Τρίτη 6 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τρικυμία στο Αιγαίο, ζάλη στην Κουμουνδούρου

Η πρόταση παραπομπής των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δε θα μπορούσε να βρει πιο ένθερμο υποστηρικτή από τον Συνασπισμό, ο πρόεδρος του οποίου μάλιστα έφτασε στο σημείο να την εξισώσει με «αντιιμπεριαλιστικό αγώνα»!

Ως φανατικός θιασώτης της σχετικής πρότασης εμφανίστηκε ο Αλ. Αλαβάνος στην Οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΣΥΝ το περασμένο Σάββατο, καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, την «ανειλικρινή τοποθέτηση των δύο μεγάλων κομμάτων» πως «θα πάμε στη Χάγη μόνο για το θέμα της υφαλοκρηπίδας», όταν άλλα προστάζει το Ελσίνκι, αλλά καταγγέλλοντας συγχρόνως και την εγκατάλειψη του Ελσίνκι από μέρους τους. Τα πυρά του δέχτηκε και το ΚΚΕ, γιατί κατά τη γνώμη του «δεν παίρνει θέση» (μάλλον γιατί δεν του αρέσει η θέση που παίρνει).

Επέμεινε στη θέση πως η Χάγη είναι μονόδρομος «όπου μπορούμε να θέσουμε δικαιώματα που έχουμε, τα οποία σήμερα απαλλοτριώνονται και ξεχνιούνται». Βέβαια, ο ίδιος αναγνώρισε ότι η Χάγη «έχει δυσκολίες, ρίσκα και προβλήματα», καθώς δεν είναι ένας χώρος «στεγανοποιημένος από την επιρροή των ΗΠΑ και τη ΝΑΤΟική επιρροή», αυτή όμως «είναι ελαχιστοποιημένη και αυτό είναι ένα κεντρικό ζήτημα που τέθηκε πάλι με την πρόταση Στεφανόπουλου». Μάλιστα, διεκδίκησε για λογαριασμό του ΣΥΝ την πατρότητα της ιδέας, φτάνοντας σε σημείο να ισχυριστεί πως επειδή για το κόμμα του αυτή η πρόταση τίθεται σε συνδυασμό με την πρόταση για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, είναι απόλυτα συνεπής με τον «αντιιμπεριαλιστικό αγώνα»!

Με στόμφο δήλωσε: «Οι λύσεις που προτείνουμε, η Χάγη για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών και η μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών είναι λύσεις που έχουν έναν βαθύ αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα. Γι' αυτό κοστίζουν και γι' αυτό έχουν τόσες αντιστάσεις»!

Στο ίδιο πνεύμα, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ επιχειρηματολόγησε υπέρ της Χάγης, καλλιεργώντας συγχρόνως την αυταπάτη ότι η ΕΕ θα συγκατανεύσει σε μια μετατροπή του προβλήματος σε ευρωτουρκικό και θα αποσπάσει η Ελλάδα απ' αυτήν ρήτρες για την ασφάλεια των συνόρων ως εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την άρση του casus belli. «Δεν έχουμε κανένα λόγο εμείς να μην πιέζουμε με το Δικαστήριο της Χάγης», κατέληξε.

Και ο εσωκομματικός αντίλογος

«Το ατόπημα του κ. Στεφανόπουλου», τιτλοφορείται το άρθρο στην «Αυγή» του μέλους της ΠΓ του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνη, ο οποίος διαφωνεί με την παραπομπή - πακέτο στη Χάγη, τονίζοντας ότι μπορεί να έχει εξαιρετικά δυσάρεστες και ανεπίστρεπτες συνέπειες για το καθεστώς του Αιγαίου, να προκαλέσει μια τόσο βαθιά εσωτερική πολιτική κρίση με ανυπολόγιστο κόστος και να εξωθήσει σε ακραίες περιπέτειες την περιοχή «τις οποίες κατά τα... άλλα εμείς θέλουμε να αποφύγουμε».

Πιο συγκρατημένος, αλλά επίσης αρνητικός για προσφυγή πακέτο στη Χάγη, εμφανίζεται στην ίδια εφημερίδα και ο Φ. Κουβέλης, τονίζοντας πως «είναι εξαιρετικά εύκολος λόγος αυτός που εισηγείται χωρίς προαπαιτούμενα παραπομπή ζητημάτων στη Χάγη», η οποία ενδέχεται «να κάνει επιμερισμούς που θα αποβούν σε βάρος των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ