Τετάρτη 31 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας

Η πρώτη χερσαία επιχείρηση στην περιοχή μετά την αποχώρηση του 2005, κλιμακώνει την ένταση

Τραυματίες από την εισβολή του Ισραηλινού στρατού στη Γάζα τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης

Associated Press

Τραυματίες από την εισβολή του Ισραηλινού στρατού στη Γάζα τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Την πρώτη χερσαία επιχείρησή του στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας μετά την αποχώρηση το Σεπτέμβρη του 2005 πραγματοποίησε, χτες τα ξημερώματα, ο ισραηλινός στρατός πυροδοτώντας σκληρές και πολύωρες μάχες. Ομάδα ειδικών δυνάμεων μεταμφιεσμένων σε Παλαιστινίους έστησαν ενέδρα σε μαχητές της «Τζιχάντ», που, σύμφωνα με πληροφοριοδότες, θα μετέβαιναν στην περιοχή Μπέιτ Λαχίγια, στη βόρεια Γάζα, για να εκτοξεύσουν πυραύλους σε ισραηλινό έδαφος.

Η ομάδα των πρώτων 4 μαχητών έπεσε στην ενέδρα. Οι τρεις σκοτώθηκαν επί τόπου και ο τέταρτος διέφυγε τραυματίας. Επιτόπου έσπευσαν ενισχύσεις από μαχητές και άλλων οργανώσεων και ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυρών, όπου συμμετείχαν και ισραηλινά ελικόπτερα. Σκοτώθηκε και ένα μέλος των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας ενώ τραυματίστηκαν 9 ακόμη Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 2 δημοσιογράφοι και 4 νοσηλευτές. Η «Τζιχάντ» απείλησε με «σκληρά αντίποινα».

Την ίδια, περίπου, ώρα, ισραηλινή εισβολή πραγματοποιούνταν στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, όπου από την ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκαν 3 μαχητές των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα». Λίγο αργότερα, μασκοφόροι της οργάνωσης εκτέλεσαν έναν άνδρα και μία γυναίκα ως πληροφοριοδότες του ισραηλινού στρατού στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται στη Ραμάλα οι συνομιλίες των παλαιστινιακών παρατάξεων, στην προσπάθεια κατάληξης ενός κοινού πολιτικού πλαισίου άσκησης εξωτερικής πολιτικής, στη βάση του κειμένου που πρότειναν φυλακισμένα στελέχη όλων των οργανώσεων. Οπως έγινε γνωστό, η «Χαμάς» δε συμμετέχει κανονικά στη συζήτηση, διατεινόμενη ότι θα πρέπει να διεξαχθεί στη Γάζα.

Χτες, τέλος, ο πρωθυπουργός Χανίγια, μετά από σειρά διαδηλώσεων εξοργισμένων απλήρωτων δημόσιων υπαλλήλων, ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών θα καταβληθεί μέρος των οφειλομένων μισθών.

Σε μια διαφορετική εξέλιξη, το μεγαλύτερο συνδικάτο Βρετανών Πανεπιστημιακών κάλεσε τα μέλη του να «επανεξετάσουν κατά συνείδηση τη συνέχιση της συνεργασίας τους με ισραηλινά πανεπιστήμια που δε διαχωρίζονται από την πολιτική διακρίσεων και απαρτχάιντ που ακολουθεί η ισραηλινή κυβέρνηση». Η, κατά πλειοψηφία, αυτή απόφαση προκάλεσε την αντίδραση της ισραηλινής και βρετανικής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ