ολοκληρωτική εξέλιξη του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μηχανισμό στήριξης και προώθησης της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής.

Η ΔΑΣ ΟΤΑ επισημαίνεται στην ανακοίνωση, παρά τις κοινές προσπάθειες των μηχανισμών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στο συνδικαλιστικό κίνημα και στους δήμους, στο συνέδριο και το προηγούμενο διάστημα (ρουσφετολογία, εκβιασμοί, κοινά ψηφοδέλτια με στόχο τη μείωση της ΔΑΣ), «παρέμεινε ισχυρή δύναμη, διατηρώντας τη δεύτερη θέση. Παραμένει αποκούμπι των εργαζομένων, μετερίζι αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές, αδιάλλακτος αντίπαλος στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό». Καταλήγοντας η ΔΑΣ ΟΤΑ τονίζει ότι θα εντείνει τις προσπάθειές της, για να αναπτύξει το κίνημα αντίστασης των εργαζομένων στην ΤΑ στις αντιλαϊκές πολιτικές, για την ενδυνάμωση του ΠΑΜΕ.

Τα αποτελέσματα του πρόσφατου Συνεδρίου είναι: ΔΑΣ ΟΤΑ 8 έδρες στο Γενικό Συμβούλιο (ΓΣ) και 3 στην Εκτελεστική Επιτροπή (ΕΕ), 23 αντιπροσώπους για την ΑΔΕΔΥ. ΠΑΣΚΕ, 15 έδρες στο ΓΣ και 5 στην ΕΕ, 48 αντιπροσώπους στην ΑΔΕΔΥ. ΔΑΚΕ, 7 έδρες στο ΓΣ και 2 στην ΕΕ, 22 αντιπροσώπους στην ΑΔΕΔΥ. ΑΣΚ (ΣΥΝ), 4 έδρες στο ΓΣ και 1 στην ΕΕ, 10 αντιπροσώπους στην ΑΔΕΔΥ. ΑΓΩΝ. ΚΙΝΗΣΕΙΣ, 1 έδρα στο ΓΣ και 5 αντιπροσώπους στην ΑΔΕΔΥ. «Συνδικαλιστική Σκέψη», 2 αντιπροσώπους στην ΑΔΕΔΥ.

  • Τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας πραγματοποιούν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα Δημοτολόγια του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τη στάση, που θα γίνει από τις 10.30 π.μ. έως τις 13.30 μ.μ. προκήρυξε ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενος για την έλλειψη προσωπικού στην παραπάνω υπηρεσία.
ΙΚΑΡΙΑ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Αθώοι οι κάτοικοι του Μαγγανίτη

Στα δικαστήρια για δεύτερη φορά σύρθηκαν χτες 17 κάτοικοι του Μαγγανίτη Ικαρίας σαν «καταληψίες» και «ταραξίες», επειδή διεκδίκησαν το δικαίωμά τους να υπάρχει στο απομακρυσμένο χωριό τους έστω ένας αγροτικός γιατρός.

Οι κάτοικοι του Μαγγανίτη τον Ιούλη του 2005 με τις κινητοποιήσεις τους «κράτησαν» στο χωριό τους το μοναδικό γιατρό Χρήστο Σταματιάδη που η - τότε - διοίκηση του νοσοκομείου Αγίου Κηρύκου τον έστειλε για να εφημερεύσει στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου, λόγω των «αυξημένων αναγκών» της θερινής περιόδου. Τότε η Εισαγγελία της Σάμου κίνησε διαδικασία δίωξης εναντίον τους, αλλά το Μονομελές Πρωτοδικείο του Αγίου Κηρύκου αθώωσε τους δέκα κατοίκους και τον ίδιο το γιατρό που κατηγορήθηκε ως ηθικός αυτουργός και υποκινητής των πράξεων των κατοίκων.

Χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αγίου Κηρύκου εκδικάστηκε η αγωγή κατά 17 κατοίκων, οι οποίοι κρίθηκαν αθώοι. Στη δίκη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία στην Ικαρία και τους Φούρνους και κάτοικοι του νησιού.

Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία καταδικάζει ως απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη την ποινικοποίηση των αγώνων των κατοίκων του νησιού. Υπογραμμίζοντας ότι στο εδώλιο του κατηγορουμένου έπρεπε να κάθεται, αντί των κατοίκων, η πολιτική της πλήρους εγκατάλειψης και της συνεχούς χειροτέρευσης των παροχών υγείας στα νησιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ