ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούνη 2006
Σελ. /48
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Κάθε μέρα στο δρόμο: Να μην περάσει ο νόμος - πλαίσιο

Αποκλεισμός των γραφείων του ΣΕΒ στην Αθήνα σήμερα στις 7 το απόγευμα. Αύριο στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια το πανελλαδικό συλλαλητήριο. Την Παρασκευή περικύκλωση της Βουλής

Στο δρόμο καθημερινά, πλέον, βγαίνουν φοιτητές και σπουδαστές, ενώ μαζί τους διαρκώς, τόσο στις ίδιες τις συνελεύσεις, όσο και στην καθημερινή κινητοποίηση έξω από τις σχολές, στέκονται αποφασιστικά οι δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 13 από τις 17 συνελεύσεις παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν στελέχη του ΠΑΜΕ, κάνοντας καθαρό πως αυτός ο αγώνας αφορά άμεσα - προσωποποιημένα κάθε εργατική οικογένεια.

Εκτίμηση, που αντικατοπτρίζεται και στην αξίωση που βάζουν στις συνελεύσεις οι δυνάμεις της ΠΚΣ, να κηρύξουν απεργία τόσο η ΓΣΕΕ όσο και η ΑΔΕΔΥ, καθώς τα ζητήματα της εκπαίδευσης κάθε άλλο παρά αφορούν μόνο την εκπαιδευτική κοινότητα.

Ο αναβρασμός που επικρατεί στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, δηλώνει τη δυναμική αντίθεση των σπουδαστών και φοιτητών στην άγρια επίθεση που εξαπολύεται ενάντια στα δικαιώματά τους.

Φοιτητές και σπουδαστές συντονίζονται στην απαίτηση «ο νόμος - πλαίσιο να μην κατατεθεί». Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 22.000 υπολογίζονται οι φοιτητές που τις δύο τελευταίες μέρες έχουν πάρει μέρος στις γενικές συνελεύσεις στην Αθήνα, ενώ χτες σε Νομική, ΜΙΘΕ και ΤΕΦΑΑ Αθήνας υπερψηφίστηκε μαζικά το πλαίσιο πάλης της ΠΚΣ. Σε 13 γενικές συνελεύσεις, στους φοιτητές μίλησαν στελέχη του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της συμπόρευσης των ταξικών συνδικάτων με το φοιτητικό σπουδαστικό κίνημα.

Διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στην παρέμβαση του μεγάλου κεφαλαίου στην εκπαίδευση, σήμερα Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα μετά από κάλεσμα του Συντονιστικού ΑΕΙ και ΤΕΙ φοιτητές και σπουδαστές προχωρούν μαζί με το ΠΑΜΕ σε αποκλεισμό των γραφείων του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών στην Αθήνα. Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της κοινής δράσης με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα συνεχίζουν από κοινού τις περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς για την ενημέρωση των εργαζομένων για όσα σχεδιάζονται στην Παιδεία.

Αύριο Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιείται το πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια. Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν με τρίωρες διευκολυντικές στάσεις εργασίας η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ.

Παράλληλα, το πρόγραμμα δράσης των Συντονιστικών και της ΠΚΣ προβλέπει κλιμάκωση με περικύκλωση της Βουλής την Παρασκευή στις 7.30 μ.μ. ενώ σε άλλες πόλεις προγραμματίζονται αντίστοιχα περικυκλώσεις Δήμων, Νομαρχιών κλπ.

Οι φοιτητές προγραμματίζουν για παραπέρα την αγωνιστική τους απάντηση στους σχεδιασμούς για μια ανώτατη εκπαίδευση υποταγμένη στα μονοπώλια, με τη διοργάνωση κινητοποιήσεων στις 27 και 28 Ιούνη, οπότε και είναι προγραμματισμένη να γίνει στην Αθήνα σύνοδος των υπουργών Παιδείας του ΟΟΣΑ με αντικείμενο την Ανώτατη Εκπαίδευση. Καλούν επίσης σε πανελλαδικό συλλαλητήριο τη μέρα κατάθεσης του σχεδίου για το νόμο - πλαίσιο στη Βουλή, στην Αθήνα.

Χτες, συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις των φοιτητών και σπουδαστών με αποκλεισμούς δρόμων και κάλεσμα στο λαό να πάρει θέση στον αγώνα τους. Το μεσημέρι, σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας προχώρησαν σε αποκλεισμό της λεωφόρου Καβάλας, σπουδαστές της ΑΣΠΑΙΤΕ απέκλεισαν το σταθμό ΗΣΑΠ Ειρήνη ενώ φοιτητές της Νομικής απέκλεισαν την οδό Σόλωνος. Χτες επίσης σε καταλήψεις των γραφείων Ειδικών Λογαριασμών προχώρησαν οι φοιτητές στη Γεωπονική, το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Αθήνας ενώ κατάληψη έγινε και στο «γραφείο διασύνδεσης» του Πολυτεχνείου.

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ
Δεν παζαρεύουμε τις ανάγκες μας

Εκτενή αποσπάσματα από το πλαίσιο πάλης που προτείνει η Πανσπουδαστική ΚΣ στις Γενικές Συνελεύσεις φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων

Με το πλαίσιο πάλης που καταθέτει στις συνελεύσεις και ήδη συναντά πλατιά αποδοχή η Πανσπουδαστική ξεκαθαρίζει:

«Οδηγός μας είναι αυτά που έχουμε ανάγκη σήμερα! Δεν παζαρεύουμε τις ανάγκες μας! Διεκδικούμε ένα πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί, θα διδάσκει και θα ερευνά για τις ανάγκες του λαού και της κοινωνίας. Δεν υπερασπιζόμαστε τα χάλια της σημερινής κατάστασης στα ιδρύματα και την πολιτική που ακολουθείται τόσα χρόνια και έχει φέρει τα πανεπιστήμια εδώ! Παλεύουμε να βγουν όλοι οι φοιτητές στο δρόμο! Να μαζικοποιήσουμε τις κινητοποιήσεις! Παλεύουμε μαζί με το λαό. Με τα σωματεία που υιοθετούν τις διεκδικήσεις και τα αιτήματά μας! Να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα το ζήτημα της Παιδείας»!

Μάλιστα, καλεί τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να προκηρύξουν 24ωρη απεργία άμεσα ενάντια στο νόμο - πλαίσιο.

«ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τονίζει, επιβεβαιώνουν την ταύτισή τους για πιο άγρια επίθεση στα δικαιώματά μας. Υλοποιώντας την πολιτική της ΕΕ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προχωράνε πιο επιθετικά, χέρι χέρι, στο τσάκισμα των δικαιωμάτων μας στη μόρφωση και τη δουλιά και στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή (26/5) επιβεβαίωσαν την πλήρη ταύτισή τους, υιοθέτησαν πλήρως τις προτάσεις του ΕΣΥΠ για το νόμο - πλαίσιο. Ταυτόχρονα, στις 27 και 28 του Ιούνη, είναι έτοιμοι να υποδεχτούν τους υπουργούς Παιδείας των χωρών του ΟΟΣΑ στην Αθήνα για να επικυρώσουν και να προωθήσουν παραπέρα, πιο επιθετικά, τα σχέδιά τους για την υποταγή της ανώτατης εκπαίδευσης στην κερδοφορία των επιχειρήσεων».

«Ο στόχος τους, συνεχίζει, είναι ξεκάθαρος: Η ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, η κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, η όξυνση των ταξικών φραγμών. Η επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου και η υποταγή του στα συμφέροντα του κεφαλαίου».

Στο πλαίσιό της η ΠΚΣ περιγράφει τι θα περιλαμβάνει ο νόμος - πλαίσιο και σημειώνει ότι η αποβολή των φοιτητών που έχουν καθυστερήσει τις σπουδές τους, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, θα εφαρμοστεί και στους τωρινούς φοιτητές, στους οποίους θα μπει χρονικό όριο για να τελειώσουν.

Η Πανσπουδαστική σταθερά και ανυποχώρητα παλεύει για δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους, διεκδικεί γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία. Επιγραμματικά απαιτεί: Ανάπτυξη όλων των απαραίτητων υποδομών. Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Ερευνα κρατικά χρηματοδοτούμενη προς όφελος των κοινωνικών αναγκών και όχι των μονοπωλίων. Ενταξη στον κρατικό προϋπολογισμό των χρημάτων από το ΕΠΕΑΕΚ και τα κοινοτικά κονδύλια. Δωρεάν συγγράμματα, σίτιση, πάσο και συγκοινωνίες για όλους τους φοιτητές. Κρατικές υποτροφίες ύψους 300 ευρώ το μήνα και δωρεάν δωμάτια στους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους και έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 35.000 ευρώ. Κατάργηση των διδάκτρων για τους αλλοδαπούς φοιτητές.

Δουλιά με δικαιώματα

Η ΠΚΣ παλεύει για δουλιά με δικαιώματα και διεκδικεί: Το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη απόδειξη για πλήρη επιστημονική επάρκεια και επαγγελματική ικανότητα στο επιστημονικό αντικείμενο. Αμεση πρόσληψη των αποφοίτων με βάση τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Συνεχή επιμόρφωση των αποφοίτων μέσα από ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υπό την ευθύνη των πανεπιστημίων. Οχι στις πιστωτικές μονάδες, στο συμπλήρωμα διπλώματος και στη μετατροπή του πτυχίου σε πιστοποιητικό δεξιοτήτων.

Παλεύει για 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, για μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες των αποφοίτων. Απαιτεί κατάργηση των αντεργατικών νόμων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και των ελαστικών σχέσεων και μορφών απασχόλησης. Λέει ένα βροντερό ΟΧΙ στις αντεργατικές ρυθμίσεις (ανασφάλιστη εργασία, ελεύθερες απολύσεις) για τους νέους εργαζόμενους στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας και της ανταγωνιστικότητας! Και απαιτεί μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών και των άνεργων πτυχιούχων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με όλες τις δυνάμεις για την κλιμάκωση της πάλης

Ανακοίνωση της Επιτροπής ΑΕΙ - ΤΕΙ του ΚΣ της Οργάνωσης για τις εξελίξεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ

Η ΚΝΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές, που συμμετέχουν μέσα από τις συνελεύσεις και τις πολύμορφες κινητοποιήσεις τους στον αγώνα ενάντια στα μέτρα κυβέρνησης -ΠΑΣΟΚ - ΕΕ για την ολοσχερή ιδιωτικοποίηση και την επιχειρηματική λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή ΑΕΙ - ΤΕΙ του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ τονίζει ότι η Οργάνωση «έδωσε, δίνει και θα δώσει όλες της τις δυνάμεις, έτσι ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα να μαζικοποιηθούν κι άλλο οι διεργασίες, να κλιμακωθεί η πάλη για να μην κατατεθεί ο νέος νόμος - πλαίσιο. Να μην περάσουν τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα ΝΔ -ΠΑΣΟΚ - ΕΕ».

«Καλούμε όλους τους φοιτητές και σπουδαστές», συνεχίζει η ανακοίνωση, «σε αυτή τη φάση, να δυναμώσουν τον αγώνα τους, παίρνοντας μαζικά μέρος στις γενικές συνελεύσεις, στις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις που οργανώνονται καθημερινά σε δεκάδες πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Να συστρατευτούν και να οργανώσουν την πάλη τους, από κοινού με την εργατική τάξη, με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και όλο το λαό, διεκδικώντας να μην κατατεθεί ο νόμος - πλαίσιο για τα ΑΕΙ και βάζοντας μπροστά την πάλη για το πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη σήμερα, για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν. Για μια Ανώτατη Εκπαίδευση, που θα εργάζεται για τη γενική ευημερία και όχι για τον πλουτισμό των λίγων που εκμεταλλεύονται τους πολλούς. Η πάλη για μια τέτοια Ανώτατη Εκπαίδευση είναι άρρηκτα δεμένη με την πάλη για μια άλλη οικονομία και πολιτική, που θα έρχεται σε ρήξη με τη λογική της παντοδυναμίας της "αγοράς". Γιατί η ανώτατη εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη και "αυτοτελής" από την καπιταλιστική παραγωγή και την οικονομία, τους δικούς της εκμεταλλευτικούς σκοπούς πάντα υπηρετούσε και υπηρετεί.

Ο νέος νόμος - πλαίσιο, η επικείμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 και όλες οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στοχεύουν σε ένα πανεπιστήμιο, που πιο ευέλικτα θα προσαρμόζεται στις τρέχουσες ανάγκες του κεφαλαίου. Θα αλλάζει διαρκώς τα προγράμματα σπουδών, τα βιβλία, τα τμήματα, τις ειδικότητες, με βάση αυτά που κάθε φορά απαιτούν οι επιχειρήσεις. Τα νέα μέτρα για την Ανώτατη Εκπαίδευση έρχονται να επιβάλουν στα δημόσια πανεπιστήμια να λειτουργούν όπως τα ιδιωτικά ψευτοκολέγια: Χωρίς δωρεάν συγγράμματα, χωρίς δωρεάν φοιτητική μέριμνα, με δίδακτρα και με τους μεγαλοεπιχειρηματίες να αλωνίζουν και να υπαγορεύουν τα συμπεράσματα της επιστήμης και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης ανάλογα με το συμφέρον τους. Στόχος είναι η Ανώτατη Εκπαίδευση, αντί για γνώση, να δίνει μια ληξιπρόθεσμη κατάρτιση, που θα αχρηστεύεται γρήγορα από τις όποιες αλλαγές στην παραγωγή. Γι' αυτό θα πρέπει να διώχνει τους φοιτητές πριν αυτή "παλιώσει". Με λίγα λόγια, τα πανεπιστήμια θα μετατραπούν για τους πολλούς σε μεταλυκειακά ΚΕΣ για εφήμερες μαθήσεις, σε κέντρα "αιώνιας" φοίτησης και επανακατάρτισης μέσα από τα Ινστιτούτα Διά Βίου Εκπαίδευσης».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι: «Στη συζήτηση στη Βουλή για την ανώτατη εκπαίδευση, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, στις 26 Μάη, οι αρχηγοί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσαν την ταύτισή τους και την κοινή τους πρόθεση να συνεχίσουν την άγρια επίθεσή τους στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα των νέων και του λαού. Το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ως "προοδευτική" την αντιδραστική πολιτική για την εκπαίδευση και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι δεν προχωράει γρήγορα επειδή είναι "συντηρητική". Από κοντά και ο ΣΥΝ, δέσμιος του φιλοευρωπαϊσμού του, που, διά στόματος Αλαβάνου, δικαίωσε με το δικό του τρόπο την ίδια πολιτική, υιοθετώντας το βασικό μέσον με το οποίο θα γίνεται η ευέλικτη προσαρμογή των πανεπιστημίων στις απαιτήσεις της "αγοράς", την αποκαλούμενη "αυτοτέλεια" των πανεπιστημίων».

Η ΚΝΕ, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «ήταν, είναι και θα είναι στην πρώτη γραμμή για την ενημέρωση, την αποκάλυψη των υπευθύνων και της ουσίας των εξελίξεων και για την οργάνωση της πάλης των φοιτητών και σπουδαστών, για την αναζωογόνηση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος και τη δημιουργία πόλου συσπείρωσης στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ για την απόκρουση της επίθεσης ΕΕ - κεφαλαίου και τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών της νεολαίας.

Η δράση της από την αρχή και της φετινής χρονιάς στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ενάντια στα νέα μέτρα της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, συνέβαλε αποφασιστικά στη μαζικοποίηση και στη δυνάμωση των διεργασιών.

Οσο, όμως, οι αγωνιστικές διαθέσεις ανεβαίνουν, και η δυσαρέσκεια από την αντιεκπαιδευτική πολιτική μεγαλώνει, τόσο η προσπάθεια αποπροσανατολισμού του κινήματος και εγκλωβισμού των φοιτητών στην κυρίαρχη πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ δυναμώνει.

Από τη μια μεριά, η ΔΑΠ υπερασπίζεται μαχητικά την πολιτική της κυβέρνησής της και επιδιώκει σε αυτή τη φάση να σταματήσουν οι αγώνες ή να μην αποκτήσουν προσανατολισμό επικίνδυνο για τη ΝΔ και την πολιτική της.

Από την άλλη, η ηγεσία της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, στα πανεπιστήμια, πρωτοστατεί στη γραμμή της υπεράσπισης του υπάρχοντος πανεπιστημίου και της πολιτικής που έχει προωθηθεί μέχρι σήμερα και με όλους τους τρόπους επιδιώκει να δώσει προοδευτικό άλλοθι στο ΠΑΣΟΚ. Ελίσσονται, βλέποντας τη δυσαρέσκεια ακόμα και μελών της ΠΑΣΠ στις αντιδραστικές δηλώσεις του Παπανδρέου για κατάργηση της δωρεάν παιδείας και για την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Καλούμε τα μέλη της ΠΑΣΠ να παραμερίσουν την απελπισμένη προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ και της ηγεσίας της ΠΑΣΠ να βάλουν στο χέρι την αγανάκτηση και την αντίθεσή τους».

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή ΑΕΙ - ΤΕΙ σημειώνει ότι «σε αυτή τη φάση, οι φοιτητές γίνονται μάρτυρες ενός άθλιου αντικομμουνισμού μέσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Ο αντικομμουνισμός αυτός, που συνεπικουρείται από τον αστικό Τύπο, δείχνει την ενόχληση συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων από την πολιτική και την ιδεολογία του ΚΚΕ. Στοχεύει στο να απομακρύνει τη νεολαία από τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, γιατί αποκαλύπτουν σε όλο του το βάθος τον αντιδραστικό χαρακτήρα αυτής της πολιτικής, τις ευθύνες των κομμάτων που τη στηρίζουν και προπαντός δείχνουν το δρόμο για την ανατροπή της!

Καλούμε όλα τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ να δώσουν με αυτοθυσία τη μάχη στα πανεπιστήμια και τα ΑΕΙ το επόμενο διάστημα. Μαζικά να συμμετάσχουν και να πρωτοστατήσουν στη συνέχιση και κλιμάκωση της πάλης των φοιτητών και σπουδαστών.

Καλούμε όλους τους φοιτητές και σπουδαστές να βγάλουν συμπεράσματα για την πολιτική και τη στάση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να καταδικάσουν την προσπάθεια που κάνουν τα δύο μεγάλα κόμματα, με τη βοήθεια και του ΣΥΝ, να παραδώσουν πλήρως την Ανώτατη Εκπαίδευση στο μεγάλο κεφάλαιο.

Να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα για την ανάγκη αλλαγής του συσχετισμού δύναμης σε όλα τα επίπεδα υπέρ των συσπειρώσεων που στηρίζει το ΚΚΕ, για να μπαίνουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ και να φουντώνει η πάλη του λαού και της νεολαίας για μια άλλη οικονομία και εξουσία που χρειάζεται σήμερα. Για μια Οικονομία και Εξουσία Λαϊκή, για το Σοσιαλισμό»!

Πρόταση διεκδίκησης

Στην αιχμή του δόρατος βρίσκεται η καταδίκη και η πάλη ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ, ενάντια στο νόμο - πλαίσιο και όλα τα μέτρα ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης. Η ΠΚΣ ξεκαθαρίζει:

  • «ΟΧΙ στο νέο νόμο - πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων! Καμία σκέψη για κατάργηση ή περιορισμό του ασύλου.
  • ΟΧΙ στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος! ΟΧΙ στην κατάργηση του δικαιώματος στη Δημόσια και Δωρεάν μόρφωση! Εξω οι εταιρίες από τις σχολές! Καμιά ίδρυση και αναγνώριση ιδιωτικών ψευτοπανεπιστημίων. Να σταματήσει η λειτουργία της "Ακαδημίας Εργασίας" της ΓΣΕΕ και του ψευτοπανεπιστημίου του Δήμου Αμαρουσίου».

Ακόμα διεκδικεί:

  • «Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι των ΝΔ -ΠΑΣΟΚ που στόχο έχουν να υποτάξουν την ανώτατη εκπαίδευση στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και του κεφαλαίου. Να μείνουν στα χαρτιά οι 4 νόμοι που ψηφίστηκαν την προηγούμενη χρονιά. Ο ΔΟΑΤΑΠ, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, η Αξιολόγηση που κατηγοριοποιεί και ιδιωτικοποιεί ιδρύματα και σχολές, τα Ινστιτούτα Διά Βίου Εκπαίδευσης. Καμία υλοποίηση των μέτρων αυτών στα τμήματα και τις συγκλήτους.
  • Να μην εφαρμοστούν οι κατευθύνσεις της Μπολόνια.
  • ΟΧΙ στην εισαγωγή της κατάρτισης στην ανώτατη εκπαίδευση. ΟΧΙ στην πολιτική που μας θέλει αμόρφωτους, έρμαια στις ορέξεις του κεφαλαίου, με σκυμμένο το κεφάλι χωρίς δικαιώματα, χωρίς ζωή.
  • ΟΧΙ στην κατάργηση του 8ωρου και της κοινωνικής ασφάλισης και την απελευθέρωση του ωραρίου».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ