ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούνη 2006
Σελ. /56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ»
Μαθήματα εξασφάλισης κερδών για το κεφάλαιο

Σε ιδιώτες παραδίδεται για ανακατασκευή-εκμετάλλευση το ιδιαίτερα προσοδοφόρο Συνεδριακό Κέντρο Φαλήρου, η κατασκευή 7 νέων πυροσβεστικών κτιρίων και η τεχνική διαχείριση 4 αστυνομικών κτιρίων

Νέο δείγμα της πολιτικής εξασφάλισης μακροχρόνιων κερδών για το κεφάλαιο μέσα από την παραχώρηση και ληστρική εκμετάλλευση των δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών, στα πλαίσια των περιβόητων «συμπράξεων» (ΣΔΙΤ), έδωσε χτες η κυβέρνηση της ΝΔ. Σύμφωνα με ενδεικτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, δρομολογούνται ήδη συμφωνίες για τις παρακάτω περιπτώσεις: α) Ανακατασκευή και συντήρηση του Κλειστού Γυμναστηρίου στο Π. Φάληρο (Τάε Κβον Ντο), το οποίο θα μετατραπεί σε Συνεδριακό Κέντρο. β) Δημιουργία 7 νέων κτιριακών υποδομών του Πυροσβεστικού Σώματος. γ) Τεχνική διαχείριση 4 ακινήτων της Ελληνικής Αστυνομίας (παροχή υπηρεσιών). Τα τρία αυτά έργα (δύο κατασκευαστικά και ένα παροχής υπηρεσιών) θα ανατεθούν σε ιδιώτες μέσω των ΣΔΙΤ. Η απόφαση πάρθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συμπράξεων, η οποία συνεδρίασε με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκη, και των υφυπουργών Ανάπτυξης Α. Νεράτζη, και ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλου.

Χτες, για πρώτη φορά, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα ενδεικτικά στοιχεία για τους προϋπολογισμούς των τριών νέων έργων, από τα οποία προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Συμπεράσματα, που ενισχύουν τις θέσεις του ΚΚΕ για το ρόλο των ΣΔΙΤ, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως εργαλεία άλωσης των δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών για την εξασφάλιση μακροχρόνιων κερδών στους κεφαλαιοκράτες.

Για το Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στο Π. Φάληρο (στάδιο Τάε Κβον Ντο), στο σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομίας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το ενδεικτικό προϋπολογιζόμενο κόστος ανακατασκευής και συντήρησης για 25 χρόνια ανέρχεται στα 56 εκατ. ευρώ (σε σημερινές τιμές), ενώ το κόστος «βαριάς συντήρησης» του έργου και ασφάλισής του υπολογίζεται σε 20% επί του συνολικού προϋπολογισμού. Η συνολική, δηλαδή, δαπάνη (χωρίς το επιχειρηματικό κέρδος) ανέρχεται σε 67,2 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο κείμενο όμως αναφέρεται ότι «με βάση τις εκτιμήσεις προσέλκυσης επισκεπτών και συνεπώς κεφαλαίων και συγκριτικά στοιχεία από τη διεθνή εμπειρία, η αναμενόμενη συνολική δαπάνη επισκεπτών (εκτός συνεδρίων/ εκδηλώσεων) αναμένεται ότι θα ανέλθει σε πλέον των 60 εκατ. ευρώ ανά έτος, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά τα έσοδα τα οποία προσδοκά το δημόσιο από την εκμετάλλευση του Συνεδριακού Κέντρου». Μόνο δηλαδή από την προσέλκυση επισκεπτών προσδοκούν έσοδα 60 εκατ. ευρώ ετησίως (με προϋπολογισμό έργου 67,2 εκατ. ευρώ). Με άλλα λόγια, ομολογούν και οι ίδιοι ότι το υπό κατασκευή Συνεδριακό Κέντρο, που θεωρούν ότι θα φιλοξενεί περί τις 200 εκδηλώσεις το χρόνο, θα μετατραπεί σε χρυσοφόρο όρνιθα, τα αυγά της οποίας θα συλλέγουν ιδιώτες...

Η κατασκευή των 7 νέων Πυροσβεστικών Σταθμών θα γίνει σε Αλεξανδρούπολη, Βέροια, Λευκάδα, Γιαννιτσά, Μεσολόγγι, Γαργαλιάνους και Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το υπουργείο, το ενδεικτικό προϋπολογιζόμενο κόστος κατασκευής ανέρχεται, σε σημερινές τιμές, σε 23 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος συντήρησης για 25 χρόνια σε 8,5 εκατ. ευρώ και το κόστος «βαριάς συντήρησης» σε 20% του συνολικού προϋπολογισμού ή 6,3 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, μόνο το κόστος κατασκευής και συντήρησης των 7 σταθμών θα στοιχίσει 37,8 εκατ. ευρώ (δεν υπολογίζουμε το επιχειρηματικό κέρδος) ή 5,4 εκατ. ευρώ το κάθε κτίριο... Προφανώς οι ιδιώτες θα χρησιμοποιήσουν πανάκριβα υλικά, γι' αυτό και το υψηλό τίμημα...

Η αποθέωση όμως της επιχειρηματικής αρπακτικότητας αποτυπώνεται στο τρίτο έργο, που φέρει την επωνυμία «τεχνική διαχείριση ακινήτων της Ελληνικής Αστυνομίας», όπου για την τεχνική διαχείριση τεσσάρων κτιρίων (Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, νέο Συγκρότημα της Σχολής Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. στην Αμυγδαλέζα, της Σχολής Μετεκπαίδευσης Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. και του νέου κτιρίου Μεταγωγών - Αλλοδαπών) ο ενδεικτικός προϋπολογισμός για 15 χρόνια εκμετάλλευσης ανέρχεται σε 36 εκατ. ευρώ, ή 2,4 εκατ. ευρώ κατ' έτος! Χρήμα δηλαδή με ουρά...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Εντείνεται η φορο-αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων

Και οδηγίες από την ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) για ένταση των φορολογικών ελέγχων σε επιχειρήσεις κατά την τουριστική σεζόν

Με ακόμη μεγαλύτερη ένταση συνεχίζεται φέτος η φορολεηλασία των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων σε μια χρονιά που η κυβέρνηση προχώρησε σε νέες μεγάλες φοροελαφρύνσεις των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Η συγκεκριμένη κατάσταση αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία από την εκκαθάριση περίπου 1,7 εκατ. φορολογικών, το Δημόσιο θα εισπράξει πρόσθετο φόρο (μετά τις επιστροφές στους δικαιούχους) συνολικού ύψους 567,3 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, παρά τη μεγάλη αύξηση στην παρακράτηση φόρου για τους μισθωτούς - συνταξιούχους (εξαιτίας της μη τιμαριθμοποίησης στη φορολογική κλίμακα) το σύνολο των φοροεσόδων στο μήνα Μάη του 2006 αυξήθηκε μόλις 1,9%. Στο 5μηνο Γενάρης - Μάης 2006 το σύνολο των φόρων διαμορφώθηκε σε 18,8 δισ. ευρώ (από 17,25 δισ. ευρώ στο 5μηνο του 2005) με αύξηση 9%.

Η «υστέρηση» των εσόδων οφείλεται στη μείωση της φορολογίας των κερδών (από φέτος ισχύουν νέοι μειωμένοι συντελεστές για τις μεγάλες επιχειρήσεις) όσο και στη συνεχιζόμενη φοροδιαφυγή. Ετσι, παράλληλα με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 5μηνο, η κυβέρνηση προανήγγειλε - όπως γίνεται κάθε χρόνο αυτή την περίοδο - εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων, δίνοντας στη δημοσιότητα την εγκύκλιο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) - πρώην ΣΔΟΕ. Με την εγκύκλιο δίνονται οδηγίες για εξαντλητικούς ελέγχους, στο «μεγαλύτερο δυνατό επιχειρήσεων» κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, με στόχο τη συγκέντρωση των φοροεσόδων κυρίως από επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, τις οποίες τα επίσημα στοιχεία εμφανίζουν με υψηλά ποσοστά φοροπαραβάσεων. Στις προτεραιότητες της ΥΠΕΕ είναι και οι έλεγχοι σε αεροδρόμια, κάμπινγκ κ.α. με επίσημα προβαλλόμενη δικαιολογία τον έλεγχο διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, σε επιβάτες και εμπορεύματα από θεωρούμενες ύποπτες χώρες στο πλαίσιο της Συνθήκης Σένγκεν.

Η εγκύκλιος της ΥΠΕΕ που αφορά τον προγραμματισμό δράσης της υπηρεσίας για τη θερινή - τουριστική περίοδο, εστιάζει την ένταση των ελέγχων:

  • Στη χρήση πλαστών - εικονικών φορολογικών στοιχείων, μη κανονική απόδοση ΦΠΑ, διαπίστωση άλλων τυπικών παραβάσεων.
  • Σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις «κάθε μορφής και μεγέθους», όπως ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κέντρα διασκέδασης, διοργάνωση συναυλιών με «επώνυμους καλλιτέχνες», ταβέρνες-εστιατόρια-καφετερίες, καταστήματα λιανικής τουριστικού ενδιαφέροντος, τουριστικά γραφεία κ.ά.
  • Στις κυριότερες μεθόδους φοροδιαφυγής, όπως υποτιμολόγηση εσόδων στον οργανωμένο τουρισμό, ανακριβής έκδοση φορολογικών στοιχείων για υπηρεσίες που εμφανίζονται ως «πακέτο», ενώ στην πραγματικότητα εισπράττεται ξεχωριστό τίμημα κ.ά.
  • Σε ό,τι αφορά τη διακίνηση καυσίμων η προσοχή εστιάζεται στους χρήστες αγροτικού πετρελαίου που παρουσιάζουν «μεγάλες καταναλώσεις», σε δειγματοληψίες για το ενδεχόμενο νόθευσης, στην καταγραφή μεγάλων υπολοίπων πετρελαίου θέρμανσης χειμερινής περιόδου σε πρατήρια, ώστε να αποφευχθεί η διάθεσή τους σε άλλες χρήσεις.
  • Στο λεγόμενο «παρεμπόριο», συγκεκριμένα σε εμπορεύματα που προέρχονται από «τρίτες χώρες» (όπως Κίνα, Ταϊλάνδη, Ταϊβάν, Κορέα, κ.ά).
  • Για τον έλεγχο διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και όπλων, ειδική αναφορά γίνεται στις πτήσεις τσάρτερ από «χώρες αυξημένης επικινδυνότητας» (Ολλανδία, Ην. Βασίλειο κ.ά.). Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», θα ενταθούν οι έλεγχοι σε επιβάτες και εμπορεύματα που φθάνουν από «χώρες υψηλού κινδύνου» (Λατινική Αμερική, Πακιστάν, Αίγυπτος) με «ενδιάμεσο σταθμό αεροδρόμια εντός της συνθήκης Σένγκεν».
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
«Ξεμπερδεύουν» με τη ΒΦΛ

Την αποδέσμευσή της από θυγατρικές επιχειρήσεις της - που «παρουσιάζουν χρόνιες αδυναμίες ή δεν αποδίδουν ικανοποιητικά» - εξήγγειλε η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας στη χτεσινή Γενική Συνέλευση των μετόχων. Ταυτόχρονα και στο βωμό του κέρδους αναγγέλλουν επιχειρηματικά πλάνα επέκτασης στην ντόπια και σε γειτονικές αγορές που διασφαλίζουν μεγαλύτερα ποσοστά κέρδους. Η «καμπάνα» χτυπάει για τη «Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων» (ΒΦΛ), που σύμφωνα με τον επικεφαλής της τράπεζας Γ. Προβόπουλο το 2005 «κόστισε» στην Εμπορική Τράπεζα με 6,5 εκατ. ευρώ. Και βέβαια, η εν λόγω «ζημιά» είναι απλή παρωνυχίδα μπροστά στη μάζα των κερδών του ομίλου της Εμπορικής που το 2005 εκτινάχτηκαν σε 114,6 εκατ. ευρώ. Είναι φανερό πως μπροστά στην πλήρη αποχώρηση του Δημοσίου η κυβέρνηση και η διοίκηση της τράπεζας δίνουν πρόσθετες εγγυήσεις στους «επενδυτές».

Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, ζημιές καταγράφονται και στις θυγατρικές «Φοίνιξ - Metrolife» (10,7 εκατ. ευρώ) και της θυγατρικής τράπεζας στην Κύπρο (3,9 εκατ. ευρώ). Ο Γ. Προβόπουλος αξίωσε την ταχύτατη αποχώρηση του Δημοσίου από την τράπεζα και την εκχώρηση του ποσοστού (11%) σε καραδοκούντες ιδιώτες, υποστηρίζοντας πως «τυχόν παράταση της αβεβαιότητας για το ιδιοκτησιακό καθεστώς θα μπορούσε να επιδράσει αποσταθεροποιητικά στη λειτουργία της τράπεζας»! Είναι φανερό δηλαδή, το γεγονός ότι σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση ετοιμάζονται να ικανοποιήσουν τις ορέξεις των όποιων «στρατηγικών» μεγαλομετόχων και άλλων επίδοξων «επενδυτών». Η Εμπορική Τράπεζα, παρά τα κέρδη που αποκόμισε, δε θα χορηγήσει μέρισμα για τη χρήση του 2005.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ