Τετάρτη 7 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Προς αναστολή της «διαδικασίας ένταξης»;

Από πρόσφατη διαδήλωση εργατικών σωματείων ενάντια στην πολιτική που επιβάλλει το ΔΝΤ στην Τουρκία

Associated Press

Από πρόσφατη διαδήλωση εργατικών σωματείων ενάντια στην πολιτική που επιβάλλει το ΔΝΤ στην Τουρκία
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ιδιαίτερα αρνητική για την κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚ) και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ειδικά υπό το φως της σύγκρουσης στο εσωτερικό της άρχουσας τάξης, προβάλλει η πρόγνωση της εφημερίδας «Financial Times» (Λονδίνο) ότι η λεγόμενη «διαδικασία ένταξης» της Τουρκίας στην ΕΕ είναι πολύ πιθανό να ανασταλεί εφέτος, «ακόμη και από την επόμενη βδομάδα», λόγω της έλλειψης προόδου όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Κυπριακό. Η έκθεση προόδου της ΕΕ που φέρεται να περιήλθε στην κατοχή της βρετανικής εφημερίδας, αναφέρει ότι η Αγκυρα «δεν έκανε αρκετά για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, απέτυχε να κάμψει την επιρροή των Ενόπλων Δυνάμεων και να προστατεύσει την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία της άσκησης της θρησκευτικής πίστης». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η έκθεση αναφέρει ότι «ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία επιβραδύνθηκε τον περασμένο χρόνο», προσθέτει ότι «χρειάζεται αυστηρότερη εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και πρέπει να περάσουν νέοι μεταρρυθμιστικοί νόμοι», και ακόμη τονίζει πως «πρέπει να διασφαλιστεί πλήρης πολιτικός έλεγχος του στρατού». Ανησυχίες εκφράζονται επίσης για την «έλλειψη προόδου όσον αφορά την Κύπρο», θέμα για το οποίο, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», δίδεται ένα «ελεσίγραφο»από την ΕΕ στην Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Ελληνοκυπριακή πλευρά φέτος.

Ανταπαντώντας, ο Ερντογάν είπε χτς ότι «ηδιαδικασία της ένταξης στην ΕΕ συνεχίζεται με την αρχική αποφασιστικότητα, δεν υπάρχει κανένας φόβος... Ο στόχος μας (η ένταξη στην ΕΕ) δεν είναι ούτε παροδική επιθυμία ούτε εποχική στρατηγική». Πρόσθεσε πως αναμένει να αρχίσουν «ουσιαστικές διαπραγματεύσεις» τη Δευτέρα. Είναι «μια νέα αρχή για την Τουρκία», πρόσθεσε. Ωστόσο, ο Τούρκος πρωθυπουργός απέφυγε να μπει σε ουσιώδη ζητήματα και «πάνω απ' όλα» στο ζήτημα των παρεμβάσεων του στρατού στην πολιτική.

Στο μεταξύ, ο πόλεμος στην Ανατολία συνεχίζει να κοστίζει ζωές: δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν σε σύγκρουση ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), κοντά στην πόλη Σεμντινλί, ενώ άλλοι δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε νάρκη στην περιοχή Πουλουμούρ στο Τούντσελι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ