Πέμπτη 1 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
«Θέλουν νέους υποταγμένους, εμείς αγωνιστές»

Σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις Πολυτεχνείου του ΚΚΕ και η αντίστοιχη Τομεακή Οργάνωση της ΚΝΕ, μίλησε χτες ο υποψήφιος της ΝΑΣ για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά

«Η διαπάλη που διεξάγεται όλο αυτό το διάστημα δεν είναι πάνω στα εικονικά ζητήματα που προσπαθούν να θέσουν ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ποιος μιλάει ωραία και ποιος όχι. Το θέμα είναι, τι ανθρώπους θέλουμε να διαμορφώσουμε».

Με αυτά τα λόγια ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά, Γιώργος Μαυρίκος, έδωσε το στίγμα της σύγκρουσης που διεξάγεται σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής ζωής του τόπου, στη διάρκεια χτεσινής ομιλίας του, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις Πολυτεχνείου του ΚΚΕ και η αντίστοιχη Τομεακή Οργάνωση της ΚΝΕ. Την εκδήλωση άνοιξε η Ευγενία Παναγιωτοπούλου, εκ μέρους των Κομματικών Οργανώσεων Πολυτεχνείου.

Απευθυνόμενος κυρίως στους αυριανούς επιστήμονες, ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε ότι γίνεται μια έντονη διαπάλη ανάμεσα στο ΚΚΕ και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για το ποιόν τύπο ανθρώπου διαμορφώνει αυτή ή η άλλη παρέμβαση. «Απ' τη μια, είπε, η σύγχρονη καπιταλιστική παγκοσμιοποιημένη σκέψη που θέλει ένα νέο άνθρωπο υποταγμένο. Ενα σύγχρονο ραγιά. Φοβισμένο. Που να λέει πάντα "γιες", που θα βλέπει όλο τον κόσμο μέσα στο δικό του μικρόκοσμο. Ενα νέο άνθρωπο που δε θα είναι άνθρωπος».

Απέναντι σ' αυτή την αντίληψη του ραγιαδισμού, υπάρχει η θέση του ΚΚΕ: «θέλουμε έναν άνθρωπο που θα αντιστέκεται, θα παλεύει, θα έχει επίγνωση της αξίας της συλλογικότητας, θα πιστεύει στο συλλογικό αγώνα». Πρόσθεσε δε πως αν αυτή η διαπάλη ισχύει για το σύνολο της νέας γενιάς, τότε για τους αυριανούς επιστήμονες είναι ακόμα πιο οξυμένη. «Θέλουν επιστήμονες που θα είναι εξαρτήματα στο σύστημα της εκμετάλλευσης. Επιστήμονες που θα είναι απλά "αμορτισέρ". Απ' την άλλη, εμείς παλεύουμε για επιστήμονες που θα θέτουν τις δυνάμεις τους στην υπηρεσία του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Διεξάγεται διαπάλη για το αν θα διαμορφωθούν στη λογική του "νεογιάπη" ή του αγωνιστή».

Ο Γ. Μαυρίκος έκανε αναλυτική αναφορά στην ιδεολογική χειραγώγηση της νέας γενιάς, που ξεκινάει από το Δημοτικό και φτάνει μέχρι το πανεπιστήμιο περνώντας μέσα από τα ΜΜΕ, την εκκλησία κτλ. «Θέλουν να διαμορφώσουν καταστάσεις τέτοιες, ώστε να διαβάζουν στα βιβλία της ιστορίας, στα σχολεία τα παιδιά, ότι κάποτε είχαμε 8ωρο, άδειες κλπ.» σημείωσε. Μιλώντας για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως στηρίζουν τις ίδιες κατευθύνσεις, προάγοντας ένα εργασιακό περιβάλλον που στηρίζεται στην ανασφάλεια, στην ανεργία, προάγοντας τον ατομισμό και όχι τη συλλογικότητα. «ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ είναι παιδιά της ίδιας μήτρας, της Λισαβόνας και του Μάαστριχτ», είπε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην προωθούμενη κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος με την οποία ανοίγει ο δρόμος των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Μάλιστα, αναφερόμενος στον Γ. Πανούση, υποψήφιο υπερνομάρχη με τον ΣΥΝ, σημείωσε πως μέσα από τα «σάμερ- σκουλς» που προωθεί στο πανεπιστημιακό Τμήμα όπου είναι πρόεδρος, ανοίγει στην ουσία διάπλατα τις πόρτες για την είσοδο των επιχειρηματιών στα πανεπιστήμια. «Από την άλλη, ο ΣΥΝ ισχυρίζεται πως είναι αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική. Αυτή η διγλωσσία δεν μπορεί να έχει σχέση με κανέναν αριστερό. Δείχνει ότι θέλουν να "ψαρέψουν σε θολά νερά"», τόνισε.

Στη συνέχεια μίλησε για την επίθεση που εξαπολύουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ περί δήθεν συνεργασίας του ΚΚΕ με τη ΝΔ: «Εμείς όταν θέλουμε να κάνουμε μια πρόταση, την κάνουμε πάνω στο τραπέζι, τη λέμε ανοιχτά στο λαό. Αλλοι είναι αυτοί που βρίσκονται αντιμέτωποι με τα λαϊκά συμφέροντα»... Τέλος, ο Γ. Μαυρίκος αναφέρθηκε στο τι είναι δεξιά πολιτική: «Είναι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, η πολιτική της ανεργίας, η πολιτική της μείωσης των συντάξεων, είναι η συνύπαρξη ιδιωτικής και δημόσιας εκπαίδευσης».

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τη συμμετοχή των φοιτητών οι οποίοι ρωτούσαν κυρίως για τις θέσεις του Κόμματος για τις τοπικές εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ