ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούνη 2006
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Το πολύ βίαιο πρόσωπο της κρατικής καταστολής

Χιλιάδες νέοι διαδηλώνουν στους δρόμους της Χιλής
Χιλιάδες νέοι διαδηλώνουν στους δρόμους της Χιλής
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Στον απόηχο της βαρβαρότητας των αρχών ασφαλείας κατά μικρών παιδιών, μαθητών και δημοσιογράφων για δεύτερη συνεχόμενη μέρα και τις νευρικές κινήσεις της κυβέρνησης της Προέδρου Μισέλ Μπατσελέ, ώστε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο διάλογος των φορέων της Παιδείας με την κυβέρνηση συνεχίστηκαν χτες.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες εάν έχει αρθεί το αδιέξοδο και η Μισέλ Μπατσελέ ξεπεράσει την πιο σοβαρή κρίση της διακυβέρνησής της πολύ λίγες μέρες από την ανάληψη της προεδρίας.

Το μόνο που έχει γίνει γνωστό, είναι το τελεσίγραφο που έδωσαν οι φορείς της Παιδείας, ότι σε περίπτωση που δεν τιμήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, προκειμένου να εκλεγεί στο δεύτερο γύρο, τότε νέα πανεθνική κινητοποίηση θα λάβει χώρα τη Δευτέρα, 5 Ιούνη. Πιθανώς και πανεθνική απεργία, καθώς τα συνδικάτα βρίσκονται στο πλευρό των μαθητών, δηλαδή των παιδιών τους.

Εντούτοις, η «επανάσταση των πιγκουίνων» - όπως ονομάστηκαν οι κινητοποιήσεις εξαιτίας της ηλικίας των παιδιών που συμμετέχουν σε αυτές -που ξεκίνησε πριν από μερικές βδομάδες με την κατάληψη ορισμένων σχολείων και τώρα έχει επεκταθεί σε όλη τη χώρα δείχνει αμετάκλητη προς το παρόν. Απαιτούν ελεύθερη και δίκαιη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, δωρεάν μεταφορά στα δημόσια μέσα συγκοινωνίας, την αύξηση των δωρεάν παροχών σε μη προνομιούχους φοιτητές και μαθητές και ανάκληση του Οργανικού Νόμου για την Παιδεία του δικτάτορα Αουγούστο Πινοτσέτ, που καθορίζει από το σχολικό πρόγραμμα διδασκαλίας μέχρι και τα κριτήρια διορισμού των δασκάλων και καθηγητών στα δημόσια σχολεία.

Φυσικά, η κυβέρνηση Μπατσελέ προσπάθησε να «μειώσει» το χαρακτήρα του τελεσιγράφου, τονίζοντας ότι οι φορείς της Παιδείας «βρίσκονται στο τραπέζι του διαλόγου». Επίσης, η πρόεδρος της χώρας για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις έπαυσε ανώτερο στέλεχος της Αστυνομίας, λόγω της «ακραίας συμπεριφοράς» αρκετών αστυνομικών στις προχτεσινές πορείες. Λίγη ώρα αργότερα, οι δυνάμεις ασφαλείας έδρασαν εκ νέου, στρεφόμενοι και πάλι με βαρβαρότητα κατά των μαθητών και των δασκάλων που διαδήλωσαν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΟΠΕΚ
Στο επίκεντρο η τιμή του πετρελαίου

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Καμία αύξηση της παραγωγής και ελάχιστη τιμή για το αργό, 50 δολάρια το βαρέλι, ήταν οι προτάσεις κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του Προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες και οικοδεσπότη της 141ης Εκτακτης Συνάντησης του ΟΠΕΚ, που άνοιξε τις πύλες της χτες στο Καράκας.

Σύμφωνα με την «Prensa Latina», περισσότεροι από 200 εκπρόσωποι από 15 χώρες - εκτός των 11 κρατών - μελών συμμετέχουν και άλλες χώρες που δεν είναι μέλη όπως η Συρία και το Μεξικό, μετά από πρόσκληση του Προέδρου Τσάβες - και 130 διαπιστευμένοι εκπρόσωποι θα αναλύσουν κεκλεισμένων των θυρών σειρά ζητημάτων που άπτονται της πολιτικής του Οργανισμού, όπως τα καθορισμένα ποσοστά παραγωγής και μέτρα της διαδικασίας καθορισμού μιας δίκαιης τιμής για το πετρέλαιο.

Ο προεδρεύων της 141ης Εκτακτης Συνάντησης του ΟΠΕΚ και υπουργός Πετρελαίου της Νιγηρίας, Εντμουντ Μαντουαμπέμπε Νταουκόρου, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου λίγο πριν την έναρξη των εργασιών ότι η συνάντηση θα εξετάσει όλα τα ζητήματα της αγοράς πετρελαίου καθώς και άλλα θέματα ενδιαφέροντος. Τέλος, από την πλευρά του ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας, Ραφαέλ Ραμίρες, επαναβεβαίωσε τη θέση των χωρών της Νοτίου Αμερικής ότι η παρούσα άνοδος της τιμής του πετρελαίου είναι απόρροια ανεξάρτητων της αγοράς στοιχείων και της υφιστάμενης γεωπολιτικής έντασης.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Τους 6.200 ξεπέρασαν οι νεκροί του σεισμού των 6,3 Ρίχτερ του περασμένου Σαββάτου στην Ιάβα της Ινδονησίας. Ο χτεσινός απολογισμός ανέβασε κατά 10.000 τον αριθμό των τραυματιών (σύνολο 30.000) και κατά 5.000 τον αριθμό των ισοπεδωμένων από τον Εγκέλαδο σπιτιών (105.000). Οι τοπικές αρχές προέβλεψαν πως τα νούμερα θα αυξηθούν περαιτέρω όσο συνεχίζουν το έργο τους τα συνεργεία εκτίμησης των καταστροφών.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τα κόμματα της ινδικής αριστεράς προειδοποίησαν ότι θα κηρύξουν εθνική απεργία στη χώρα εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε νέες αυξήσεις των τιμών των καυσίμων. Σε μια τέτοια περίπτωση «θα διαβουλευτούμε με άλλα πολιτικά κόμματα και θα καλέσουμε για μια εθνική κινητοποίηση διαμαρτυρίας, στην οποία θα περιλαμβάνεται μια γενική απεργία», είπε ο Πράκας Καράτ, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΙ(Μ).

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες (BND) γνώριζαν για τη σύλληψη του λιβανικής καταγωγής Γερμανού υπηκόου Χαλέντ ελ Μάσρι από πράκτορες της CIA στην ΠΓΔΜ και τη μεταφορά του σε μυστική φυλακή των Αμερικανών στο Αφγανιστάν, αλλά δεν αξιολόγησαν σωστά την πληροφορία αυτή όπως προκύπτει από ανακοίνωση της BND.

ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ
Ωμή αμερικανική παρέμβαση στα... εργασιακά!

ΝΤΑΚΑ.- Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην υφαντουργία και τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών - που αναζωπυρώθηκαν χτες -- «αμαυρώνουν τη διεθνή εικόνα του Μπανγκλαντές», αποφάνθηκε με ύφος αποικιακού κυβερνήτη η Πατρίσια Α. Μπούτενις. Ποια είναι η κυρία; Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη χώρα, όπου οι υφαντουργικές βιοτεχνίες και βιομηχανίες εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο πολυεθνικές εταιρίες όπως η αμερικανική «Wal-Mart».

Η (μοιραία) σχέση των πολυεθνικών με τις υφαντουργίες του Μπανγκλαντές, που απασχολούν υπό ιδιαίτερα επαχθείς όρους και με διαβόητα ανεπαρκείς συνθήκες ασφαλείας χιλιάδες εργαζόμενους στη χώρα, έχει δημιουργήσει τρομακτικές κοινωνικές εντάσεις στην πάμπτωχη ασιατική χώρα. Τα υπερκέρδη 6 δισ. δολαρίων που εισπράττουν οι βιοτέχνες και βιομήχανοι είναι ένα προκλητικό ποσό συγκρινόμενο με τους μισθούς πείνας των εργαζόμενων, οι οποίοι πολλές φορές κλειδαμπαρώνονται και αλυσοδένονται (!) στις γραμμές παραγωγής ενδυμάτων και άλλων ειδών. Οι κινητοποιήσεις - και τα επεισόδια - προέκυψαν όταν οι εργαζόμενοι ζήτησαν το προφανές: Να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και να αυξηθούν οι αποδοχές τους. Η απάντηση της κυβέρνησης: Εστειλε ειδικές δυνάμεις στις περιοχές όπου γίνονταν διαδηλώσεις και ξέσπασαν ταραχές.

Στο μεταξύ, το «καυτό» εργασιακά καλοκαίρι επεκτείνεται και σε άλλους τομείς. Οι δάσκαλοι, που πραγματοποιούν κινητοποιήσεις με μισθολογικά και κλαδικά αιτήματα, ανακοίνωσαν χτες ότι άρχισαν απεργία πείνας επ' αόριστον.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ
Κορυφώνεται η μονομαχία

ΛΙΜΑ.--

Ο «βρώμικος πόλεμος» μαίνεται κατά του υποψηφίου της «Ενότητας για το Περού» και νικητή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, Ογιάντα Ουμάλα.

Μετά τις καταγγελίες του υποψηφίου του κόμματος APRA, Αλαν Γκαρσία, περί «επιθέσεων οπαδών του Ουμάλα» κατά την προεκλογική συγκέντρωση στο Κούσκο, ο καταδικασμένος για εγκλήματα πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών και δεξί χέρι του επίσης καταζητούμενου πρώην Προέδρου Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, Βλαντιμίρ Μοντεσίνος, εξέδωσε φυλλάδιο 38 σελίδων, όπου «με στοιχεία» κατηγορεί τον Ουμάλα «ως πιόνι των μυστικών υπηρεσιών της Βενεζουέλας και της Κούβας». Και όλος αυτός ο «βρώμικος πόλεμος» παρά το γεγονός ότι ο Αλαν Γκαρσία στις σφυγμομετρήσεις προηγείται ακόμη και με 20% του Ογιάντα Ουμάλα...

Παρ' όλα αυτά, ο Ογιάντα Ουμάλα, σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα», εμφανίστηκε αισιόδοξος και σίγουρος για τη νίκη του την Κυριακή. «Θέλουμε ένα κράτος που θα επιλύσει τα προβλήματα Υγείας, Παιδείας και διαβίωσης των περισσοτέρων των 14 εκατομμυρίων φτωχών Περουβιανών» δήλωσε ο Ουμάλα στην τελευταία του προεκλογική ομιλία σε προάστιο της Λίμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ