Τετάρτη 7 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Αντικομμουνισμός και πόλωση

ΠΡΑΓΑ.--

Μια πρώτη εκτίμηση για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τσεχία έδωσε ο Χασάν Σάρφο, επικεφαλής του Διεθνούς Τμήματος του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας).

Συγκεκριμένα επισήμανε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών έχουν «έντονα επηρεαστεί, μεταξύ άλλων, από τη μακράς διάρκειας αντικομμουνιστική καμπάνια που στόχευε στην τρομοκράτηση των ψηφοφόρων, ιδιαίτερα της νεολαίας, και στην απεικόνιση του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας ως μια επικίνδυνη και εγκληματική δύναμη».

Ενας ακόμα ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας που επηρέασε τα αποτελέσματα των εκλογών, όπως αναφέρει ο Χ. Σάρφο, ήταν η πόλωση της πολιτικής σκηνής, όπου τόσο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα όσο και το Κόμμα των Πολιτών εμφανίζονταν ως οι δύο μοναδικοί νικητές, κάτι που προωθούσαν αυτά τα δύο κόμματα και τα ΜΜΕ.

Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι το Κόμμα των Πολιτών κέρδισε 23 παραπάνω έδρες στο νέο Κοινοβούλιο, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες έχασαν 8 και το Κόμμα των Πρασίνων κέρδισε 6 έδρες. Σε ό,τι αφορά τους Σοσιαλδημοκράτες, κέρδισαν 4 παραπάνω έδρες, ενώ το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας έχασε 15 έδρες. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Χ. Σάρφο, το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας παρέμεινε τρίτο κόμμα στο Κοινοβούλιο.

Ο Τσέχος κομμουνιστής τόνισε μάλιστα ότι «σημαντικό αποτέλεσμα των εκλογών είναι το γεγονός ότι παρόλη την ακραία προπαγάνδα και την αντικομμουνιστική εκστρατεία και παρόλο που κατέφυγαν στις βίαιες επιθέσεις ενάντια στους κομμουνιστές και άλλους αριστερούς, οι δεξιές δυνάμεις δεν κατάφεραν να λάβουν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Αυτό το γεγονός βάζει τους δεξιούς σε μια πολύπλοκη θέση, αφού δεν μπορούν να σχηματίσουν μια δεξιά κυβέρνηση. Αποδεικνύει ότι η Αριστερά στην Τσεχία κατέχει μια γερή θέση, παρόλη την προεκλογική ανωμαλία και τις αντιδημοκρατικές διαδικασίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ