ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούνη 2006
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμεση απόσυρση από το Αφγανιστάν

Ερώτηση του ΚΚΕ προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας

Το θέμα της απόσυρσης των ελληνικών και των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν φέρνουν στη Βουλή, με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και Λιάνα Κανέλλη.

«Η πρόσφατη δολοφονική επίθεση - τονίζεται στην Ερώτηση - των αμερικανικών στρατευμάτων της δύναμης του NATO σε άοπλους πολίτες στην Καμπούλ, που προκάλεσε το θάνατο 6 ατόμων και τον τραυματισμό πολλών άλλων, όπως και σειρά άλλων αυθαίρετων στρατιωτικών επιχειρήσεων με δεκάδες νεκρούς, αναδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη της άμεσης απόσυρσης της ελληνικής και ΝΑΤΟικής δύναμης από το Αφγανιστάν.

Το αίτημα αφορά και στην εντελώς ανεξέλεγκτη δράση των αμερικανικών και βρετανικών ειδικών δυνάμεων, που δρουν στο έδαφος του Αφγανιστάν στα πλαίσια της επιχείρησης ENDURING FREEDOM χωρίς να έχουν ούτε καν την κάλυψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Με δεδομένο ότι η χώρα μας (απόφαση ΚΥΣΕΑ 15.2.2002) συμμετέχει στη λεγόμενη Ειρηνευτική Δύναμη ISAF του NATO, με 179 στρατιωτικούς, με άμεση προοπτική να προστεθούν άλλοι 90, με 56 οχήματα και ένα C-130, όπως και στη λεγόμενη Περιφερειακή Ομάδα Ανασυγκρότησης στο Βορειοδυτικό Τμήμα του Αφγανιστάν που βρίσκεται επίσης υπό ΝΑΤΟική διοίκηση, όπως και το γεγονός ότι προωθείται η παραπέρα αύξηση της δύναμης του NATO και η επέκταση της δράσης της στο σύνολο της χώρας.

Ερωτάται η κυβέρνηση τι μέτρα θα πάρει, ώστε να αποσυρθούν άμεσα τα ελληνικά και ΝΑΤΟικά στρατεύματα, όπως και οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις της επιχείρησης ENDURING FREEDOM, με δεδομένη την καθολική αντίθεση του λαού του Αφγανιστάν».

Στερνό «αντίο» στον σ. Ντίνο Μακρόπουλο
  • Κηδεύτηκε, χτες, στην Καλαμάτα
  • Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ

«Εφυγε» ξαφνικά, το περασμένο Σάββατο, και κηδεύτηκε χτες στην Καλαμάτα ο σύντροφος Ντίνος Μακρόπουλος, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, μέλος του ΚΚΕ από το 1942. Γεννήθηκε στην Οιχαλία από γονείς αγρότες το 1924. «Εφυγε» φτωχός και τα λίγα υπάρχοντά του τα πρόσφερε στο Κόμμα.

Με ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Πέθανε σήμερα (το Σάββατο 3.6.2006) το πρωί ο παλαίμαχος κομμουνιστής σ. Ντίνος Μακρόπουλος. Η ΚΕ του Κόμματός μας εκφράζει τη βαθιά θλίψη της για το θάνατό του.

Ο σ. Ντίνος Μακρόπουλος ακολούθησε με αφοσίωση το δρόμο χιλιάδων κομμουνιστών και κομμουνιστριών, χιλιάδων ΕΑΜιτών. Εξορίστηκε στην Ικαρία και αργότερα στη Γυάρο. Δούλεψε στην προδικτατορική ΕΔΑ και στις παράνομες Οργανώσεις του ΚΚΕ μετά την απελευθέρωσή του από τη Γυάρο. Ηταν μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Πελοποννήσου και τα τελευταία χρόνια μέλος της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ.

Δούλεψε στο χώρο του κινήματος ειρήνης και των αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, ως μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ και του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, καθώς και στα τοπικά παραρτήματά τους στη Μεσσηνία. Υπήρξε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαμάτας και αντιδήμαρχος της πόλης.

Το ήθος του σ. Ντίνου Μακρόπουλου, η πραότητα του χαρακτήρα του και η αγωνιστική πορεία του αποτελούν παράδειγμα για τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες της Μεσσηνίας και γενικότερα».

Τον σ. Ντίνο Μακρόπουλο συνόδεψαν, χτες το απόγευμα στο τελευταίο του ταξίδι, με βαθιά συγκίνηση, πλήθος κόσμου, σύντροφοι και συναγωνιστές του, συντοπίτες, που τον γνώρισαν στην πολύπλευρη αγωνιστική του δράση, στην Αντίσταση, στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες.

Η νεκρώσιμη ακολουθία έγινε στη Μητρόπολη Καλαμάτας και η κηδεία - που με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας έγινε δημοσία δαπάνη - από το νεκροταφείο της πόλης. Η σημαία του ΚΚΕ σκέπαζε το φέρετρο του τιμημένου νεκρού, η σορός του οποίου, από τις 3 έως τις 5.30 μ.μ., εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα.

Τον τελευταίο αποχαιρετισμό από μέρους του ΚΚΕ απηύθυνε ο Δ. Τζαβάρας, μέλος του Γρ. Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και την πλούσια δράση του συντρόφου. Το νεκρό αποχαιρέτησε και ο Γιάννης Γιάνναρος, μέλος του ΝΣ Μεσσηνίας της ΚΝΕ. Επίσης, εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ ο πρόεδρός της, Βασίλης Φυτσιλής, και από το Παράρτημα Μεσσηνίας της ΠΕΑΕΑ ο Π. Κωνσταντακόπουλος.

Στην κηδεία παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ με επικεφαλής την Λουίζα Ράζου, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του Κόμματος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Παναγιώτης Αδαμόπουλος, και πλήθος κόσμου και εκπροσώπων μαζικών φορέων. Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας αποφάσισε ομόφωνα να δοθεί το όνομα του Ντίνου Μακρόπουλου σε οδό της πόλης.

Τη θλίψη τους για το θάνατό του εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους ο υποψήφιος νομάρχης Μεσσηνίας της ΝΑΣ, Δημήτρης Τζαβάρας, και οι υποψήφιοι δήμαρχοι των αγωνιστικών συνδυασμών: Νίκος Διασάκος (Καλαμάτας), Κώστας Ξυδέας (Λεύκτρου), Γιάννης Διονυσόπουλος(Πεταλιδίου), Βασίλης Θερριός (Χιλιοχωρίων), Θανάσης Κατσάς (Πύλου).

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πιθανή κρίση προβλέπει ο Ταλάτ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», υποστήριξε ότι θα προκληθεί κρίση, εάν η κυπριακή κυβέρνηση ασκήσει τον Οκτώβρη βέτο στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή εάν η Τουρκία αναγκαστεί να ανοίξει στους Ελληνοκυπρίους τα λιμάνια και αεροδρόμιά της, χωρίς προηγούμενη άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προέβλεψε συνάντησή του με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο, εντός του Ιουλίου. Η συνάντηση αυτή, όπως αναφέρει ο κ. Ταλάτ, θα πραγματοποιηθεί είτε στο πλαίσιο της έναρξης των εργασιών της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ), είτε στο πλαίσιο επικείμενης επίσκεψης του βοηθού γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Ιμπραχίμ Καμπάρι.

Σε ό,τι αφορά στις επιτροπές για τεχνικά θέματα, ο Μ. Ταλάτ ανέφερε ότι οι επαφές εκπροσώπων των δύο πλευρών με τον ειδικό αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάικλ Μόλερ, έχουν προχωρήσει αρκετά και είναι θέμα χρόνου η σύσταση μίας ή δύο επιτροπών.

Αντιδράσεις των Ελληνοκυπρίων

Για αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος στα Κατεχόμενα και όχι για λύση του Κυπριακού ενδιαφέρεται ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας. Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι ο κ. Ταλάτ ξεκαθαρίζει και σε όσους αμφέβαλλαν ποιοι είναι οι στόχοι και οι προθέσεις του. Διαφάνηκε, πρόσθεσε, ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δε θέλει προετοιμασία των συνομιλιών, γιατί δε θέλει λύση και επιδιώκει συζήτηση μόνο για θέματα καθημερινότητας, τροχοδρομώντας μια πορεία καλής γειτονίας.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, απέρριψε τις κατηγορίες του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι για την καθυστέρηση στην έναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό ευθύνεται η ελληνοκυπριακή πλευρά. Επίσης απέρριψε την κατηγορία ότι το ΑΚΕΛ ανήκει στο «απορριπτικό μέτωπο». Αν επρόκειτο να δοθεί απάντηση στην κατηγορία αυτή, «θα ήταν ότι είναι ο κ. Ταλάτ, που ανήκει στο απορριπτικό μέτωπο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Τρίτη 6 Ιούνη

  • Ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στη ΔΕΠΑ, εγκαταστάσεις Ρεβυθούσας (Πάχη Μεγάρων), στις 12 το μεσημέρι.

Τετάρτη 7 Ιούνη

  • Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Νομάρχης Πειραιά, θα περιοδεύσει στην ΕΥΔΑΠ Ακροκέραμος (Κερατσίνι), στις 6:45 π.μ.
  • Ο Θεόδωρος Κούτρας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στο Μηχανογραφικό της Εθνικής Τράπεζας (Λ. Συγγρού), στις 10 το πρωί.
  • Οι ΚΟ Ριζούπολης - Λαμπρινής του ΚΚΕ καλούν σε συγκέντρωση με θέμα: «Αθλητισμός και οι Νομαρχιακές - Δημοτικές εκλογές», στην πλατεία Φειδά στη Ριζούπολη, στις 8 το βράδυ.

Πέμπτη 8 Ιούνη

  • Η Αλεξάνδρα Μπαλού, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ, θα περιοδεύσει στην ΕΥΔΑΠ Περισσού, στις 8:30 το πρωί.
Στη μνήμη Βάσου Γεωργίου

Εκδήλωση στη μνήμη του αγωνιστή δημοσιογράφου - λογοτέχνη σ. Βάσου Γεωργίου, διοργανώνουν, την Κυριακή 11 Ιουνίου 2006, ώρα 10 το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Αγ. Θεοδώρων Κορινθίας (όπου και η γενέτειρά του), η κόρη του Μάχη Κορωναίου - Γεωργίου, η ΚΟΒ Αγ. Θεοδώρων του ΚΚΕ και ο Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης 1941-44.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ