Τετάρτη 7 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Δημοψήφισμα για αναγνώριση του Ισραήλ

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Μέχρι τα τέλη της βδομάδας, ουσιαστικά, παρατείνεται το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος προς την κυβέρνηση της «Χαμάς», προκειμένου να καταληχθεί ένα κοινό πλαίσιο άσκησης πολιτικής απέναντι στο Ισραήλ. Ο Μαχμούντ Αμπάς έχει αποδεχτεί το κείμενο 18 σημείων, που κατέληξαν φυλακισμένα, στο Ισραήλ, στελέχη όλων των μεγάλων παλαιστινιακών οργανώσεων, στο οποίο εμμέσως αναγνωρίζεται το κράτος του Ισραήλ, στα όρια του 1967.

Ο Αμπάς έχει θέσει το κείμενο αυτό ως βάση στον ενδο-παλαιστινιακό διάλογο, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, τότε θα το θέσει στην κρίση του παλαιστινιακού λαού υπό τη μορφή δημοψηφίσματος. Ο ενδο-παλαιστινιακός διάλογος έληξε χωρίς αποτελέσματα, την Κυριακή το βράδυ. Ο Αμπάς έλαβε χτες, μετά από συνεδρίαση, την έγκριση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, όπου συμμετέχουν όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις πλην των ισλαμιστικών «Χαμάς» και «Τζιχάντ», για να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

Εκπρόσωπος της ΟΑΠ δήλωνε ότι ο Αμπάς θα ανακοινώσει την ημερομηνία του δημοψηφίσματος στα τέλη της βδομάδας, δίνοντας, ουσιαστικά, περισσότερες ημέρες περιθώριο στη «Χαμάς» να αποφασίσει τι στάση θα τηρήσει. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Χανίγια, όπως και πολλά άλλα στελέχη της «Χαμάς», δήλωναν χτες «έτοιμοι για περισσότερες διαπραγματεύσεις προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τη "Φατάχ"». Η εσωτερική ένταση παραμένει εμφανής εντός των παλαιστινιακών εδαφών, όπου χτες το απόγευμα ρουκέτες έπληξαν το κτίριο Προληπτικής Ασφάλειας, στην πόλη της Γάζας, που ελέγχεται από τη «Φατάχ», με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 5 εργαζόμενοι. Το πρωί, άλλες 5 ρουκέτες έπληξαν την ισραηλινή πόλη Σντερότ, τραυματίζοντας 1 γυναίκα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ