Τρίτη 6 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πιθανή κρίση προβλέπει ο Ταλάτ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», υποστήριξε ότι θα προκληθεί κρίση, εάν η κυπριακή κυβέρνηση ασκήσει τον Οκτώβρη βέτο στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή εάν η Τουρκία αναγκαστεί να ανοίξει στους Ελληνοκυπρίους τα λιμάνια και αεροδρόμιά της, χωρίς προηγούμενη άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προέβλεψε συνάντησή του με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο, εντός του Ιουλίου. Η συνάντηση αυτή, όπως αναφέρει ο κ. Ταλάτ, θα πραγματοποιηθεί είτε στο πλαίσιο της έναρξης των εργασιών της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ), είτε στο πλαίσιο επικείμενης επίσκεψης του βοηθού γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Ιμπραχίμ Καμπάρι.

Σε ό,τι αφορά στις επιτροπές για τεχνικά θέματα, ο Μ. Ταλάτ ανέφερε ότι οι επαφές εκπροσώπων των δύο πλευρών με τον ειδικό αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάικλ Μόλερ, έχουν προχωρήσει αρκετά και είναι θέμα χρόνου η σύσταση μίας ή δύο επιτροπών.

Αντιδράσεις των Ελληνοκυπρίων

Για αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος στα Κατεχόμενα και όχι για λύση του Κυπριακού ενδιαφέρεται ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας. Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι ο κ. Ταλάτ ξεκαθαρίζει και σε όσους αμφέβαλλαν ποιοι είναι οι στόχοι και οι προθέσεις του. Διαφάνηκε, πρόσθεσε, ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δε θέλει προετοιμασία των συνομιλιών, γιατί δε θέλει λύση και επιδιώκει συζήτηση μόνο για θέματα καθημερινότητας, τροχοδρομώντας μια πορεία καλής γειτονίας.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, απέρριψε τις κατηγορίες του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι για την καθυστέρηση στην έναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό ευθύνεται η ελληνοκυπριακή πλευρά. Επίσης απέρριψε την κατηγορία ότι το ΑΚΕΛ ανήκει στο «απορριπτικό μέτωπο». Αν επρόκειτο να δοθεί απάντηση στην κατηγορία αυτή, «θα ήταν ότι είναι ο κ. Ταλάτ, που ανήκει στο απορριπτικό μέτωπο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ