ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Ιούνη 2006
Σελ. /32
Συντάξεις και δημόσια συστήματα Υγείας στο στόχαστρο

Σύνταξη στα 68 και ιδιωτικοποίηση της νοσοκομειακής περίθαλψης από την κυβέρνηση Μπλερ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι συντάξεις και τα δημόσια συστήματα Υγείας βρίσκονται στο στόχαστρο των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι επιχειρούμενες «μεταρρυθμίσεις» έχουν ένα κοινό παρονομαστή: Τη μείωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και την ταχύτατη ιδιωτικοποίηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Μόνο μέσα στον τελευταίο χρόνο είχαμε την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στην Ιταλία (από τα 57 στα 60), στο Βέλγιο (από τα 58 στα 60), στη Γερμανία (από τα 65 στα 67). Στον κατάλογο προστέθηκε την περασμένη βδομάδα και η Βρετανία, όπου η κυβέρνηση Μπλερ ανακοίνωσε την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 65 στα 68 χρόνια. Σχέδια για ανάλογες αυξήσεις των ορίων έχουν εκπονηθεί και από τις κυβερνήσεις των υπολοίπων κρατών - μελών της ΕΕ.

Ο Βρετανός υπουργός Εργασίας, Τζον Χάτον, παρουσιάζοντας το περιεχόμενο της «Λευκής Βίβλου», τόνισε ότι «η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 66 έτη θα αρχίσει από το 2024, ενώ από το 2044 το όριο αυτό θα μετατεθεί στα 68 έτη».

Για να χρυσώσει το «χάπι» της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης, η κυβέρνηση Μπλερ ανακοίνωσε ότι μελλοντικά η σύνταξη θα επανασυνδεθεί με τις αποδοχές των εργαζομένων. Με την πονηρή υποσημείωση ότι αυτό θα γίνει «υπό την αίρεση ότι θα το επιτρέψει η δημοσιονομική πολιτική». Δηλαδή, στις «ελληνικές καλένδες».

Σημειώνεται ότι προσδιορισμός της βασικής σύνταξης με βάση τις αποδοχές, είχε καταργηθεί το 1980 από τη συντηρητική κυβέρνηση της τότε πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ. Εξαιτίας της «αποσύνδεσης», η πλήρης κρατική σύνταξη στη Βρετανία ανέρχεται σήμερα στα 120,8 ευρώ την βδομάδα, δηλαδή 483,2 ευρώ το μήνα.

Παράλληλα, στη «Λευκή Βίβλο για τις συντάξεις» περιλαμβάνεται και η υποχρεωτική ασφάλιση των εργαζομένων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες μέσω του «Εθνικού Σχήματος για τις Ασφαλιστικές Αποταμιεύσεις».

Οπως ήταν φυσικό, τη «Λευκή Βίβλο» της κυβέρνησης Μπλερ χαιρέτισε με ιδιαίτερη ικανοποίηση η Ενωση των Βρετανών βιομηχάνων. Εξάλλου μεταξύ των ρυθμίσεων είναι και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών στο 3% του μισθού. Οι εργαζόμενοι, αντίθετα, θα πληρώνουν εισφορά ίση με το 4% του μισθού τους, ενώ το κράτος θα συνεισφέρει με το 1%. Μάλιστα, η κρατική συνεισφορά δε θα δίνεται σε «ζεστό χρήμα» αλλά με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής προς τον εργαζόμενο, υπό την προϋπόθεση ότι ο εργαζόμενος θα πληρώνει με το ποσό της φοροαπαλλαγής στην ιδιωτική ασφάλιση!

Λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της «Λευκής Βίβλου για τις συντάξεις», η κυβέρνηση Μπλερ ανακοίνωσε (την 1η Ιουνίου) ότι στο εξής οι Βρετανοί πολίτες θα έχουν δικαίωμα να επιλέγουν (όταν αρρωστήσουν) πού θα νοσηλευτούν, σε δημόσιο, ή ιδιωτικό νοσηλευτήριο. Βεβαίως αυτό από μόνο του δε λέει τίποτα. Ομως αν συμπληρωθεί με την απόφαση ότι θα επιδοτούνται από το κράτος και οι ιδιωτικές κλινικές, όπως τα δημόσια νοσοκομεία, γίνεται καθαρό ότι πρόκειται για μια πολιτική χαριστικής βολής στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Το έλλειμμα των ΗΠΑ

Οι αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια και της βδομάδας αυτής. Πέραν της συνηθισμένης δραστηριότητας των λεγόμενων «κερδοσκοπικών κεφαλαίων» φαίνεται ότι στις εξελίξεις συμβάλλει η κατάσταση και η πορεία της αμερικανικής οικονομίας, που δεν μπορεί να απαλλαγεί από το βραχνά των ελλειμμάτων.

Σημειώνεται ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ φθάνει σήμερα στα 742 δισεκατομμύρια δολάρια και αντιπροσωπεύει το 7% του αμερικανικού ΑΕΠ. Για να γίνει η σύγκριση, σημειώνουμε ότι στα τέλη του '90 το έλλειμμα ανερχόταν σε 250-300 δισ. δολάρια. Δηλαδή, μέσα σε περίπου οκτώ χρόνια το έλλειμμα σχεδόν τριπλασιάστηκε!

Πέραν των άλλων λόγων, όπως η οικονομική ύφεση, δύο παράγοντες που συνέβαλαν στην τεράστια αύξηση του ελλείμματος, είναι το πρόγραμμα φοροαπαλλαγών της κυβέρνησης Μπους και το ιδιαίτερα υψηλό οικονομικό κόστος του πολέμου και της κατοχής του Αφγανιστάν και του Ιράκ.

Υπολογίζεται ότι η «μαύρη τρύπα» στον αμερικανικό προϋπολογισμό ξεπερνά τα 400 δισ. δολάρια το χρόνο.

Η συνήθης πρακτική των αμερικανικών κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι ο εσωτερικός και εξωτερικός δανεισμός. Δηλαδή, με δύο λόγια, οι ΗΠΑ «πουλάνε» το έλλειμμά τους μέσω των χρηματιστηρίων και της αγοράς ομολόγων. Ετσι υπολογίζεται ότι από αυτές τις δύο πηγές εισρέουν καθημερινά στις ΗΠΑ περίπου 1,8 δισ. δολάρια.

Ομως, μέχρι πότε θα αγοράζουν οι ξένοι τα αμερικανικά ομόλογα;

Οι αναλυτές των αγορών, πάντως, επισημαίνουν ότι αν ανακοπεί έστω και για λίγο το ενδιαφέρον των αγοραστών, τίποτα δε θα μπορεί να συγκρατήσει το δολάριο στην καταβαράθρωσή του. Αυτόν τον κίνδυνο μετρούν και τα χρηματιστήρια, αλλά και οι ένοικοι του Λευκού Οίκου. Για τους τελευταίους, ο πόλεμος είναι πάντα η λύση.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΥΠΕΡΔΑΝΕΙΣΜΟΣ Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται ο υπερδανεισμός των βρετανικών νοικοκυριών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το ανεξόφλητο υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων έφτασε το 1 τρισ. λίρες. Μόνο τον περασμένο Απρίλη συνήφθησαν στεγαστικά δάνεια 8,5 δισ. λιρών. Ακόμη, το ανεξόφλητο υπόλοιπο των πιστωτικών καρτών και των καταναλωτικών δανείων έφθασε τα 192 δισ. λίρες. Ο υπερδανεισμός και ειδικά η αύξηση των στεγαστικών δανείων είναι το αποτέλεσμα μιας διαρκούς μείωσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ - GAZPROM Στη Σλοβενία και γενικότερα στις αγορές της πρώην Γιουγκοσλαβίας σκοπεύει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της η «Γκάζπρομ», η γιγαντιαία ρωσική κρατική επιχείρηση φυσικού αερίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής οικονομικής εφημερίδας «Vedomosti», το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Σλοβένου πρωθυπουργού, Γιάνεζ Γιάνσα, στη Μόσχα. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ρωσική εταιρία ενδιαφέρεται να αγοράσει, ή να συμμετάσχει σε σλοβενικές ενεργειακές εταιρίες που θα ιδιωτικοποιηθούν τους επόμενους μήνες.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - «ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ» Στο πλαίσιο της πολιτικής των «αναδιαρθρώσεων» για τη βελτίωση της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων, συνεχίζονται οι μαζικές απολύσεις εργαζομένων. Ετσι, η τράπεζα «Κομερτσμπάνκ» ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη την απόλυση ακόμη 900 εργαζομένων. Με δέλεαρ μια αυξημένη αποζημίωση (250.000 ευρώ) η γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία «Φολκσβάγκεν» επιδιώκει να πείσει τους εργαζόμενους να δεχτούν την «εθελούσια έξοδο», δηλαδή την απόλυσή τους. Ετσι, ή αλλιώς, πάντως, θα απολυθούν πάνω από 20.000 εργαζόμενοι της «Φολκσβάγκεν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ