Τρίτη 6 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ»
Παράδεισος για τους επιχειρηματίες - κόλαση για το λαό

Μια πόλη «ανταγωνιστική» που για να... επιβιώσει στην «παγκοσμιοποιημένη» κοινωνία θα πρέπει να επιβάλει νέους φόρους στους δημότες της, να εκποιεί την «περιουσία» της, να «προσελκύει» επιχειρηματίες και μαζί τους να κάνει «μπίζνες» μέσα από τις συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, είναι το όραμα του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου για τη «σύγχρονη πόλη» του μέλλοντος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας χτες στη Ν. Σμύρνη κατέθεσε 16 προτάσεις για τη «δημιουργική και ανταγωνιστική πόλη», που κινούνται στην πολιτική της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το «περιβάλλον και ο πολιτισμός», αποτελούν τα «ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της ελληνικής πόλης» και γι' αυτό ακριβώς το λόγο τα παρέδωσε στις ορέξεις των επιχειρηματιών, καλώντας τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να τα «αξιοποιήσουν» για «την προσέλκυση των επιχειρήσεων».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περιγράφοντας το «μοντέλο» του, ουσιαστικά πρότεινε οι δήμοι να μετατραπούν ακόμα περισσότερο σε επιχειρησιακές μονάδες, που θα φορολογούν τους δημότες και, σε συνεργασία με το ιδιωτικό κεφάλαιο, θα ασκούν μια σειρά από κρατικές δραστηριότητες.

Χρειάζονται πόλεις, ανέφερε, που θα «αξιοποιήσουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις» για «να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και καινοτόμες». Πόλεις, συνέχισε, «οικονομικά αυτοτελείς, που δε θα εξαρτώνται από την ελεημοσύνη της κεντρικής διοίκησης». Δίνοντας τη δυνατότητα της φορολογίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε τη δημιουργία «πράσινου ταμείου», επαναφέροντας παλιότερη πρόταση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για «φόρους πρασίνου»...

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε επίσης τη «μεταφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της διαχείρισης των ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου», ανοίγοντας έτσι διάπλατα το δρόμο για να προχωρήσουν οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προς όφελος των ιδιωτών και πιο εύκολα να ξεπουληθεί η δημοτική περιουσία. Επίσης, ενισχύοντας το καθεστώς των «συμπράξεων», πρότεινε την «ανάπτυξη τοπικών προγραμμάτων προμήθειας και παραγωγής ενέργειας».

Συγχρόνως και εντελώς υποκριτικά ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε ένα «νέο πρότυπο διαχείρισης απορριμμάτων», όταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ άφησαν στα «λόγια» τα σχέδια για τη διαχείριση των απορριμμάτων και όταν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής λειτουργούν περισσότερες από 1.500 παράνομες χωματερές με την ανοχή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ... υποσχέθηκε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα ελέγχει τη «διαδικασία εκτίμησης των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων για έργο που παράγεται σε κάθε κλίμακα». Προχώρησε σ' αυτή την πρόταση παρότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με το νόμο 3010/2002, αφαίρεσε το δικαίωμα από τις τοπικές κοινωνίες να παρεμβαίνουν για την προέγκριση της χωροθέτησης ρυπογόνων εγκαταστάσεων στο χώρο της αρμοδιότητάς τους.

Ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε επίσης ότι το «μοντέλο» που προτείνει θα δημιουργήσει «ελεύθερους χώρους και χώρους πρασίνου», με στόχο «την αύξηση του πρασίνου ανά κάτοικο κατά 20% μέσα σε μια τετραετία». Βέβαια, στη «μελέτη αρχιτεκτονικών ιδεών» για τη δημιουργία «πάρκου στο Ελληνικό», που εκπονήθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προβλεπόταν ότι τα 1.000 στρέμματα, ενός από τους μεγαλύτερους ελεύθερους χώρους της πρωτεύουσας, θα δίνονταν για οικόπεδα σε επιχειρηματικούς ομίλους, μια «μελέτη» που ασπάστηκε η κυβέρνηση της ΝΔ...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα προνόμια για τους επιχειρηματίες (2009-05-26 00:00:00.0)
Θέλει επιτελικό κράτος - στρατηγείο στην υπηρεσία της πλουτοκρατίας (2009-05-23 00:00:00.0)
Κριτική στην κυβέρνηση ...για τις διαδικασίες (2008-09-12 00:00:00.0)
«Πρόνοια» με συμπράξεις και ανταποδοτικό τέλος (2007-04-19 00:00:00.0)
Τα έργα και οι ημέρες τους στην ΚΕΔΚΕ (2006-10-01 00:00:00.0)
Δήλωσε πίστη στους νόμους της αγοράς! (2004-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ