ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούνη 2006
Σελ. /48
Σα δε ντρέπονται...

Γρηγοριάδης Κώστας

Η κυβέρνηση είχε όλη την καλή διάθεση να τηρήσει τη συμφωνία της με τον πρόεδρο των ΕΛΠΕ Τ. Χριστοδούλου, για το μπόνους των 100.000 ευρώ ανταμοιβή για την καλή του δουλιά στο πόστο που τον διόρισε, αλλά δε στάθηκε δυνατό να υλοποιηθεί μετά από απόφαση της τελευταίας στιγμής στη διυπουργική για τις ΔΕΚΟ.

Αυτό φέρεται να διαμήνυσε αργά προχτές του βράδυ ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης σχολιάζοντας τη δυσαρέσκεια του κυρίου προέδρου για τη χορήγηση μπόνους... μόνο 50.000 ευρώ και για τις... χαμηλές ετήσιες απολαβές της διοίκησης των ΕΛΠΕ (140.000- 190.000 ευρώ). Απολαβές - «ρεντίκολο», αφού οι συνάδελφοί τους στο εξωτερικό τους λοιδορούν, όπως, ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε ο ίδιος ο Τ. Χριστοδούλου!

Βέβαια, η περικοπή από τα 100 στα 50 χιλιάρικα, προφανώς και δεν υπαγορεύτηκε από καμία ξαφνική φιλολαϊκή στροφή της κυβέρνησης, αλλά από την ανάγκη αναζήτησης άλλοθι για την εξυπηρέτηση της πολιτικής της μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, οι οποίοι όχι μόνο δεν παίρνουν κανένα απολύτως μπόνους, αλλά καλούνται να τα βολέψουν με τις «αυξήσεις» των 77 λεπτών του ευρώ.

Αλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το 'πε χτες καθαρά, ότι «ο κ. Χριστοδούλου ως υπεύθυνος στον τομέα που τοποθετήθηκε απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης».

Αμα είναι έτσι, πώς να μη νιώθει και... αδικημένος ο άνθρωπος;

Στα όρια της ανυπαρξίας

Νέα στοιχεία, σχετικά με την προβολή των κομμάτων από τα κεντρικά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων έδωσε τις προάλλες στη δημοσιότητα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Τα στοιχεία αφορούν στο μήνα Απρίλη και αποδείχνουν, πέραν πάσης αμφισβήτησης, ότι η μεροληπτική και ανισότιμη μεταχείριση του δικομματισμού σε βάρος των μικρότερων κομμάτων συνεχίζεται αμείωτη. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε, ότι το ποσοστό προβολής των θέσεων του ΚΚΕ για το μήνα Απρίλη - σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΕΣΡ - κυμαίνεται μεταξύ του 1,99% στον ΑΛΦΑ και του 2,97% στο ΣΤΑΡ, για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και μόνο στη ΝΕΤ έφτασε στο 5,62%.

Οπως καταλαβαίνετε, η δημοκρατία στο χώρο της ενημέρωσης, ιδιαίτερα στα ιδιωτικά κανάλια, συνεχίζει να βρίσκεται στα όρια της ανυπαρξίας και κανείς αρμόδιος δε δείχνει την παραμικρή στενοχώρια. Λογικό, βέβαια, αφού κυβερνώντες και μεγαλοκαναλάρχες έχουν τους ίδιους στόχους και συμφέροντα...

Οι λογαριασμοί του Γιακουμάτου

Εντατικό φροντιστήριο στα μαθηματικά φαίνεται ότι χρειάζεται ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος. Και τούτο, όχι γιατί είναι περίοδος εξετάσεων, αλλά γιατί ζήτησε από τους γιατρούς του ΙΚΑ - που έχουν ήδη αποφασίσει απεργιακές κινητοποιήσεις - περιθώριο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα για να λογαριάσει το κόστος της ασφάλισης των 5.500 συμβασιούχων γιατρών στο Ιδρυμα.

Βέβαια, όταν η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος έταζε με το τσουβάλι στα συνέδρια των γιατρών του ΙΚΑ, ενώ στη Βουλή - όταν νομοθετούσε το ΠΑΣΟΚ - αναφωνούσε πως είναι απίστευτο να υπάρχουν ανασφάλιστοι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο οργανισμό της χώρας. Τώρα που βρίσκεται σε κυβερνητική θέση, «ανακάλυψε» τη ...δυσμενή δημοσιονομική κατάσταση και γύρισε τον αμανέ. Κι όχι μόνον, αφού σε απάντηση σχετικής ερώτησης της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη, δήλωσε ότι δεν είναι δα και δόγμα η μονιμότητα των γιατρών...

Δεν ξέχασε, λοιπόν, τις τέσσερις πράξεις της αριθμητικής ο υφυπουργός Απασχόλησης. Απλά όταν η κυβέρνηση δε θέλει να ζυμώσει ο Γεράσιμος Γιακουμάτος κοσκινάει, κάνοντας πολλαπλασιασμούς και προπάντων αφαιρέσεις στην Ασφάλιση των γιατρών του ΙΚΑ.

Το πλαίσιο πάλης

Ηδη η Ομοσπονδία των γιατρών του ΙΚΑ ανακοίνωσε τις απεργιακές κινητοποιήσεις (24ωρες απεργίες με αρχή στις 6 Ιούνη) που είχε αποφασίσει το συνέδριο της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΙΚΑ (12-13 Μάη 2006).

Ωστόσο, για την ακατάσχετη κοροϊδία τόσο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ έχει μερίδιο ευθύνης και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, μαζί με τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚ Γιατρών, που αναλώθηκαν σε διαρκείς και αποπροσανατολιστικούς «διαλόγους». Ετσι τώρα που ξεκινούν οι νέες απεργιακές κινητοποιήσεις αποκτά ιδιαίτερη σημασία η επισήμανση της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών» στο συνέδριο: «Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση μέσα από ένα πλαίσιο πάλης που να εμποδίσει την εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης φτάνοντας μέχρι την ακύρωση και την ανατροπή της. Απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό είναι η συντονισμένη δράση με το ταξικό συνδικαλιστικό και λαϊκό κίνημα, για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στην ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ και στο ευρύτερο συνδικαλιστικό κίνημα. Και αύριο σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο».

Ας τα ξανασκεφθούν όλα τα παραπάνω οι γιατροί του ΙΚΑ, καθώς βαδίζουν για τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Εθνική στρατηγική» και «συναίνεση»

Νερό πίνουν στο όνομα της «εθνικής συναίνεσης» οι εκάστοτε κυβερνώντες καθώς την αναγνωρίζουν ως βασικό όρο για την εφαρμογή της αντιλαϊκής τους πολιτικής, με τις ελάχιστες δυνατές αντιστάσεις. Τη συναίνεση επικαλέστηκε χτες και η υπουργός Εξωτερικών, δηλώνοντας μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής - στο οποίο μετέχουν όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ - πως είναι πάντα ζητούμενο η εξασφάλιση «της μέγιστης δυνατής συναίνεσης ώστε να ενδυναμώνεται ο κεντρικός εθνικός στόχος». Στο ίδιο μήκος κύματος, βέβαια, κινήθηκαν οι δηλώσεις των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

Συναίνεση όμως σε ποια βάση και για ποιο σκοπό; Η υπουργός Εξωτερικών μίλησε για κάποιον «κεντρικό εθνικό στόχο». Δε διευκρίνισε ποιος είναι αυτός και ποιον υπηρετεί. Αλλά δεν είναι εδώ το ζήτημα. Εμείς λέμε απλά ότι όπως ακριβώς δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση σε μια πολιτική ταξική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, που, κατ' απαίτησή του, πετσοκόβει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καταδικάζει τους εργαζόμενους και τ' άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα στην ανέχεια και την πλήρη αδυναμία να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις ανάγκες τους, έτσι ακριβώς δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση στην εξωτερική πολιτική, η οποία χαράσσεται με γνώμονα τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου, της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης.

Σε τι άραγε να συναινέσει ο ελληνικός λαός; Στη στήριξη των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε βάρος άλλων λαών και χωρών; Τι συμφέρον έχει να συναινέσει σε μια εξωτερική πολιτική που κυρίαρχο μέλημά της έχει το πώς θα δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις για επέκταση του ελληνικού μεγάλου κεφαλαίου σε τρίτες χώρες (π.χ. τις βαλκανικές) ώστε να γιγαντωθούν τα κέρδη του, εκμεταλλευόμενο κι άλλους λαούς και καταληστεύοντας τις πλουτοπαραγωγικές τους πηγές; Γιατί να συναινέσει σε μια εξωτερική πολιτική που ενθάρρυνε αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας;

Η εξωτερική πολιτική που ακολουθείται χρόνια τώρα και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ είναι αδιέξοδη και επικίνδυνη για το λαό και τα συμφέροντά του. Πάει πολύ, λοιπόν, να ζητάνε από πάνω και τη συναίνεσή του. Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι και η ίδια η δημιουργία του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) αποσκοπούσε στη δημιουργία ενός τέτοιου κλίματος, στην κάλυψη των κυβερνητικών επιλογών με την επίφαση του «διαλόγου».

Εξάλλου το ότι δεν είχε στόχο την αναβάθμιση της συζήτησης και τη διαφάνεια μπροστά στον ελληνικό λαό, επιβεβαιώνεται και από την απόρριψη της πρότασης του ΚΚΕ κατά τη συζήτηση αναθεώρησης του Συντάγματος, για αναβάθμιση της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, που πλαισιωνόταν από επιμέρους προτάσεις για να γίνεται εκεί ουσιαστική συζήτηση για τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Αντ' αυτού προκρίθηκε το ΕΣΕΠ, που λειτουργεί έξω από τα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είναι ελεγχόμενο από την εκάστοτε κυβέρνηση, ενώ κρίσιμα θέματα της λειτουργίας του καθορίζονται με αποφάσεις του εκάστοτε ΥΠΕΞ και οδηγεί στην υποβάθμιση της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής μέσα από την «αλληλοεπικάλυψη». Καμία συναίνεση, ανάπτυξη της λαϊκής πάλης! Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση του ελληνικού λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ