ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούνη 2006
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
«Θετικές» οι πρώτες αντιδράσεις της Τεχεράνης

Για «πολύ ικανοποιητικό κλίμα» έκανε λόγο ο Σολάνα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Πολλά θετικά σημεία αλλά και ορισμένες αμφισημίες» εκτίμησε ο επικεφαλής του Ανώτατου Ιρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Αλί Λαριτζανί, ότι εμπεριέχονται στο «πακέτο» προτάσεων που του κόμισε, χτες, ο Χαβιέ Σολάνα. Ο Λαριτζανί υποστήριξε ότι χρειάζεται ένας γύρος διαπραγματεύσεων για να «αποσαφηνιστούν» αυτές οι αμφισημίες, τις οποίες, όπως δήλωσε, επισήμανε και στον Σολάνα, αλλά έσπευσε να χαρακτηρίσει το «πακέτο» των κινήτρων που απεργάστηκε η ευρωπαϊκή τρόικα (Γερμανία - Βρετανία - Γαλλία) και ενέκριναν ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα «ικανοποιητικό πλαίσιο συνεργασίας».

Οι πρώτες αυτές ιρανικές αντιδράσεις εκτιμήθηκαν, από αναλυτές, ως θετικότατες. Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια μιλούσε για «εξαιρετικά ικανοποιητικό και θετικό κλίμα». Μάλιστα, ο Σολάνα δήλωσε ότι έκανε απλώς «νύξη» στους συνομιλητές του για το ενδεχόμενο ύπαρξης συνεπειών σε περίπτωση που απορριφθεί το «πακέτο», καθώς, όπως είπε, δεν ήθελε να χαλάσει «την πολύ καλή ατμόσφαιρα».

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα κίνητρα που εμπεριέχει το «πακέτο» δεν είναι ευκαταφρόνητα. Οι χώρες που υποστηρίζουν τις προτάσεις, και κυρίως οι ΗΠΑ, δεσμεύονται να χορηγήσουν στο Ιράν πυρηνική τεχνολογία (αντιδραστήρες ελαφρού ύδατος) αλλά και εμπλουτισμένο ουράνιο, ενώ η Ουάσιγκτον αποδέχεται, επίσης, να άρει μερικώς το εμπάργκο απέναντι στο Ιράν προκειμένου να μπορέσει να προμηθευτεί πολιτικά αεροσκάφη και ανταλλακτικά για την πολιτική του αεροπορία που είναι σε εξαιρετικά κακή κατάσταση.

Οι υπόλοιπες χώρες υπόσχονται, επίσης, τεχνολογική και επιστημονική βοήθεια αλλά και εμπορικά και οικονομικά ανταλλάγματα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει το δέλεαρ της υποστήριξης της ένταξης του Ιράν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Τέλος, σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, το «πακέτο» φέρεται να ζητά «άρση» της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου χωρίς, όμως, να θέτει επιτακτικά το αίτημα για οριστικό τερματισμό της.

Η είδηση της αρχικής «θετικής» αντίδρασης των Ιρανών αξιωματούχων οδήγησε σε υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος, κατά την τακτική γαλλο-γερμανική συνάντηση κορυφής, εξέφρασαν την ελπίδα «το Ιράν να αποδεχτεί τη δέσμη των ανταλλαγμάτων».

Οι Ιρανοί αξιωματούχοι δεσμεύτηκαν να εξετάσουν σε βάθος τις προτάσεις που κόμισε ο Σολάνα χωρίς, όμως, να θέσουν κάποιο συγκεκριμένο χρονικό όριο για την απάντησή τους.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Προς αναστολή της «διαδικασίας ένταξης»;

Από πρόσφατη διαδήλωση εργατικών σωματείων ενάντια στην πολιτική που επιβάλλει το ΔΝΤ στην Τουρκία

Associated Press

Από πρόσφατη διαδήλωση εργατικών σωματείων ενάντια στην πολιτική που επιβάλλει το ΔΝΤ στην Τουρκία
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ιδιαίτερα αρνητική για την κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚ) και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ειδικά υπό το φως της σύγκρουσης στο εσωτερικό της άρχουσας τάξης, προβάλλει η πρόγνωση της εφημερίδας «Financial Times» (Λονδίνο) ότι η λεγόμενη «διαδικασία ένταξης» της Τουρκίας στην ΕΕ είναι πολύ πιθανό να ανασταλεί εφέτος, «ακόμη και από την επόμενη βδομάδα», λόγω της έλλειψης προόδου όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Κυπριακό. Η έκθεση προόδου της ΕΕ που φέρεται να περιήλθε στην κατοχή της βρετανικής εφημερίδας, αναφέρει ότι η Αγκυρα «δεν έκανε αρκετά για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, απέτυχε να κάμψει την επιρροή των Ενόπλων Δυνάμεων και να προστατεύσει την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία της άσκησης της θρησκευτικής πίστης». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η έκθεση αναφέρει ότι «ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία επιβραδύνθηκε τον περασμένο χρόνο», προσθέτει ότι «χρειάζεται αυστηρότερη εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και πρέπει να περάσουν νέοι μεταρρυθμιστικοί νόμοι», και ακόμη τονίζει πως «πρέπει να διασφαλιστεί πλήρης πολιτικός έλεγχος του στρατού». Ανησυχίες εκφράζονται επίσης για την «έλλειψη προόδου όσον αφορά την Κύπρο», θέμα για το οποίο, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», δίδεται ένα «ελεσίγραφο»από την ΕΕ στην Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Ελληνοκυπριακή πλευρά φέτος.

Ανταπαντώντας, ο Ερντογάν είπε χτς ότι «ηδιαδικασία της ένταξης στην ΕΕ συνεχίζεται με την αρχική αποφασιστικότητα, δεν υπάρχει κανένας φόβος... Ο στόχος μας (η ένταξη στην ΕΕ) δεν είναι ούτε παροδική επιθυμία ούτε εποχική στρατηγική». Πρόσθεσε πως αναμένει να αρχίσουν «ουσιαστικές διαπραγματεύσεις» τη Δευτέρα. Είναι «μια νέα αρχή για την Τουρκία», πρόσθεσε. Ωστόσο, ο Τούρκος πρωθυπουργός απέφυγε να μπει σε ουσιώδη ζητήματα και «πάνω απ' όλα» στο ζήτημα των παρεμβάσεων του στρατού στην πολιτική.

Στο μεταξύ, ο πόλεμος στην Ανατολία συνεχίζει να κοστίζει ζωές: δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν σε σύγκρουση ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), κοντά στην πόλη Σεμντινλί, ενώ άλλοι δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε νάρκη στην περιοχή Πουλουμούρ στο Τούντσελι.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Δημοψήφισμα για αναγνώριση του Ισραήλ

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Μέχρι τα τέλη της βδομάδας, ουσιαστικά, παρατείνεται το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος προς την κυβέρνηση της «Χαμάς», προκειμένου να καταληχθεί ένα κοινό πλαίσιο άσκησης πολιτικής απέναντι στο Ισραήλ. Ο Μαχμούντ Αμπάς έχει αποδεχτεί το κείμενο 18 σημείων, που κατέληξαν φυλακισμένα, στο Ισραήλ, στελέχη όλων των μεγάλων παλαιστινιακών οργανώσεων, στο οποίο εμμέσως αναγνωρίζεται το κράτος του Ισραήλ, στα όρια του 1967.

Ο Αμπάς έχει θέσει το κείμενο αυτό ως βάση στον ενδο-παλαιστινιακό διάλογο, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, τότε θα το θέσει στην κρίση του παλαιστινιακού λαού υπό τη μορφή δημοψηφίσματος. Ο ενδο-παλαιστινιακός διάλογος έληξε χωρίς αποτελέσματα, την Κυριακή το βράδυ. Ο Αμπάς έλαβε χτες, μετά από συνεδρίαση, την έγκριση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, όπου συμμετέχουν όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις πλην των ισλαμιστικών «Χαμάς» και «Τζιχάντ», για να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

Εκπρόσωπος της ΟΑΠ δήλωνε ότι ο Αμπάς θα ανακοινώσει την ημερομηνία του δημοψηφίσματος στα τέλη της βδομάδας, δίνοντας, ουσιαστικά, περισσότερες ημέρες περιθώριο στη «Χαμάς» να αποφασίσει τι στάση θα τηρήσει. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Χανίγια, όπως και πολλά άλλα στελέχη της «Χαμάς», δήλωναν χτες «έτοιμοι για περισσότερες διαπραγματεύσεις προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τη "Φατάχ"». Η εσωτερική ένταση παραμένει εμφανής εντός των παλαιστινιακών εδαφών, όπου χτες το απόγευμα ρουκέτες έπληξαν το κτίριο Προληπτικής Ασφάλειας, στην πόλη της Γάζας, που ελέγχεται από τη «Φατάχ», με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 5 εργαζόμενοι. Το πρωί, άλλες 5 ρουκέτες έπληξαν την ισραηλινή πόλη Σντερότ, τραυματίζοντας 1 γυναίκα.

Η φτώχεια τσακίζει

ΑΓΚΥΡΑ.--

Μελέτη της Τουρκικής Ενωσης Συνταξιούχων (TIED) και στοιχεία που δημοσιοποίησε η UNICEF και δημοσίευσε χτες η εφημερίδα «Turkish Daily News», αναφέρει ότι από τους περίπου 4.000.000 συνταξιούχους της Αρχής Κοινωνικής Πρόνοιας (SSK), το 81,96% λαμβάνουν λιγότερες από 569,3 νέες τουρκικές λίρες το μήνα - δηλαδή ποσό που αντιστοιχεί στο όριο της φτώχειας στη γείτονα! Ταυτόχρονα, το 37% των παιδιών στην Τουρκία ζουν υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με την UNICEF, που επισήμανε ότι είναι η φτώχεια και όχι οι παραδοσιακές ισλαμιστικές αντιλήψεις που εμποδίζουν την πρόσβαση των κοριτσιών στο σχολείο.

Και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί σε βάρος των φτωχών, αν η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ προχωρήσει...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ