ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας

Η πρώτη χερσαία επιχείρηση στην περιοχή μετά την αποχώρηση του 2005, κλιμακώνει την ένταση

Τραυματίες από την εισβολή του Ισραηλινού στρατού στη Γάζα τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης

Associated Press

Τραυματίες από την εισβολή του Ισραηλινού στρατού στη Γάζα τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Την πρώτη χερσαία επιχείρησή του στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας μετά την αποχώρηση το Σεπτέμβρη του 2005 πραγματοποίησε, χτες τα ξημερώματα, ο ισραηλινός στρατός πυροδοτώντας σκληρές και πολύωρες μάχες. Ομάδα ειδικών δυνάμεων μεταμφιεσμένων σε Παλαιστινίους έστησαν ενέδρα σε μαχητές της «Τζιχάντ», που, σύμφωνα με πληροφοριοδότες, θα μετέβαιναν στην περιοχή Μπέιτ Λαχίγια, στη βόρεια Γάζα, για να εκτοξεύσουν πυραύλους σε ισραηλινό έδαφος.

Η ομάδα των πρώτων 4 μαχητών έπεσε στην ενέδρα. Οι τρεις σκοτώθηκαν επί τόπου και ο τέταρτος διέφυγε τραυματίας. Επιτόπου έσπευσαν ενισχύσεις από μαχητές και άλλων οργανώσεων και ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυρών, όπου συμμετείχαν και ισραηλινά ελικόπτερα. Σκοτώθηκε και ένα μέλος των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας ενώ τραυματίστηκαν 9 ακόμη Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 2 δημοσιογράφοι και 4 νοσηλευτές. Η «Τζιχάντ» απείλησε με «σκληρά αντίποινα».

Την ίδια, περίπου, ώρα, ισραηλινή εισβολή πραγματοποιούνταν στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, όπου από την ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκαν 3 μαχητές των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα». Λίγο αργότερα, μασκοφόροι της οργάνωσης εκτέλεσαν έναν άνδρα και μία γυναίκα ως πληροφοριοδότες του ισραηλινού στρατού στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται στη Ραμάλα οι συνομιλίες των παλαιστινιακών παρατάξεων, στην προσπάθεια κατάληξης ενός κοινού πολιτικού πλαισίου άσκησης εξωτερικής πολιτικής, στη βάση του κειμένου που πρότειναν φυλακισμένα στελέχη όλων των οργανώσεων. Οπως έγινε γνωστό, η «Χαμάς» δε συμμετέχει κανονικά στη συζήτηση, διατεινόμενη ότι θα πρέπει να διεξαχθεί στη Γάζα.

Χτες, τέλος, ο πρωθυπουργός Χανίγια, μετά από σειρά διαδηλώσεων εξοργισμένων απλήρωτων δημόσιων υπαλλήλων, ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών θα καταβληθεί μέρος των οφειλομένων μισθών.

Σε μια διαφορετική εξέλιξη, το μεγαλύτερο συνδικάτο Βρετανών Πανεπιστημιακών κάλεσε τα μέλη του να «επανεξετάσουν κατά συνείδηση τη συνέχιση της συνεργασίας τους με ισραηλινά πανεπιστήμια που δε διαχωρίζονται από την πολιτική διακρίσεων και απαρτχάιντ που ακολουθεί η ισραηλινή κυβέρνηση». Η, κατά πλειοψηφία, αυτή απόφαση προκάλεσε την αντίδραση της ισραηλινής και βρετανικής κυβέρνησης.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Πιέσεις» Κχαλιζάντ μέσα σε κύμα αιματηρότατων επιθέσεων

Νέες αμερικανικές ενισχύσεις στην επαρχία Ανμπάρ από το Κουβέιτ «για λίγους μήνες μέχρι να ελεγχθεί (για πολλοστή φορά) η κατάσταση»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Πρόσκληση προς τις ιρακινές παρατάξεις να συμμετάσχουν σε συνάντηση στην αμερικανική πρεσβεία απηύθυνε, χτες, ο υπερπρέσβης Κχαλιζάντ, επιδιώκοντας, όπως λέγεται, να επισπευστεί η επιλογή προσώπων για τα υπουργεία Εσωτερικών και Αμυνας. Ο πρωθυπουργός αλ Μάλικι δήλωνε ότι θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την πλήρωση των θέσεων αυτών με τα κατάλληλα «ανεξάρτητα» πρόσωπα, έτσι ώστε να μπορέσουν να ελέγξουν τη δράση των παραστρατιωτικών ταγμάτων.

Προς το παρόν, πάντως, και χτες ήταν μία από τις αιματηρότερες μέρες για τη χώρα. Στόχος έγιναν οι σιιτικές πόλεις Χίλα και Χουσεϊνίγια, νοτίως και βορείως της Βαγδάτης. Στην πρώτη, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε έκθεση αυτοκινήτων, όπου σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 36. Στη δεύτερη, καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε ανοιχτή αγορά, όπου σκοτώθηκαν 25 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 65. Ολα τα θύματα ήταν σιίτες πολίτες.

Σε διάφορα άλλα επεισόδια βίας σε Βαγδάτη, Ραμάντι, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 5 άνθρωποι. Ιδιαίτερο συμβολισμό είχε η επίθεση με όλμους στο υπουργείο Εσωτερικών, εντός της Πράσινης Ζώνης, όπου σκοτώθηκαν 2 γυναίκες υπάλληλοι και τραυματίστηκαν άλλοι 3 εργαζόμενοι.

Επίσης, στη Μοσούλη σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης, ενώ εντοπίστηκαν οι σοροί των 2 πεζοναυτών που επέβαιναν στο ελικόπτερο που συνετρίβη το Σάββατο στην επαρχία Ανμπάρ. Η αμερικανική κατοχική διοίκηση ανακοίνωσε ότι, ήδη, μεταφέρονται εκεί, 1.500 επιπλέον στρατιώτες και τεθωρακισμένα από το Κουβέιτ, με στόχο να παραμείνουν τουλάχιστον 4 μήνες για «να ηρεμήσει η κατάσταση».

Είναι η πολλοστή φορά από την έναρξη της κατοχής μέχρι σήμερα που στο Ανμπάρ κατοχικές δυνάμεις και συνεργάτες τους ανακοινώνουν «επιπλέον επιχειρήσεις για επιβολή της τάξης», οι οποίες, προφανώς όλες, απέτυχαν. Προβληματισμός, όπως φαίνεται, επικρατεί πλέον και για το νότιο Ιράκ, για το οποίο ο Βρετανός υπουργός Αμυνας δήλωνε ότι παρατηρείται «έξαρση της βίας κατά των βρετανικών στρατευμάτων».

ΕΕ - ΣΕΡΒΙΑ / ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Η ΕΕ βιάζεται για το ανεξάρτητο Μαυροβούνιο...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Βιαστικός και θερμός υποστηριχτής ενός γρήγορου «βελούδινου διαζυγίου» της Ενωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου εμφανίστηκε χτες ο ευρωενωσιακός Επίτροπος Ολι Ρεν, που χαρακτήρισε το πρόσφατο δημοψήφισμα στο Μαυροβούνιο «ελεύθερο και έντιμο» πριν καλά - καλά η αρμόδια αρχή του Μαυροβουνίου αποφανθεί επί των ενστάσεων που έχει καταθέσει το μπλοκ που υποστηρίζει την ένωση με τη Σερβία...

Ο Ο. Ρεν πίεσε για την επίσπευση της διάλυσης της ένωσης μεταξύ Βελιγραδίου - Ποντγκόριτσα, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του ότι οι δύο πλευρές «θα ξεκινήσουν εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις»... «χωρίς άχρηστες καθυστερήσεις». Οσον αφορά τις διαπραγματεύσεις προσέγγισης με την ΕΕ, ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ δήλωσε πως μια «νέα εντολή» θα δοθεί για το Μαυροβούνιο καθώς η Σερβία θα αναγνωριστεί ως διάδοχος της Ενωσης με το Μαυροβούνιο...

Το ίδιο 24ωρο, στην πρωτεύουσα της Κροατίας Ζάγκρεμπ, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, σύμφωνα με τα οποία η πλειοψηφία των Κροατών σε ποσοστό 35,66% θεωρεί ότι η Κροατία δεν πρέπει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου αν η Ποντγκόριτσα δεν καταβάλει πολεμική αποζημίωση στο Ζάγκρεμπ.

Στο μεταξύ, ο γγ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ δήλωσε πως πρέπει να ετοιμαστεί ένα «σχέδιο για τη μελλοντική ανάπτυξη» του Κοσσυφοπεδίου πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι συνομιλίες της Βιέννης μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών για την επίλυση του τελικού καθεστώτος της επαρχίας. Ο δε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Κοσσυφοπέδιο (ηγέτης του «Δημοκρατικού Κόμματος Κοσσόβου» και πρώην ηγέτης του ΟΥΤΣΕΚΑ) Χασίμ Θάτσι, πρότεινε τη διεξαγωγή και στην Πρίστινα ενός δημοψηφίσματος στα πρότυπα του Μαυροβουνίου, ξεχνώντας τάχα πως το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι συνιστώσα δημοκρατία μιας Ομοσπονδίας (που νομιμοποιείται να κάνει τέτοιο δημοψήφισμα) αλλά επισήμως επαρχία της Σερβικής Δημοκρατίας...

ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΗΠΑ
Πρόθεση διαλόγου από Τεχεράνη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ - ΜΟΣΧΑ.--

Ετοιμη «για διάλογο με την ευρωπαϊκή τρόικα (Βρετανία - Γαλλία - Γερμανία) άνευ όρων και προϋποθέσεων» δήλωσε, χτες, η Τεχεράνη, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών. Ο Μανουσέρ Μοτακί, από τη Σύνοδο του Κινήματος των Αδεσμεύτων, δήλωσε ότι η χώρα του θα μπορούσε να συνδιαλαγεί απευθείας και με τις ΗΠΑ «αν αυτές αλλάξουν συμπεριφορά», ενώ χαρακτήρισε απίθανο το ενδεχόμενο αμερικανικής επίθεσης κατά του Ιράν. Οι δηλώσεις έγιναν μετά το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου, όπου οι 114 χώρες - μέλη του Κινήματος στηρίζουν την ειρηνική πυρηνική δραστηριότητα του Ιράν και καταδικάζουν την οποιαδήποτε άσκηση βίας εναντίον του.

Η είδηση έγινε θετικά δεκτή στις Βρυξέλλες, ενώ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εξέφρασε «ικανοποίηση κατ' αρχάς». Οπως έγινε γνωστό, την Πέμπτη θα συναντηθούν στη Βιέννη οι εκπρόσωποι των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας για το ευρωπαϊκό πακέτο προτάσεων προς το Ιράν. Σύμφωνα με διαρροές, το προτεινόμενο κείμενο εμπεριέχει αναφορά στο άρθρο 41 του ΟΗΕ (για επιβολή οικονομικών μέτρων) αλλά όχι στο 42 (για επιβολή σκληρότερων κυρώσεων και στρατιωτική λύση) και προτείνει νέες συζητήσεις για το οποιοδήποτε νέο βήμα. Σχετική τηλεφωνική συνομιλία είχαν, χτες, ο Ρώσος και ο Αμερικανός Πρόεδρος.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Υποκρισία μετά το ματοκύλισμα

ΠΑΡΙΣΙ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΚΑΜΠΟΥΛ και ΚΑΝΤΑΧΑΡ.- Ενώ ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιάαπ ντε Χόοπ Σέφερ επαναλάμβανε από το Παρίσι ότι η «επιτυχία» όσον αφορά τους σκοπούς των δυνάμεων κατοχής του Αφγανιστάν είναι «ζωτική», ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αντέτεινε ότι οι προχτεσινές ταραχές στην πρωτεύουσα αλλά και τα προβλήματα στη χώρα αποτελούν «συμπτώματα βαθύτερων προβλημάτων», των οποίων πρέπει να επιληφθεί η... «διεθνής κοινότητα». Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος δε βρήκαν ούτε λέξη να πουν για τα θύματα από τις σφαίρες των κατοχικών που σε πολλές περιπτώσεις άνοιξαν πυρ για να καταστείλουν τις διαδηλώσεις. Ο Ανάν, μετά από συνομιλίες του με τον λεγόμενο πρόεδρο του Αφγανιστάν Χάμιντ Καρζάι και την ΥπΕξ των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, τόνισε άκρως υποκριτικά ότι πρέπει «ο ΟΗΕ να εργαστεί με τις αφγανικές αρχές για να ενισχυθούν τα μέτρα ασφάλειας στη χώρα». Και αυτά ενώ σύμφωνα με νεότερο επίσημο κυβερνητικό απολογισμό, οι νεκροί από τα επεισόδια στην Καμπούλ έφθαναν τους 12 και, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ίσως στην πραγματικότητα είναι 25. Οι αρχές είχαν επιβάλλει, για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα χτες, πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας σε μια πόλη που έβραζε και στην οποία αντηχούσε ακόμα το σύνθημα «Θάνατος στην Αμερική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ