ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
ΔΟΑΤΑΠ, πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ, σύγχρονο ΕΑΤ - ΕΣΑ!

Κυρίες και κύριοι του υπουργείου Παιδείας, λυπάμαι, αλλά στερείστε κάθε φαντασίας! Δεν είναι βασανιστήρια αυτά στα οποία υποβάλλετε τους πτυχιούχους του εξωτερικού, και τους συγγενείς τους, για την αναγνώριση των νόμιμων πτυχίων τους! Η τιμωρία που τους πρέπει, σύμφωνα με το έγκλημα που διέπραξαν, να σπουδάζουν, δηλαδή, πέντε, δέκα, δεκαπέντε χρόνια, σύνολο είκοσι επτά, αν αρχίσουμε να μετράμε από το νηπιαγωγείο, έπρεπε να ανταποκρίνεται στις μισερές πράξεις τους. Οι ποινές που επιβάλλετε εσείς και τα όργανά σας στο ΔΟΑΤΑΠ, πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ, είναι για πταίσματα! Δεν είναι τιμωρίες για τέτοιου είδους εγκληματίες! Δεν είναι ποινές που συνετίζουν!

Αναγνωρίζω την εξοντωτική ποινή της ψυχολογικής βίας που ασκείτε πάνω σε αυτά τα άχρηστα πλάσματα, και στους γονείς τους! Βλέπω στα πρόσωπά τους την απελπισία, και τη δική σας ηδονή, όταν τους λέτε «αύριο». Και αυτό το «αύριο» κρατάει μήνες, χρόνο, χρόνια! Η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια, το άγνωστο που τους προσφέρετε, τους διαλύει τα νεύρα! Μπράβο σας! Δεν είναι μικρό πράγμα να έρχονται και να καταθέτουν στα πόδια σας τους κόπους τόσων χρόνων, και δεκάδες εκατομμύρια δραχμές των γονιών τους, και αντί για μπράβο εσείς να τους προσφέρετε καχυποψία, γραφειοκρατία, καθυστερήσεις, αυταρχική συμπεριφορά, απαξίωση! Τέτοια, ακριβώς, γαϊδουριά τους πρέπει! Φυσικά τα παιδιά θα γίνουν κουρέλι! Φυσικά οι γονείς θα πάθουν εμφράγματα. Φυσικά τα παιδιά, τι παιδιά, για επιστήμονες πρόκειται, και οι γονείς θα γονατίσουν, θα λιποψυχήσουν, θα κουρελιαστούν. Οπως ακριβώς, επιθυμείτε! Ομως, φτάνει;

Οχι, βέβαια! Ενα σύγχρονο και αποτελεσματικό υπουργείο Παιδείας, όφειλε να ανατρέξει στην ιστορία των βασανιστηρίων. Αν δε σας ικανοποιούσε ο Ληστής Σίνης, ο Πιτυοκάμπτης, που έξω από τα Μέγαρα λύγιζε τα κυπαρίσσια και αφού έδενε το ένα πόδι στο ένα δέντρο και το άλλο στο άλλο, άφηνε απότομα τα κλαδιά και ο άνθρωπος γινόταν δυο κομμάτια, θα μπορούσατε να χρησιμοποιούσατε τη μέθοδο του Προκρούστη. Να βάζατε τους φοιτητές, και τους γονείς, παρακαλώ να μην τους ξεχνάμε, γιατί και αυτοί φταίνε, που με στερήσεις σπούδασαν τα παιδιά τους, πάνω στο νεοταξικό κρεβάτι σας και να τους φέρνατε στα μέτρα σας. Αλλων θα κόβατε τα πόδια και άλλων θα τα τεντώνατε!

Αντί για κάτι άγριο και όμορφο αρχαιοελληνικό, εσείς διαλέξατε αναίμακτες μεθόδους! Σκληρές, δε λέω, αλλά ούτε σταγόνα αίμα! Χωρίς μυρουδιά καμένης σάρκας. Χωρίς ανθρώπινα μέλη διασκορπισμένα. Χάθηκε η τιμωρία που επέβαλε στις 2 Μάρτη του 1757 το γαλλικό δικαστήριο στον κύριο Νταμιέ. «Να ομολογήσει δημόσια τα εγκλήματά του μπροστά στην πύλη της εκκλησίας της παναγίας των Παρισίων». Μετά την ομολογία «να βασανιστεί πάνω στο ικρίωμα (το οποίο θα τον τοποθετούσαν), με πυρακτωμένες λαβίδες στους μαστούς, στα χέρια, στους μηρούς, στις κνήμες»!

Αυτά είναι βασανιστήρια, κυρία Γιαννάκου! Ετούτα που κάνουν οι δικοί σου στο ΔΟΑΤΑΠ, «φέρε μου εκείνο το χαρτί, φέρε μου του πατέρα σου το βρακί, της μάνας σου τα μπικουτί, της αδερφής σου το νυχοκόπτη», είναι γελοιότητες! Αφού κάνετε ένα καλό, κάντε το ολοκληρωμένο. Γονατίστε αυτά τα άθλια παιδιά, μια και καλή! Να μην ξανασηκώσουν κεφάλι στον αιώνα τον άπαντα! Κάντε τα άβουλα πλάσματα. Ηττημένα. Τέτοιους επιστήμονες δε χρειάζεται ο τόπος μας; Φτιάστε τους, λοιπόν!

Μετά τις πύρινες λαβίδες, «να καεί το χέρι του με αναμμένο θειάφι, και πάνω στις πληγές του να χυθεί λιωμένο μολύβι, βραστό λάδι, καυτό ρετσίνι, κερί και θειάφι λιωμένα και ανακατεμένα, και ύστερα το σώμα του να εξαρθρωθεί και να διαμελιστεί από τέσσερα άλογα, τα μέλη του καθώς και το κορμί του να γίνουν παρανάλωμα του πυρός, να αποτεφρωθούν, και η στάχτη να σκορπιστεί στο αέρα»!

Αυτά είναι μεγαλεία! Αυτή είναι εκδίκηση! Εντάξει, και τα χιτλερικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, το σημερινό Γκουαντάναμο, γιατί όχι! Μαζέψτε όλα αυτά τα ανόητα παιδιά, και τους γονείς τους παρακαλώ, και ρίχτε τους στους φούρνους! Στους φούρνους, όχι απλώς στο «αύριο» για την αναγνώριση, και στην αυριανή μόνιμη ανεργία! Αφού επιμένουν να σας παρακαλάνε, και δε σας παίρνουν στο κυνήγι εσάς και το ΔΟΑΤΑΠ σας, καλά τους κάνετε! Τα άλογα πρέπει, όπως συνέβη και στον κύριο Νταμιέ, να μην είναι εξασκημένα, για να παρέμβουν οι άνθρωποι του ΔΟΑΤΑΠ, όπως οι συνάδελφοί τους στη Γαλλία του 1757, για «να κόψουν τα νεύρα και να πελεκίσουν τις κλειδώσεις», για να μπορέσει να γίνει κομμάτια το σώμα! Που είναι το ζητούμενο!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Η βία ενάντια στα παιδιά γίνεται πολύμορφη

Η βία ενάντια στις γυναίκες και τα παιδιά είναι ένα θέμα που συζητιέται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, όμως είναι ένα φαινόμενο που δεν περιορίζεται στα ενδοοικογενειακά πλαίσια. Η βία είναι σύμφυτη με την καπιταλιστική κοινωνία και τα παιδιά είναι τα πιο ανυπεράσπιστα πλάσματα απέναντί της. Πρόκειται για ένα φαινόμενο, που διαρκώς παίρνει νέες μορφές και διαστάσεις (π.χ. απαγωγές, παιδική πορνογραφία μέσω διαδικτύου, βία ανάμεσα στα ίδια τα παιδιά) και, αν δεν αντισταθούμε, αν δεν παρέμβουμε έγκαιρα, γρήγορα θα φτάσει και σ' εμάς ό,τι ανησυχητικό, σχετικά μ' αυτά, υπάρχει στο εξωτερικό. Η βία που αφορά τα παιδιά αυξάνεται και στην Ελλάδα με γρήγορους ρυθμούς και το κράτος είναι απροετοίμαστο απέναντι στη χιονοστιβάδα που έρχεται.

«Σκοπός μας δεν είναι μόνο να εντοπίσουμε το φαινόμενο, ούτε μόνο να το περιγράψουμε, αλλά κυρίως να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά», τόνισαν οι εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων, σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσαν λίγο πριν από την ημερίδα που έγινε στις 11 Μάη με θέμα «Μορφές βίας κατά παιδιών και γυναικών στη σύγχρονη κοινωνία».

«Σήμερα, οι μορφές βίας είναι περισσότερες από ποτέ», είπε η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Βάσω Σταυριανοπούλου - Γκανάτσου, ενώ η ομότιμη καθηγήτρια Εγκληματολογίας Καλλιόπη Σπινέλλη μίλησε για το διεθνές φαινόμενο των απαγωγών, που φτάνουν τις 10.000 (οικονομικοί και πολιτικοί λόγοι, σεξουαλική βία κ.ά.). Μόνο μέσα στο 2004, οι μισές υποθέσεις δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος στην Ελλάδα αφορούσαν την παιδική πορνογραφία, υπογράμμισε και τόνισε τη συμβολή της σύγχρονης τεχνολογίας στο θέμα αυτό.

«Τα παιδιά μας ζουν μέσα στη βία και η βία που υφίστανται αναπαράγεται αργότερα στην κοινωνία», επισημάνθηκε από την παιδίατρο Ελένη Αδάμ, πρώην πρόεδρο του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και γγ του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων.

»Συνήθως μιλάμε για κάποιες ακραίες μορφές βίας, παρατήρησε, και αναφερόμαστε σε νούμερα που γίνονται γνωστά σε κάποιες αρχές. Ομως, το φαινόμενο είναι πολύ πιο εκτεταμένο... Σε έρευνα που έγινε από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων σε δημοτικά σχολεία της πρωτεύουσας, τα συμπεράσματα ήταν, όπως τόνισε, ανησυχητικά».

Αυξάνεται η βία στα σχολεία

77% μαθητών της Ε' Δημοτικού δηλώνουν ότι έχουν δει παιδιά να χτυπάνε άλλα παιδιά, 32% παραδέχονται ότι έχουν συμπεριφερθεί άσχημα σε άλλα παιδιά (λεκτική βία, τρομοκρατία απέναντι σε αδύναμους ή διαφορετικούς κλπ.), 13% έχουν δει μεγάλους να χτυπάνε παιδί στο σχολείο (παρόλο που απαγορεύεται από το νόμο), 53% έχουν δει παιδιά να τρομοκρατούν άλλα στο σχολείο και 19% των παιδιών γνωρίζουν κάποιο παιδί που παρενοχλήθηκε σεξουαλικά (πολύ συχνά τα παιδιά αντί να μιλήσουν για τον εαυτό τους ισχυρίζονται ότι μιλάνε για κάποιο φίλο -η, ή γνωστό).

«Δύο στα τρία παιδιά δεν έχουν πού να μιλήσουν, αν και αντιμετωπίζουν σοβαρές μορφές βίας», υπογράμμισε ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, υπεύθυνος για τα δικαιώματα του παιδιού, Γιώργος Μόσχος. «Δεν έχουν πρόσωπα να εμπιστευτούν, ούτε στο οικογενειακό περιβάλλον, αλλά ούτε στο σχολείο, όπου δεν υπάρχει συνήθως η δυνατότητα να συζητήσουν με τους εκπαιδευτικούς και να επικοινωνήσουν. Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί παραδέχονται ότι δεν είναι προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις και βρίσκονται υπό πίεση για να προλάβουν την ύλη.

»Εχουμε ευθύνες απέναντι στη νέα γενιά, τόνισε ο Γ. Μόσχος, όχι μόνο νομικές, από τις διεθνείς συμβάσεις, αλλά και ουσιαστικές: Ακούστε τα παιδιά! Οπως βλέπουμε από τις επισκέψεις μας σε σχολεία, τα Ελληνόπουλα νιώθουν ότι δεν έχουν την κατάλληλη στήριξη για την προστασία τους από κάθε μορφή βίας. Δεν ξέρουν καν πώς να αμυνθούν. Η ελληνική πολιτεία χρειάζεται οπωσδήποτε να δεσμευτεί: Ενισχύοντας τα σχολεία με εξειδικευμένο προσωπικό, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Επιμορφώνοντας τους εκπαιδευτικούς και όλους τους επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά, για τις διαστάσεις της κακοποίησης και τις μεθόδους αναγνώρισης και παρέμβασης. Ευαισθητοποιώντας και εκπαιδεύοντας τους γονείς. Εισάγοντας ενότητες συζήτησης και επικοινωνίας για τα δικαιώματα του παιδιού στο εκπαιδευτικό σύστημα. Στηρίζοντας προληπτικά τις οικογένειες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Προβάλλοντας οπτικοακουστικά μηνύματα για την πρόληψη της βίας. (Το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων έχει δώσει τέτοια «σποτάκια», αλλά δεν προβάλλονται στην τηλεόραση γιατί ...προτιμώνται οι διαφημίσεις).

Το κράτος αφήνει την οικογένεια στην τύχη της, χωρίς να αντιμετωπίζει ουσιαστικά με μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα το πρόβλημα. Βέβαια, χρειάζονται και κονδύλια από το κράτος, αλλά υποτίθεται ότι αυτό είναι δεσμευμένο από την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι δεν μπορεί να ...αυξάνει τις δαπάνες του προϋπολογισμού. Και κόβουν τις κοινωνικές δαπάνες, τις δαπάνες για την εκπαίδευση κλπ. Αν σ' όλ' αυτά προσθέσουμε το γεγονός ότι είτε από την τηλεόραση είτε από ορισμένο κομμάτι του έντυπου λόγου, είτε ακόμη και από το διαδίκτυο προβάλλονται ταινίες βίας, παιδικά παιχνίδια που έχουν άμεση σχέση με τη βία και το έγκλημα, κόμικς που προβάλλουν βία κλπ., τότε γίνεται φανερό πως αυτή η βάρβαρη κοινωνία μπολιάζει πολύμορφα τις παιδικές ψυχές μ' αυτές τις σάπιες αξίες της, το αποτέλεσμα των οποίων εκφράζεται και με την παιδική βία. Αλλά και η εκπαιδευτική διαδικασία με τα μαθήματα επιχειρηματικότητας και ανταγωνισμού ανοίγει τέτοιους δρόμους.

- Οταν τα κοινωνικά προβλήματα αυξάνουν και οι επιμελητές ανηλίκων διαρκώς μειώνονται.

- Οταν τα παιδιά που προστρέχουν στην Εισαγγελία Ανηλίκων δε βρίσκουν χώρους για να καταφύγουν. Οταν δεν υπάρχουν πόροι για τις ανάδοχες οικογένειες, ούτε οργανωμένα συστήματα για την προστασία των ανηλίκων. Οταν στη Νομαρχία δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό και όταν δεν υπάρχει καν στήριξη της οικογένειας από το κράτος...

Τότε οι εργαζόμενοι έχουν χρέος να απαιτήσουν να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην πρόνοια, εντείνοντας τις διεκδικήσεις τους στις κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας, όχι μόνο για κονδύλια, αλλά και για άλλο εκπαιδευτικό σύστημα, με περιεχόμενο που να διαμορφώνει ανθρώπους με τις αξίες και τα ιδανικά του λαού. Αλλά δε φτάνουν μόνον οι διεκδικήσεις. Να χρησιμοποιήσουν ανάμεσα στα άλλα όπλα και την ψήφο τους για να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης σε βάρος των κομμάτων της πλουτοκρατίας και υπέρ του ΚΚΕ στην προοπτική του λαϊκού μετώπου. Αυτό είναι στοιχειώδες καθήκον απέναντι στη νέα γενιά. Τώρα στις τοπικές εκλογές είναι μια ευκαιρία για τους εργαζόμενους, να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια συνεργασίας, που υποστηρίζουν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, η Κομμουνιστική Ανανέωση. Θα συμβάλουν στην προοπτική αλλαγής συσχετισμού σε όφελός τους, σε όφελος των παιδιών, των νέων. Θα συμβάλουν στην ενίσχυση του αγώνα για λαϊκή εξουσία. Είναι μια προσφορά στα παιδιά που έρχονται...


Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ