ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Ιούνη 2006
Σελ. /32
«Φολκσβάγκεν»: Εργαστήριο αντεργατικών εφαρμογών

Η μεγαλύτερη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία προωθεί σχέδιο για αύξηση των ωρών εργασίας και ταυτόχρονη μείωση των μισθών!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εργαστήριο αντεργατικών εφαρμογών έχει γίνει, τα τελευταία χρόνια, η «Φολκσβάγκεν». Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης βρίσκεται σταθερά στην «πρωτοπορία» της επίθεσης των πολυεθνικών κατά των εργατικών δικαιωμάτων. Οι εργοδοτικές μέθοδοι που ακολουθεί γίνονται παράδειγμα για τους απανταχού καπιταλιστές, στην προσπάθειά τους να «μειώσουν το κόστος εργασίας» και να αυξήσουν έτσι ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους.

Την περασμένη Δευτέρα, ο διευθυντής προσωπικού της «Φολκσβάγκεν», Χορστ Νόιμαν, ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι θα πρέπει να δεχτούν την αύξηση των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας, χωρίς αύξηση των αποδοχών τους. Ο Νόιμαν προειδοποίησε ότι αν απορριφθούν οι προτάσεις της διοίκησης τότε τίθενται υπό άμεσο κίνδυνο 20.000 έως 30.000 θέσεις εργασίας!

Συγκεκριμένα, η «Φολκσβάγκεν» ζητάει την αύξηση των ωρών εργασίας από 28,8 σε 35 ώρες τη βδομάδα. Θυμίζουμε ότι το 2004, και υπό την απειλή (και πάλι) 20.000 απολύσεων, η εταιρία πέτυχε συμφωνία με τα εργατικά συνδικάτα για τη μείωση των ωρών εργασίας και το «πάγωμα» των μισθών. Τότε, η ηγεσία του συνδικάτου IG Metall συμφώνησε με την καθόλα απαράδεκτη ρύθμιση για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας έως το 2011, όπως προβλεπόταν από τη συμφωνία.

Ομως, πριν περάσουν δύο χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας, η «Φολκσβάγκεν» επανέρχεται για να ζητήσει και τα ...ρέστα.

Ο Βόλφγκαγκ Μπέρνχαρντ, πρώην ανώτατο στέλεχος της «Κράισλερ» και γνωστός για τα προγράμματα «αναδιάρθρωσης» που εφάρμοσε (με δεκάδες χιλιάδες απολύσεις), ανέλαβε και την «αναδιάρθρωση» της «Φολκσβάγκεν» με κεντρικό στόχο τη «μείωση του κόστους εργασίας». Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, ο Μπέρνχαρντ προτείνει την απόλυση περίπου 30.000 εργαζομένων και το κλείσιμο 6 εργοστασίων στη Γερμανία. Παράλληλα, προωθεί σχέδιο για την περικοπή των μισθών, υποστηρίζοντας ότι οι μισθοί της «Φολκσβάγκεν» είναι κατά 20% μεγαλύτεροι σε σύγκριση με τις άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Αν, από τη μια πλευρά, το παράδειγμα της «Φολκσβάγκεν» δείχνει το μέγεθος των αντεργατικών μέτρων και των εργοδοτικών μεθοδεύσεων, απ' την άλλη είναι ένα σκληρό μάθημα για τους εργαζόμενους, που βλέπουν τώρα πού οδηγούν οι συμβιβαστικές και δήθεν «ρεαλιστικές» συμφωνίες. Ετσι, βλέπουν ότι η συμφωνία του 2004, με την οποία δέχτηκαν τη μείωση των μισθών τους έως το 2011, για να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας, δεν εμπόδισε την εργοδοσία και τη συμφωνία να καταπατήσει, και να τους ζητάει τώρα αύξηση των ωρών εργασίας, αλλά και ακόμη μεγαλύτερη μείωση των μισθών!

Δε χρειάζεται να πούμε ότι όλες αυτές οι αντεργατικές ρυθμίσεις προωθούνται όχι μόνο με την ανοχή, αλλά και την ενθάρρυνση της κυβέρνησης Μέρκελ, της κυβέρνησης που συγκροτούν το Χριστιανοδημοκρατικό και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Μια κυβέρνηση, που έγινε κατ' απαίτηση των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Στη δουλιά έως το ... τέλος

Για άλλη μια φορά, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) επιβεβαιώνει το ρόλο του στην πρώτη γραμμή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, τα τελευταία χρόνια, ο ΟΟΣΑ έγινε το κέντρο επεξεργασίας των πολιτικών για την προώθηση της «απασχολησιμότητας» και την κατεδάφιση των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης. Δεκάδες συνέδρια, συναντήσεις, μελέτες διεξάγονται για την επιβολή αυτών των πολιτικών.

Σε πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ για την «απασχόληση και το εισόδημα» σε 30 κράτη - μέλη του, σημειώνει ότι πολλά προβλήματα των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης οφείλονται στα χαμηλά ποσοστά απασχόλησης. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της μελέτης, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκούρβα, δήλωσε ότι «τα συστήματα που εμποδίζουν την απασχόληση είναι άδικα και πρέπει να αλλάξουν».

Ομως, λίγο αργότερα, εξήγησε τι εννοεί. Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ διευκρίνισε ότι αναφέρεται στα «εμπόδια» που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που θέλουν να εργαστούν και σε μεγάλη ηλικία...

Με δύο λόγια, η συνταγή του ΟΟΣΑ είναι: «Περισσότερα χρόνια στη δουλιά για καλύτερα εισοδήματα και καλύτερες συντάξεις»!

Αφού λοιπόν, κατά τον ΟΟΣΑ, για τα χαμηλά εισοδήματα και τις μικρές συντάξεις φταίει ότι οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται σε «μικρή» ηλικία, η λύση είναι προφανής: «Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης».

Μάλιστα, οι ειδικοί του ΟΟΣΑ βαφτίζουν αυτήν την πρόταση «δυναμική πολιτική για την απασχόληση και τα εισοδήματα».

Μετά από αυτές τις διαπιστώσεις, η μελέτη προχωράει στο «διά ταύτα», δηλαδή το πώς θα πετύχουν οι κυβερνήσεις την αύξηση των ορίων «παραμονής στην εργασία».

Η πρόταση, την οποία φαίνεται να προκρίνει ο ΟΟΣΑ, είναι η παροχή «κινήτρων» στους εργαζόμενους για να μείνουν περισσότερα χρόνια στη δουλιά...

ΗΠΑ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Πτώση κατά 0,1% σημείωσε το Μάη η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η γνωστή Fed. Πρόκειται για την πρώτη μείωση της εν λόγω παραγωγής από το Γενάρη, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 0,2%. Τον Απρίλη είχε αυξηθεί κατά 0,8%. Η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής έρχεται να αποδυναμώσει τις θριαμβολογίες περί «δυναμικής ανάπτυξης» της αμερικανικής οικονομίας.

ΜΠΑΚΟΥ - ΤΖΕΪΧΑΝ: Στις 13 Ιούλη, παρουσία αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, θα τελεστούν τα εγκαίνια του πετρελαιαγωγού Μπακού - Τιφλίδα - Τζεϊχάν. Το «παρών» στην τελετή εγκαινίων θα δώσουν αρχηγοί 15 κρατών, μεταξύ των οποίων οι Πρόεδροι των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ και της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι. Ο συγκεκριμένος αγωγός θα μεταφέρει ακατέργαστο πετρέλαιο σε μια διαδρομή μήκους 1.760 χλμ., από τις πετρελαιοφόρες περιοχές της Κασπίας έως τη Μεσόγειο.

ΕΥΡΩΠΗ-ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τους πληθωριστικούς κινδύνους που εγκυμονούν οι τιμές πετρελαίου. Η ΕΚΤ επισημαίνει ακόμη ότι τα επιτόκια παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα παρά την πρόσφατη αύξησή τους κατά 0,25%. Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα κυμανθεί γύρω στο 2,3% φέτος, ενώ το 2007 αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,2%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ