Τρίτη 6 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ολα στη Χάγη για να δεχτεί η Τουρκία!

Την καινοφανή θέση πως μόνο αν παραπεμφθούν στη Χάγη όλες οι διαφορές στο Αιγαίο θα αναγκαστεί(!) η Τουρκία να αποδεχτεί την αρμοδιότητα του διεθνούς «δικαστηρίου», προβάλει ο Κ. Στεφανόπουλος, αποδεχόμενος έμμεσα ότι θα παραπεμφθούν και οι «γκρίζες ζώνες».

Σε νέα επιστολή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιμένει στη θέση του για παραπομπή «όλων των διαφορών» με την Τουρκία στο Αιγαίο στη Χάγη, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι το άρθρο του την προηγούμενη βδομάδα είχε στόχο να δημιουργήσει «ερέθισμα για την περαιτέρω ανάπτυξη και προσέγγιση του ζητήματος των σχέσεών μας με την Τουρκία».

Στο νέο άρθρο του υποστηρίζει ξεκάθαρα ότι «μόνον όταν προτείνουμε την παραπομπή όλων των διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η Τουρκία θα αναγκαστεί να δεχτεί την αρμοδιότητα του Δικαστηρίου, την οποία μέχρι τώρα προσπαθεί να αποφύγει», λες και το πρόβλημα είναι να πειστεί η Τουρκία να αποδεχτεί την αρμοδιότητα του δικαστηρίου της Χάγης και όχι η νομιμοποίηση των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο... Δεν κρύβει επίσης ότι «η βασική ιδέα του άρθρου είναι να βρεθεί μια λύση για όλες τις ελληνοτουρκικές διαφορές, ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία στις σχέσεις των δύο χωρών», χωρίς όμως να προσδιορίζει και το χαρακτήρα της (συνολικής) «λύσης».

Διευκρινίζει ότι δεν πρότεινε την παραπομπή του θέματος των «γκρίζων ζωνών» στη Χάγη, αλλά ομολογεί ότι αυτό μπορεί να το κάνει «μονομερώς» η Τουρκία. Απαντώντας στις αιτιάσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου, επισημαίνει ότι πρότεινε την παραπομπή του θέματος στο Δικαστήριο και όχι την αποστρατιωτικοποίηση. Το επιχείρημά του είναι ότι αν υπάρξει «μια συνολική επί όλων των θεμάτων απόφαση» του δικαστηρίου της Χάγης, τότε «ρυθμίζονται οριστικώς» οι σχέσεις μας με την Τουρκία και άρα «δε θα υπάρχει πλέον περίπτωση πολέμου ούτε ο κίνδυνος εκ της απέναντι των νήσων πλευράς»! Βέβαια, από την άλλη παραδέχεται ότι «ο εξοπλισμός των νήσων είναι αναγκαίος, ενόσω υφίσταται η απειλή».

Υποστηρίζει ακόμα ότι «οι διαφορές δημιουργούνται όταν ένα κράτος διατυπώνει αξιώσεις δίκαιες ή άδικες κατά του άλλου».

«Η πρότασή μου επιδιώκει την αποφυγή όχι μόνο πολέμου, αλλά και θερμού επεισοδίου. Ο πατριωτισμός μου και η λογική μου παραμένουν ακέραιοι και δεν πλήττονται από παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν εναντίον του άρθρου μου», καταλήγει ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ