Τρίτη 6 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προετοιμασία επίσκεψης μέσω εντάσεων

Την Τουρκία ετοιμάζεται να επισκεφτεί η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ η Αγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις

Μέσα σε ένα κλίμα, όπου η Αγκυρα συνεχίζει να καλλιεργεί εντάσεις στα Ελληνοτουρκικά, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών προετοιμάζει με ανησυχία το ταξίδι της στην Τουρκία που είναι προγραμματισμένο για τις 10 του μηνός.

Δεν είναι τυχαίο ότι την Ντόρα Μπακογιάννη έσπευσε να συναντήσει χτες ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα. Αν και δεν έγιναν δηλώσεις, οι πληροφορίες επιμένουν ότι βασικό αντικείμενο της συνάντηση, που κράτησε 40 λεπτά, ήταν το επικείμενο ταξίδι της Ντόρας Μπακογιάννη στην Τουρκία. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αμερικανικές θέσεις περί της «υποχρέωσης» της Ελλάδας να υποστηρίξει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, διατυπώθηκαν πρόσφατα από την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα. Αυτή η αμερικανική ...προτροπή, θα πρέπει να σημειωθεί, δεν έχει αμφισβητηθεί ούτε από την κυβέρνηση ούτε, πολύ περισσότερο, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ...χαβάς της Αγκυρας

Στο μεταξύ, η Αγκυρα συνεχίζει την πολιτική των προκλήσεων και διαμορφώνει ένα σκηνικό «θερμής υποδοχής» για την Ελληνίδα υπουργό. Σύμφωνα με τους τουρκικούς σχεδιασμούς, τις ημερομηνίες της επίσκεψης της Ντόρας Μπακογιάννη στην Τουρκία θα βρίσκεται σε εξέλιξη η αεροναυτική άσκηση «Λευκή Φουρτούνα», η οποία προωθεί σενάρια απομόνωσης και βομβαρδισμού ελληνικών νησιών...

Για την άσκηση, έχει ήδη ενεργοποιηθεί και τεθεί σε ετοιμότητα το Εθνικό Σύστημα Επιτήρησης του ελληνικού Πενταγώνου. Η Αγκυρα έχει δεσμεύσει εδώ και καιρό πολλές περιοχές σε διάφορα σημεία του Αιγαίου, μερικές εκ των οποίων έχουν απορριφθεί από την Αθήνα, επειδή θίγονται κυριαρχικά δικαιώματα ή τίθενται σε κίνδυνο πτήσεις την ευθύνη των οποίων έχει η Αθήνα.

Η σοβαρότερη από αυτές τις περιπτώσεις αφορά δέσμευση μέρους της τερματικής περιοχής του αεροδρομίου της Λήμνου. Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας εμφανίζεται, όπως επισημαίνουν χτεσινά δημοσιεύματα, να μην είναι απολύτως πεπεισμένη για την ανάγκη πραγματοποίησης της επίσκεψης της Ντόρας Μπακογιάννη στην Κωνσταντινούπολη - «τουλάχιστον αυτή τη στιγμή» - όπως ανέφεραν στελέχη της ΝΔ που γνωρίζουν τις απόψεις του Ευ. Μεϊμαράκη.

Απέναντι σε αυτήν την προκλητική τουρκική στάση, το υπουργείο Εξωτερικών επιχειρεί να ξαναζεστάνει τις ιδέες περί μορατόριουμ ασκήσεων κατά τους θερινούς μήνες και την ενεργοποίηση τηλεφωνικής γραμμής μεταξύ των αεροπορικών στρατηγείων των δύο χωρών, προκειμένου να διευθετούνται άμεσα «παρεξηγήσεις».

Η Αγκυρα, ωστόσο, δεν εμφανίζεται μόνο με τη σκληρή της όψη. Με δημοσιεύματα του Τύπου επιχειρεί να προβάλλει και ένα προσωπείο έτοιμο για διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με ανταπόκριση της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» από την Κωνσταντινούπολη, η Αγκυρα φέρεται να ζητά την παραίτηση της Ελλάδας από την επέκταση των χωρικών υδάτων της πέραν των έξι μιλίων με αντάλλαγμα την άρση του casus belli.

Επίσης, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να επιθυμεί και να προωθεί την αναβάθμιση των διμερών επαφών σε επίπεδο πρωθυπουργών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ