Τετάρτη 31 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Πιέσεις» Κχαλιζάντ μέσα σε κύμα αιματηρότατων επιθέσεων

Νέες αμερικανικές ενισχύσεις στην επαρχία Ανμπάρ από το Κουβέιτ «για λίγους μήνες μέχρι να ελεγχθεί (για πολλοστή φορά) η κατάσταση»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Πρόσκληση προς τις ιρακινές παρατάξεις να συμμετάσχουν σε συνάντηση στην αμερικανική πρεσβεία απηύθυνε, χτες, ο υπερπρέσβης Κχαλιζάντ, επιδιώκοντας, όπως λέγεται, να επισπευστεί η επιλογή προσώπων για τα υπουργεία Εσωτερικών και Αμυνας. Ο πρωθυπουργός αλ Μάλικι δήλωνε ότι θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την πλήρωση των θέσεων αυτών με τα κατάλληλα «ανεξάρτητα» πρόσωπα, έτσι ώστε να μπορέσουν να ελέγξουν τη δράση των παραστρατιωτικών ταγμάτων.

Προς το παρόν, πάντως, και χτες ήταν μία από τις αιματηρότερες μέρες για τη χώρα. Στόχος έγιναν οι σιιτικές πόλεις Χίλα και Χουσεϊνίγια, νοτίως και βορείως της Βαγδάτης. Στην πρώτη, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε έκθεση αυτοκινήτων, όπου σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 36. Στη δεύτερη, καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε ανοιχτή αγορά, όπου σκοτώθηκαν 25 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 65. Ολα τα θύματα ήταν σιίτες πολίτες.

Σε διάφορα άλλα επεισόδια βίας σε Βαγδάτη, Ραμάντι, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 5 άνθρωποι. Ιδιαίτερο συμβολισμό είχε η επίθεση με όλμους στο υπουργείο Εσωτερικών, εντός της Πράσινης Ζώνης, όπου σκοτώθηκαν 2 γυναίκες υπάλληλοι και τραυματίστηκαν άλλοι 3 εργαζόμενοι.

Επίσης, στη Μοσούλη σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης, ενώ εντοπίστηκαν οι σοροί των 2 πεζοναυτών που επέβαιναν στο ελικόπτερο που συνετρίβη το Σάββατο στην επαρχία Ανμπάρ. Η αμερικανική κατοχική διοίκηση ανακοίνωσε ότι, ήδη, μεταφέρονται εκεί, 1.500 επιπλέον στρατιώτες και τεθωρακισμένα από το Κουβέιτ, με στόχο να παραμείνουν τουλάχιστον 4 μήνες για «να ηρεμήσει η κατάσταση».

Είναι η πολλοστή φορά από την έναρξη της κατοχής μέχρι σήμερα που στο Ανμπάρ κατοχικές δυνάμεις και συνεργάτες τους ανακοινώνουν «επιπλέον επιχειρήσεις για επιβολή της τάξης», οι οποίες, προφανώς όλες, απέτυχαν. Προβληματισμός, όπως φαίνεται, επικρατεί πλέον και για το νότιο Ιράκ, για το οποίο ο Βρετανός υπουργός Αμυνας δήλωνε ότι παρατηρείται «έξαρση της βίας κατά των βρετανικών στρατευμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ