ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούνη 2006
Σελ. /48
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
«Θέλουν νέους υποταγμένους, εμείς αγωνιστές»

Σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις Πολυτεχνείου του ΚΚΕ και η αντίστοιχη Τομεακή Οργάνωση της ΚΝΕ, μίλησε χτες ο υποψήφιος της ΝΑΣ για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά

«Η διαπάλη που διεξάγεται όλο αυτό το διάστημα δεν είναι πάνω στα εικονικά ζητήματα που προσπαθούν να θέσουν ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ποιος μιλάει ωραία και ποιος όχι. Το θέμα είναι, τι ανθρώπους θέλουμε να διαμορφώσουμε».

Με αυτά τα λόγια ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά, Γιώργος Μαυρίκος, έδωσε το στίγμα της σύγκρουσης που διεξάγεται σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής ζωής του τόπου, στη διάρκεια χτεσινής ομιλίας του, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις Πολυτεχνείου του ΚΚΕ και η αντίστοιχη Τομεακή Οργάνωση της ΚΝΕ. Την εκδήλωση άνοιξε η Ευγενία Παναγιωτοπούλου, εκ μέρους των Κομματικών Οργανώσεων Πολυτεχνείου.

Απευθυνόμενος κυρίως στους αυριανούς επιστήμονες, ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε ότι γίνεται μια έντονη διαπάλη ανάμεσα στο ΚΚΕ και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για το ποιόν τύπο ανθρώπου διαμορφώνει αυτή ή η άλλη παρέμβαση. «Απ' τη μια, είπε, η σύγχρονη καπιταλιστική παγκοσμιοποιημένη σκέψη που θέλει ένα νέο άνθρωπο υποταγμένο. Ενα σύγχρονο ραγιά. Φοβισμένο. Που να λέει πάντα "γιες", που θα βλέπει όλο τον κόσμο μέσα στο δικό του μικρόκοσμο. Ενα νέο άνθρωπο που δε θα είναι άνθρωπος».

Απέναντι σ' αυτή την αντίληψη του ραγιαδισμού, υπάρχει η θέση του ΚΚΕ: «θέλουμε έναν άνθρωπο που θα αντιστέκεται, θα παλεύει, θα έχει επίγνωση της αξίας της συλλογικότητας, θα πιστεύει στο συλλογικό αγώνα». Πρόσθεσε δε πως αν αυτή η διαπάλη ισχύει για το σύνολο της νέας γενιάς, τότε για τους αυριανούς επιστήμονες είναι ακόμα πιο οξυμένη. «Θέλουν επιστήμονες που θα είναι εξαρτήματα στο σύστημα της εκμετάλλευσης. Επιστήμονες που θα είναι απλά "αμορτισέρ". Απ' την άλλη, εμείς παλεύουμε για επιστήμονες που θα θέτουν τις δυνάμεις τους στην υπηρεσία του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Διεξάγεται διαπάλη για το αν θα διαμορφωθούν στη λογική του "νεογιάπη" ή του αγωνιστή».

Ο Γ. Μαυρίκος έκανε αναλυτική αναφορά στην ιδεολογική χειραγώγηση της νέας γενιάς, που ξεκινάει από το Δημοτικό και φτάνει μέχρι το πανεπιστήμιο περνώντας μέσα από τα ΜΜΕ, την εκκλησία κτλ. «Θέλουν να διαμορφώσουν καταστάσεις τέτοιες, ώστε να διαβάζουν στα βιβλία της ιστορίας, στα σχολεία τα παιδιά, ότι κάποτε είχαμε 8ωρο, άδειες κλπ.» σημείωσε. Μιλώντας για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως στηρίζουν τις ίδιες κατευθύνσεις, προάγοντας ένα εργασιακό περιβάλλον που στηρίζεται στην ανασφάλεια, στην ανεργία, προάγοντας τον ατομισμό και όχι τη συλλογικότητα. «ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ είναι παιδιά της ίδιας μήτρας, της Λισαβόνας και του Μάαστριχτ», είπε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην προωθούμενη κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος με την οποία ανοίγει ο δρόμος των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Μάλιστα, αναφερόμενος στον Γ. Πανούση, υποψήφιο υπερνομάρχη με τον ΣΥΝ, σημείωσε πως μέσα από τα «σάμερ- σκουλς» που προωθεί στο πανεπιστημιακό Τμήμα όπου είναι πρόεδρος, ανοίγει στην ουσία διάπλατα τις πόρτες για την είσοδο των επιχειρηματιών στα πανεπιστήμια. «Από την άλλη, ο ΣΥΝ ισχυρίζεται πως είναι αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική. Αυτή η διγλωσσία δεν μπορεί να έχει σχέση με κανέναν αριστερό. Δείχνει ότι θέλουν να "ψαρέψουν σε θολά νερά"», τόνισε.

Στη συνέχεια μίλησε για την επίθεση που εξαπολύουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ περί δήθεν συνεργασίας του ΚΚΕ με τη ΝΔ: «Εμείς όταν θέλουμε να κάνουμε μια πρόταση, την κάνουμε πάνω στο τραπέζι, τη λέμε ανοιχτά στο λαό. Αλλοι είναι αυτοί που βρίσκονται αντιμέτωποι με τα λαϊκά συμφέροντα»... Τέλος, ο Γ. Μαυρίκος αναφέρθηκε στο τι είναι δεξιά πολιτική: «Είναι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, η πολιτική της ανεργίας, η πολιτική της μείωσης των συντάξεων, είναι η συνύπαρξη ιδιωτικής και δημόσιας εκπαίδευσης».

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τη συμμετοχή των φοιτητών οι οποίοι ρωτούσαν κυρίως για τις θέσεις του Κόμματος για τις τοπικές εκλογές.


ΜΟΡΦΩΣΗ
Να γίνει υπόθεση του κάθε εργάτη

Κοινή εκδήλωση χτες του Συντονιστικού των Φοιτητών και ταξικών σωματείων

Από τη χτεσινή συζήτηση φοιτητών - εργατών
Από τη χτεσινή συζήτηση φοιτητών - εργατών

Η πρόσβαση των παιδιών τους στη μόρφωση απασχολεί κάθε εργάτη και εργάτρια. Γι' αυτό και μαζί με το περιεχόμενο της Παιδείας αποτελούν ζητήματα για τα οποία τα συνδικάτα πρέπει να αναπτύξουν ακόμα πιο αποφασιστική και σταθερή δράση.

Η παραπάνω ανάγκη εντοπίστηκε ως συμπέρασμα στη χτεσινή εκδήλωση που έγινε με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων της Αθήνας, στο πλαίσιο της κοινής δράσης που «ξετυλίγει» το τελευταίο διάστημα το ΠΑΜΕ και το Συντονιστικό των Φοιτητών, καθώς τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, που προωθεί η πλουτοκρατία και όσα κόμματα τη στηρίζουν, ακολουθούν το ένα πίσω απ' το άλλο.

Αναφερόμενος στο νόμο - πλαίσιο που η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή, κλιμακώνοντας την αντιεκπαιδευτική επίθεση ενάντια στο λαό συνολικά, ο Γιώργος Γεωργιάδης, από το Συντονιστικό των Φοιτητών, επισήμανε εισηγητικά ότι οι υποστηρικτές του νόμου επιδιώκουν την πλήρη υποταγή του πανεπιστημίου στην αγορά: Από τη μια να αποτελεί κομμάτι της αγοράς, με την παράδοση σε ιδιώτες της σίτισης, της στέγασης, με την επιβολή διδάκτρων και από την άλλη να εξυπηρετεί την αγορά. «Αυτό σημαίνει παραγωγή έρευνας όχι με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του ελληνικού λαού, αλλά έρευνα με βάση το κέρδος του ιδιώτη. Ετσι δε θα μελετάται από τα ελληνικά πανεπιστήμια π.χ. η καταπολέμηση του καρκίνου, γιατί δεν επιφέρει κέρδη, αλλά πώς θα καταργηθούν οι συντάξεις και τα σταθερά ωράρια στις οικονομικές σχολές, η παραγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων στο Βιολογικό, τα πιο "έξυπνα" όπλα του ΝΑΤΟ στο Φυσικό και στο Πολυτεχνείο οι νέες "Ρικομέξ"».

«Κυρίαρχα ζητήματα είναι η συνεχής ένταση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση για τα παιδιά της εργατικής τάξης, η ακόμα πιο άμεση επιρροή στη διαμόρφωση των συνειδήσεων με τις αξίες και τους κώδικες της αστικής τάξης, υπέρ της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας», σημείωσε ο Κώστας Μυτιληνιού, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας, αποτυπώνοντας πως το κεφάλαιο αποσκοπεί να αξιοποιήσει την εκπαίδευση ως εργαλείο με το οποίο θα ενσωματώνει στο σύστημα τα παιδιά της εργατικής τάξης, θα εξουδετερώνει κάθε προσπάθεια αντίστασης, θα εθίζει στη λογική του «κοινωνικού εταιρισμού» κλπ. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη τα ταξικά συνδικάτα να οργανώσουν συγκεκριμένα την πάλη τους. Γι' αυτό και το επόμενο διάστημα πρέπει να συνεδριάσουν οι διοικήσεις των σωματείων, να σχεδιαστεί και να δρομολογηθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης.

Ζήτημα που «καίει» την εργατική οικογένεια

Στα πλυντήρια, στα εστιατόρια, όλοι οι εργαζόμενοι συζητάμε για το πόσο στοιχίζει «το φροντιστήριο του παιδιού μας», ή ότι τελικά «δε βγαίνουμε» να το στείλουμε να σπουδάσει σ' άλλη πόλη, τόνισε ο Νίκος Παπαγεωργίου, συνδικαλιστής απ' το χώρο των Ξενοδοχείων, παρεμβαίνοντας στο διάλογο που ακολούθησε. Το ζήτημα της μόρφωσης είναι θέμα που πρέπει «να παλέψουμε όπως το μεροκάματό μας», πρόσθεσε. Ο Πέτρος Κεφαλάς, από τους Ιδιωτικούς Υπαλλήλους, θίγοντας τον προσανατολισμό της εκπαίδευσης, αναφέρθηκε στο παράδειγμα σχολικού βιβλίου Θρησκευτικών όπου γράφεται ότι το 1917 στη Ρωσία λεηλατήθηκαν πολλές εκκλησίες και γι' αυτό ακολουθούσε η εκτίμηση ότι πλέον έχει αποκατασταθεί η δημοκρατία!

Ακόμα, μεταφέροντας την αγωνία που έχει κάθε γονιός για την τύχη των παιδιών του, η Νίκη Χάλακα, εργαζόμενη στο «ΝΟΒΟΤΕΛ», τόνισε πόσο πολλαπλασιάζονται οι οικονομικές δυσκολίες για μια μονογονεϊκή οικογένεια. Επίσης, καυτηρίασε τη χαμηλή ποιότητα της παρεχόμενης σήμερα μόρφωσης, με αποτέλεσμα, όπως είπε, «τα παιδιά μας να φτάνουν στα 17 και να μην μπορούν να μιλήσουν, να γράφουν ένα τηλεγράφημα κι αυτό να λέγεται έκθεση». Οι εργαζόμενοι ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για σήμερα το απόγευμα, στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν το ΠΑΜΕ και τα Συντονιστικά Φοιτητών και Σπουδαστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ