ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούνη 2006
Σελ. /40
Στο δρόμο κι αύριο...

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από το «ΠΟΝΤΙΚΙ»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από το «ΠΟΝΤΙΚΙ»
Την ώρα που τα παιδιά είναι στο δρόμο,

την ώρα που το μέλλον σε τραβάει απ' το μανίκι,

βγάζοντας τη γλώσσα

και δηλώνοντας: «άσε τα πτώματα να μηρυκάζουν το έτσι κι αλλιώς σάπιο "έχει" τους»...

...κείνη την ώρα, το τελευταίο που θες, είναι να ασχοληθείς ξανά και ξανά με όλους αυτούς, που κυριαρχούν στα περίφημα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στο προκείμενο τα έντυπα.

Να τους προσπεράσεις, πάλι, δεν μπορείς.

Γιατί, εκεί, στα - και μέσα από τα - έντυπα πλασάρεται καθημερινά η κυρίαρχη ιδεολογία.

Εντόπισε, λοιπόν, την ομολογία: Καμιά αδέσμευτη δημοσιογραφία στο πεδίο της σφαγής. Ο,τι θέλει ανακοινώνει ο στρατός κατοχής, αυτό αναπαράγεται. Πίσω στην πυκνή σκιά οι «Χαντίθα», όπως χτες τα «Μάι Λάι».

Κράτα σημειώσεις για την πολιτική, την τόσο αναγκαία, σ' όσους ακόμα θυμούνται ότι εκεί στο δήμο είναι ικανή η αντιπαράθεση και βάλε στο περιθώριο των σημειώσεων την ένσταση για την έλλειψη της φιλοσοφίας.

Πέτα στα σκουπίδια τα φληναφήματα περί «δημοκρατικού σοσιαλισμού», που θέλουν να σε αφοπλίσουν πριν φτάσεις στην ώρα της σύγκρουσης (και ξέρεις εσύ πως μ' έναν τρόπο, και μόνον έναν, διεξάγεται η σύγκρουση όταν έρθει η ώρα της...) και κράτα από τη σχετική αναφορά το γεγονός ότι, ενώ σου μιλούν για ισότητα και ελευθερία, δε λένε κουβέντα για τις παραγωγικές σχέσεις, που τελικά καθορίζουν και τα του εποικοδομήματος. Γίνεται καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής με «ισότητα και ελευθερία»;

Πέτα στα σκουπίδια και τη βαρυσήμαντη παρέμβαση της κυρίας του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία, που σου λέει πως το κρίσιμο δεν είναι το περιεχόμενο των ανατροπών (κάνει γαργάρα τη θέση τους για ιδιωτικά πανεπιστήμια), αλλά η διαδικασία του διαλόγου!

Οπως το κρίσιμο δεν είναι αυτά καθαυτά τα ζητήματα της κυριαρχίας στο Αιγαίο, αλλά το «παζάρι να γίνεται», ώσπου να επιβληθεί η απόφαση των ιμπεριαλιστών για τη συνδιαχείριση...

Ασχετο: Για τους διάφορους κουκουλοφόρους, αυτούς στα τηλεοπτικά παράθυρα και τους άλλους που προσφέρουν θέαμα στα παράθυρα, διαλύοντας μια διαδήλωση, κανένα σχόλιο πλέον. Είναι νέτα σκέτα εχθροί!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ;
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΕΝΑ ΠΑΡΕ - ΔΩΣΕ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ

ΠΑΖΑΡΙ ΕΙΝΑΙ; «Υποστήριξε πως αν πάμε στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα χωρίς να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα δε θα αποκτήσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή έκταση αφού η όποια απόφαση θα ελάμβανε ως σημείο εκκίνησης τα έξι μίλια των χωρικών υδάτων» (για τη θέση του Γ. Παπανδρέου στο «ΒΗΜΑ»)

Ο ΙΔΙΟΣ ΕΙΝΑΙ: «Διερωτόμαστε αν ο Παπανδρέου της επεκτάσεως των χωρικών μας υδάτων είναι ο ίδιος με αυτόν που χόρευε τα ζεϊμπέκικα με τον Τζέμ και υποστήριζε την υπερψήφιση του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους» (η εξήγηση στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»; «Το ΠΑΣΟΚ πρότεινε και επιμένει: Να κατατεθούν επίσημα όλες οι κυβερνητικές προτάσεις για το νέο νομοθετικό πλαίσιο των ΑΕΙ αμέσως. Να οργανωθεί επαρκής και ουσιαστικός διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα. Να δεσμευτεί η κυβέρνηση ρητά και κατηγορηματικά ότι δε θα διολισθήσει σε νομοθετικά πραξικοπήματα μέσα στο καλοκαίρι» (η Μ. Δαμανάκη στα «ΝΕΑ»).

ΕΧΕΙ ΣΥΜΜΑΧΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ΠΑΣΟΚ: «Στον πλανήτη της αλαζονείας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εξακολουθεί να προκαλεί με την αδιαλλαξία της την πανεπιστημιακή κοινότητα, ενώ ο αυταρχικός χαρακτήρας των παρεμβάσεών της διευρύνει καθημερινά το μέτωπο των αντιδράσεων» (από το κύριο άρθρο στο «ΕΘΝΟΣ»).

«ΚΑΠΟΙΟΙ» ΜΟΝΟ; «Κάποιοι εκ των σχολιαστών, στα τηλεοπτικά, κατ' ευφημισμό δελτία, δίνουν την εντύπωση, ότι μετά βίας συγκρατούνται, για να μη φορέσουν την "κουκούλα" του καταδότη ή να αρχίσουν να πυροβολούν κιόλας οι ίδιοι, αντί των εντεταλμένων οργάνων» (το σχόλιο στην «ΑΥΡΙΑΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ενάντια στο νόμο - πλαίσιο

ΤΑ ΝΕΑ: Στους δρόμους η Παιδεία αναστενάζει

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΤΡΙΚΥΜΙΑ Παπανδρέου στα... 12 μίλια

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΑΙΖΕΙ με τα εθνικά θέματα

ΕΘΝΟΣ: ΤΑΡΑΖΕΙ τα νερά ο Γιώργος

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΞΑΦΝΙΑΣΜΑ Γιώργου για Αιγαίο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σταθερή γραμμή Καραμανλή στα ελληνοτουρκικά

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΕΚΡΗΞΗ ΥΠΕΡΔΑΝΕΙΣΜΟΥ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΘΗΛΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΝΙΓΟΥΝ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΣΤΡΟΦΗ των ερευνών

Η ΑΥΓΗ: Υπόλογη και η Ελλάδα για τις απαγωγές της CIA

Η ΧΩΡΑ: Προκήρυξη αλά... «17Ν»

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η Παιδεία στους δρόμους

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Περιθώρια πτώσης 10% βλέπει η Morgan Stanley

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Μια πυκνή σκιά σκεπάζει το έγκλημα

«Κατά κάποιο τρόπο φταίμε και εμείς οι ρεπόρτερ. Καθώς δεν τολμάμε να βγούμε έξω από τη Βαγδάτη - ή και μέσα στην ίδια τη Βαγδάτη - η απεραντοσύνη του Ιράκ έχει σκεπαστεί από μια πυκνή σκιά. Ισως καμιά φορά βλέπουμε κάποιες λάμψεις τη νύχτα - μία ή δύο Χαντίθα μέσα στην έρημο - αλλά εξακολουθούμε να καταγράφουμε πειθήνια τους αριθμούς των "τρομοκρατών" που υποτίθεται ότι έχουν εξοντωθεί σε απομακρυσμένες περιοχές της Μεσοποταμίας. Φοβούμενοι το μαχαίρι του αντάρτη δεν μπορούμε να ερευνήσουμε. Και αυτό αρέσει στους Αμερικανούς. Ποιος ξέρει τι αγριότητες έχουν διαπραχθεί μακριά, μέσα στην έρημο;» (ο Ρόμπερτ Φισκ σε «Independent» / «ΤΟ ΒΗΜΑ»).

Η ξορκισμένη πολιτική

«Ποιος λοιπόν μπορεί να μας βγάλει απ' το τέλμα της ιδιωτείας, να μας αναβαθμίσει και να μας οπλίσει, έτσι ώστε να προλαβαίνουμε αντί να καταστέλλουμε, να δημιουργούμε, αντί να σερνόμαστε πίσω απ' τις εξελίξεις, να ονειρευόμαστε, αντί να βλέπουμε εφιάλτες, να κοιταζόμαστε στα μάτια, αντί να κρυβόμαστε πίσω απ' τα καθημερινά μικρομέγαλα εγκλήματά μας, να μπορούμε να αναμετρηθούμε με το μέλλον μας ως είδος; (...) Με απόλυτο τρόπο υποστήριζα πως μόνον η πολιτική μπορεί να ξαναδώσει στους ανθρώπους τα εφόδια να ερμηνεύσουν τη ζωή τους» (ο Διονύσης Τσακνής στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Και οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής;

«Ο δημοκρατικός σοσιαλισμός, που έχει αντικαταστήσει πλέον σήμερα την ξεπερασμένη σοσιαλδημοκρατία, συνδέει την ιδέα της ισότητας (που πρεσβεύει ο σοσιαλισμός) με την ιδέα της ελευθερίας (που πρεσβεύει ο φιλελευθερισμός). (...) Η Αριστερά πρέπει να διακηρύξει ότι δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς την εξασφάλιση της ισότητας. Το να είσαι ελεύθερος να κοιμάσαι κάτω από τις γέφυρες δε σημαίνει πως είσαι ελεύθερος. Η ευρωπαϊκή Αριστερά πρέπει λοιπόν να επαναδιεκδικήσει τον φιλελευθερισμό - της ανήκει» (ο Μιχάλης Μητσός στα «ΝΕΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ