ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούνη 2006
Σελ. /48
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δε θα περάσει!

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Με τα χέρια ψηλά ξεσηκώνουν τους Θεσσαλονικείς, καθώς διασχίζουν την αγορά της πόλης οι φοιτητές, που συσπειρώνονται στο Συντονιστικό Αγώνα Φοιτητικών Συλλόγων κι Επιτροπών Αγώνα, μαζί με τους εργαζόμενους, που συσπειρώνονται στη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Η ντουντούκα κάνει διάλογο με το πλήθος της διαδήλωσης: «Ψηλά τα χέρια με παλαμάκια και συνθήματα να ενημερώσουμε το λαό της Θεσσαλονίκης γι' αυτά που του κρύβουν. Πάμε! Θα περάσει ο νόμος - πλαίσιο;», «ΟΧΙ!» απαντούν. «Θα περάσει η κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος;», «ΟΧΙ!» απαντούν. «Δε θα περάσει», φωνάζουν χτυπώντας δυνατά παλαμάκια. Ο διάλογος με την ντουντούκα αντηχεί στην Εγνατία, στην Αγίας Σοφίας, στην Τσιμισκή, στη Βενιζέλου. Τα συνθήματα κατά της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής πέφτουν βροχή καθώς η μεγάλη διαδήλωση διαγράφει πορεία από το άγαλμα του Βενιζέλου έως το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Μια στάση με αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα έξω από το Αμερικανικό Προξενείο ανεβάζει τους τόνους.

Πολλές εκατοντάδες φοιτητών δίνουν τη μάχη στο δρόμο του αγώνα για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν στην υπηρεσία του λαού και της κοινωνίας, απαιτούν πτυχία με αξία, δουλιά με δικαιώματα. Μαζί τους οι εργαζόμενοι, οι γονείς τους, οι αυριανοί συνάδελφοι, που ...καλούνται να χρυσοπληρώσουν την Παιδεία των πολυεθνικών.

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση ο Γιώργος Κορναράκης από το Συντονιστικό καλεί φοιτητές κι εργαζόμενους σε συμπόρευση: «Η συμπόρευση του φοιτητικού κινήματος με το εργατικό είναι αναγκαία για ουσιαστική ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική. Παλεύουμε για το Πανεπιστήμιο των αναγκών μας. Παλεύουμε για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν». Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος από το ΠΑΜΕ, από το βήμα της συγκέντρωσης σημειώνει: «Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα. Σας καλούμε γι' αυτό να μη χαθεί ούτε μέρα, ούτε ώρα, στην προσπάθεια να εξηγήσουμε στους εργαζόμενους και τους φοιτητές τι θα τους κοστίσουν όλες αυτές οι αλλαγές. Συνεχίζουμε την οργάνωση των αγώνων».

Ψήφισμα συμπαράστασης έστειλε στη χτεσινή συγκέντρωση το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Φοιτητικής Λέσχης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Κατάληψη της Επιτροπής Ερευνών

Το Συντονιστικό των φοιτητών, χτες το πρωί, έκανε επίσης μαζική παράσταση διαμαρτυρίας και κατάληψη του κτιρίου της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ). Η κίνηση αυτή σηματοδότησε την αντίθεση των φοιτητών στις διατάξεις του νόμου - πλαίσιου, που αφορούν στην έρευνα και την υποταγή της στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Στο κτίριο της Επιτροπής Ερευνών στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες διαχείρισης της έρευνας και του έργου, γενικότερα, του ΑΠΘ.

Οι φοιτητές του Συντονιστικού ενημέρωναν τους εργαζόμενους στην Επιτροπή Ερευνών, καλώντας στην απογευματινή κινητοποίηση με βάση το κοινό πλαίσιο πάλης εργατών - φοιτητών. Οι διοικητικοί υπάλληλοι συζήτησαν με τους φοιτητές και αρκετοί από αυτούς μελέτησαν τα υλικά του Συντονιστικού. Τελικά, το κτίριο της Επιτροπής Ερευνών για χτες «κατέβασε ρολά»... καθώς η ντουντούκα των φοιτητών καλούσε σε Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση με επιστημονική έρευνα, στην υπηρεσία του λαού και της κοινωνίας.

Βόρεια Ελλάδα με αποφάσεις κλιμάκωσης

«Ο νόμος - πλαίσιο να μην κατατεθεί, δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή», διαδήλωσαν χτες βράδυ φοιτητές κι εργαζόμενοι σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα και Σέρρες, ενώ σήμερα η σκυτάλη περνάει στην Κοζάνη, όπου στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία θα γίνει το κοινό συλλαλητήριο σπουδαστών και εργατών.

Στην Κομοτηνή, σήμερα Παρασκευή, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με συναυλία στις 9 μ.μ. στην πλατεία. Στην Αλεξανδρούπολη, τη Δευτέρα κλιμακώνουν τον αγώνα με παράσταση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί έξω από τη Νομαρχία Εβρου. Στην Καβάλα, με πρωτοβουλία των ΠΚΣ, τα Διοικητικά Συμβούλια των Σχολών ΣΤΕΦ και ΔΣΟ αποφάσισαν την επόμενη Τρίτη να γίνει κοινή γενική συνέλευση για να καθοριστούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα των σπουδαστών. Στις Σέρρες, ο σύλλογος σπουδαστών ΣΤΕΦ αποφάσισαν με το πλαίσιο αιτημάτων του Συντονιστικού να προχωρήσουν σε κατάληψη από την επόμενη Δευτέρα έως και την Τετάρτη οπότε θα γίνει νέα γενική συνέλευση.


Ηχηρό, πανελλαδικό το μήνυμα

Ηχηρό μήνυμα καταδίκης των αντιδραστικών αλλαγών που προωθούνται στην Ανώτατη Εκπαίδευση έστειλαν φοιτητές, σπουδαστές και εργαζόμενοι σε πολλές ακόμα πόλεις.

Στο Βόλο, εκατοντάδες φοιτητές και εργαζόμενοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα ΑΕΙ και του ΠΑΜΕ, συγκεντρώθηκαν στο «Θόλο» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εκεί μίλησε ο Απ. Ριζόπουλος, μέλος της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα έντασης της κοινής πάλης για δημόσια, δωρεάν ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση προς όφελος του λαού. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μεγάλη πορεία στους δρόμους του Βόλου.

Στη Λάρισα, φοιτητές και σπουδαστές πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από την Ιατρική Σχολή, που βρίσκεται σε εφταήμερη κατάληψη. Μιλώντας, ο Θ. Αναπλιώτης, εκπρόσωπος του Συντονιστικού, κατήγγειλε ότι στόχος των αντιδραστικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση είναι η μετατροπή της Παιδείας σε εμπόρευμα, κάτι που δεν πρέπει να επιτραπεί. Ακολούθησε πορεία στην πόλη.

«Σπουδαστές - εργατιά μια φωνή και μια γροθιά», ακούστηκε για μια ακόμα φορά και στο κέντρο της Χαλκίδας, από σπουδαστές - μαθητές και εργάτες. Στην πλατεία Αγοράς, η κοινή συγκέντρωση που διοργάνωσαν οι σπουδαστές του ΤΕΙ Χαλκίδας (με αποφάσεις των συλλόγων ΣΔΟ, ΣΤΕΦ και Εστιακών σπουδαστών) και η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή των Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Οικοδόμων.

Δυναμική διαδήλωση έγινε χτες το απόγευμα και στα Γιάννενα με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και του Συντονιστικού ενάντια στο νέο νόμο - πλαίσιο. Επίσης, πικετοφορία ενάντια στο νέο νόμο - πλαίσιο πραγματοποιήθηκε στην Αρτα από φοιτητές και στελέχη της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου με αποφάσεις 5 φοιτητικών συλλόγων διαδήλωσαν χτες από τα εμπορικά μαγαζιά της Μυτιλήνης μέχρι την προκυμαία, όπου έκλεισαν για 10 λεπτά τον κεντρικό δρόμο.


ΚΟΥΚΑΚΙ
Απάντηση στις απόπειρες φίμωσης...

Δυναμική απάντηση στην προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών έδωσαν χτες το πρωί μέλη της Τομεακής Οργάνωσης 2ου Διαμερίσματος της ΚΝΕ κατά τη διάρκεια εξόρμησης που πραγματοποίησαν έξω από το 33ο Ενιαίο Λύκειο (ΕΛ) στο Κουκάκι. Δυνάμεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ συγκεντρώθηκαν και χτες το πρωί έξω από το συγκεκριμένο σχολείο, τόσο για να ευχηθούν στους μαθητές για τις εξετάσεις «καλή επιτυχία και ψηλά το κεφάλι» όσο και να τους ενημερώσουν για το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», αλλά, επίσης, για να στείλουν μήνυμα καταδίκης στην αυταρχική συμπεριφορά του διευθυντή του σχολείου, κ. Στέφου.

Ο συγκεκριμένος διευθυντής, όπως σημειώνεται στην καταγγελία - ανακοίνωση της ΤΟ 2ου Διαμερίσματος της ΚΝΕ, επιτέθηκε προχτές φραστικά στο κλιμάκιο της ΚΝΕ για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, ενώ προπηλάκισε έναν ΚΝίτη επειδή τόλμησε να κολλήσει έξω από το σχολείο αφίσα του Μαθητικού Φεστιβάλ. «Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δεν τρομοκρατούνται από τέτοιες ενέργειες. Θα μας βρίσκουν συνεχώς και παντού μπροστά τους», σημειώνεται στην καταγγελία.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 29 Νοέμβρη 2005, οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και Αντώνης Σκυλλάκος είχαν καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή για τη συμπεριφορά του διευθυντή του 33ου ΕΛ που τότε είχε αποβάλει το 5μελές ενός τμήματος του σχολείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ