ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούνη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Ενισχύστε τους αγωνιστικούς ριζοσπαστικούς συνδυασμούς!

Πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στον Τύρναβο

Κάλεσμα ενίσχυσης των αγωνιστικών ριζοσπαστικών συνδυασμών που στηρίζει το ΚΚΕ στο πλαίσιο της πανελλαδικής συνεργασίας του με το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση και την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών στις ερχόμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές απηύθυνε από τον Τύρναβο ο Δημ. Γόντικας, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες το βράδυ σε πολιτική συγκέντρωση του Κόμματος στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Οι Τυρναβίτες, άνθρωποι του μόχθου και της δουλιάς, που έδωσαν το «παρών» τους στη συγκέντρωση, διαμήνυσαν τη θέληση και την αποφασιστικότητά τους να δώσουν ακόμα πιο δυναμικά την πολιτική μάχη των εκλογών, να συστρατευτούν στον αγώνα για να φτάσει παντού το κάλεσμα των ενωτικών αγωνιστικών ψηφοδελτίων. Μεταξύ των άλλων παραβρέθηκαν ο υποψήφιος δήμαρχος Τυρνάβου Χρ. Κιτσίδης και άλλοι εκπρόσωποι φορέων.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Δ. Γόντικας αναφέρθηκε στους βαθείς δεσμούς που συνδέουν το ΚΚΕ με τους κατοίκους του Τυρνάβου - «σύμβολο αιώνιο κι απόδειξη αυτών των δεσμών», είπε, «είναι και θα συνεχίσει να είναι ο μπαρμπα-Κώστας Λουλές» - για να τονίσει την ακλόνητη πεποίθηση των κομμουνιστών ότι θα ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το λαό. Υπογράμμισε, όμως, πως αν οι εργαζόμενοι στις πόλεις και τα χωριά δε σηκώσουν κεφάλι και δεν πάρουν το δίκιο στα χέρια τους, η ζωή τους δεν πρόκειται ν' αλλάξει, θα γίνει χειρότερη.

Συνδέοντας τους λαϊκούς αγώνες με τις ερχόμενες τοπικές εκλογές, επισήμανε πως αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δε δεχτούν ισχυρό πλήγμα, δε μειωθούν οι δυνάμεις τους, δε χάσουν την πλειοψηφία σε όσο γίνεται περισσότερους δήμους και νομαρχίες, αν δε νιώσουν φόβο μπροστά στη δύναμη του λαού, θα κάνουν πιο επιθετική την πολιτική τους.

Συνεχίζοντας, ο Δ. Γόντικας επισήμανε: Οι εργαζόμενοι να έχουν καθαρό ότι προτεραιότητα των άλλων κομμάτων δεν είναι οι λαϊκές ανάγκες, αλλά η νομή της εξουσίας προς όφελος των κυρίαρχων οικονομικών συμφερόντων. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ είναι ποιος θα είναι ο καλύτερος διαχειριστής αυτών των συμφερόντων και όχι η ευημερία του λαού.

Η ΝΔ ενδιαφέρεται να ισχυροποιήσει τη θέση της στην κυβερνητική εξουσία. Το ΠΑΣΟΚ για να διεκδικήσει ξανά την κυβερνητική εξουσία. Την άλλη μέρα των εκλογών θα λογαριάζουν ποιος από τους δύο κέρδισε πόντους στον ανταγωνισμό. Να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Ψήφος στη ΝΔ και στους υποψήφιούς της σημαίνει επιδοκιμασία της αντιλαϊκής της πολιτικής. Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει αθώωση για τις ευθύνες του όλα τα προηγούμενα χρόνια και στήριξη μιας πολιτικής που δεν έχει ουσιαστικές διαφορές από την πολιτική της ΝΔ.

Δύναμη και προοπτική

Αναφερόμενος στους αγωνιστικούς ριζοσπαστικούς συνδυασμούς συνεργασίας που στηρίζει το ΚΚΕ, τόνισε: Το ΚΚΕ, σε συνεργασία με το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και άλλες ομάδες και κινήσεις, αγωνίζεται να διαμορφωθεί ένα πλατύ μέτωπο δυνάμεων που θα δώσει δύναμη και προοπτική στο λαϊκό κίνημα. Αυτή τη συνεργασία αντιπροσωπεύει στο δήμο σας ο Χρ. Κιτσίδης και ο Μπ. Μπακούλας στη νομαρχία.

Αυτή είναι η προοπτική που χαράζει το ΚΚΕ. Σ' αυτό το δρόμο καλούμε όλους τους εργαζόμενους. Εδώ έχουν θέση οι οπαδοί και ψηφοφόροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όλοι όσοι έχουν δεσμούς και παραδόσεις με την Αριστερά. Εδώ είναι η θέση τους. Πρέπει να κάνουν το βήμα τώρα. Να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα του δικομματισμού. Να χειραφετηθούν από όποιες δεσμεύσεις και να τολμήσουν να κάνουν μπροστά.

Με τα κόμματα αυτά, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ΣΥΝ και την πολιτική τους δεν υπάρχει προοπτική και δεν υπάρχουν περιθώρια καμιάς συνεργασίας. Είναι κόμματα στην υπηρεσία του κεφαλαίου.

Καταλήγοντας, ο Δ. Γόντικας τόνισε: Το ΚΚΕ δε ζητά από τους συνεργαζόμενους να αποδεχτούν το πρόγραμμά του, να συμφωνήσουν για το σοσιαλισμό. Ζητάμε μια σταθερή συνεργασία που θα αντιπαλεύει με συνέπεια την πολιτική του δικομματισμού, τα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα και γενικά και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν επιδιώκουμε - το ίδιο και οι συνεργαζόμενοι μαζί μας - τις καρέκλες.

Δεν επιδιώκουμε προσωπικά οφέλη από τη συμμετοχή μας στα διάφορα αξιώματα. Τα θέτουμε στην υπηρεσία του λαϊκού κινήματος και κρινόμαστε κάθε μέρα για τη συνέπεια λόγων και έργων.

Σας καλούμε να στρατευτείτε σ' αυτό τον αγώνα και να μη μείνει σπίτι και εργαζόμενος στον Τύρναβο που να μη φτάσει το κάλεσμα των ενωτικών ψηφοδελτίων που στηρίζουμε.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
«Μαυρίστε» τους διαχειριστές της αντιλαϊκής πολιτικής!

Στην πλατεία «Ρήγας Φεραίος» στα Τρίκαλα μίλησε χτες βράδυ το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Μήνυμα αισιοδοξίας για την ενίσχυση των αγωνιστικών, ριζοσπαστικών ψηφοδελτίων στις ερχόμενες τοπικές εκλογές στη Νομαρχία Τρικάλων και στους δήμους του νομού έστειλε η χτεσινοβραδινή συγκέντρωση του ΚΚΕ στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων, όπου μίλησε ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Δ. Αρμάγος, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Τρικάλων του ΚΚΕ, ενώ το «παρών» έδωσαν ο Ευθύμης Ζανιός, υποψήφιος νομάρχης Τρικάλων και ο Γ. Καΐκης, υποψήφιος δήμαρχος στο Δήμο Τρικκαίων.

Οι άνθρωποι του μόχθου που βιώνουν ένα σωρό προβλήματα - είπε, αρχίζοντας την ομιλία του, ο Γ. Μαρίνος - πρέπει να αξιοποιήσουν την πείρα τους και να κάνουν ένα ουσιαστικό βήμα στη σημαντική πολιτική αναμέτρηση των Δημοτικών και Νομαρχιακών Εκλογών. Να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τους συνδυασμούς τους και τους συνδυασμούς του ΣΥΝ, επιλέγοντας, αγκαλιάζοντας τους αγωνιστικούς συνδυασμούς συνεργασίας που στηρίζει το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών.

Τα κριτήρια της ψήφου

Οσον αφορά τα κριτήρια της ψήφου στις ερχόμενες εκλογές, ο Γ. Μαρίνος επισήμανε: Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να κρίνουν τον κάθε δήμαρχο, το κάθε νομάρχη, τους συνδυασμούς που κατεβαίνουν στις εκλογές, με κριτήριο ποιο κόμμα τους στηρίζει, τη στάση τους απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, στην πλουτοκρατία, στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, τη στάση τους στους λαϊκούς αγώνες. Να κριθούν για τις ιδιωτικοποιήσεις, για τη σχέση τους με τους επιχειρηματίες, με τους μεγαλοεργολάβους, για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα που θα φορτώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά με μεγαλύτερα βάρη. Κι αυτό ισχύει στα Τρίκαλα, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Δεν μπορεί - συνέχισε - να παραμεριστούν αυτά τα κριτήρια και στη θέση τους να μπουν η καπατσοσύνη, το χτύπημα στην πλάτη, οι δημόσιες σχέσεις. Η τιμιότητα, η ικανότητα, για την οποία μιλούν ορισμένοι, αποκτούν νόημα όταν συμβαδίζουν με τον αγώνα για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, με την αντίθεση, με την πάλη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, με την προσπάθεια ν' ανατραπεί.

Αυτοί που λένε ότι στις Δημοτικές - Νομαρχιακές Εκλογές οι εργαζόμενοι πρέπει να κρίνουν με αυτοδιοικητικά κριτήρια κι αυτοί που μιλούν για ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κοροϊδεύουν το λαό.

Τα βασικά προβλήματα γεννιούνται από τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική και δεν μπορούν να λυθούν, αν ο αγώνας δεν κινείται στην κατεύθυνση της ανατροπής της, αν δεν αλλάξει η κατάσταση.

Πρέπει - τόνισε - να γίνει το βήμα, να στηρίξουν τα λαϊκά στρώματα τους συνδυασμούς συνεργασίας με υποψήφιους τον Γιώργο Καΐκη για το δήμο και τον Ευθύμη Ζιανό για τη νομαρχία.

Η συκοφαντία κατά του ΚΚΕ

Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στην αισχρή, συκοφαντική επίθεση κατά του ΚΚΕ περί συνεργασίας του με τη ΝΔ, υπογράμμισε: Σ' αυτή τη συμπαιγνία πρωτοστατούν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, αξιοποιώντας την προβοκατόρικη στάση της ΝΔ.

Το Κόμμα μας είναι κόμμα αρχών και καθορίζει τη στάση του με πολιτικά κριτήρια, με κριτήριο αν ένα κόμμα και η πολιτική του υπηρετούν τα συμφέροντα του λαού ή τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και δεν έχει καμιά σχέση με κανένα παιχνίδι ούτε πάνω, ούτε κάτω από το τραπέζι.

Το ΚΚΕ δεν κάνει μικροπολιτική, δεν έχει ανάγκη από δημάρχους που θα είναι αιχμάλωτοι κάθε λογής δεσμεύσεων και συμφερόντων, δεν έχει ανάγκη από τη στήριξη της ΝΔ, απευθύνεται στα λαϊκά στρώματα που είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ και τα καλεί να τους γυρίσουν την πλάτη.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να σκεφτούν τις σκοπιμότητες αυτής της αντιΚΚΕ επίθεσης, που δείχνει ότι οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου ανησυχούν και προσπαθούν να ανακόψουν την επιρροή των κομμουνιστών μέσα στο λαό και προκειμένου να πετύχουν αυτόν το στόχο είναι αδίστακτοι.

Να σκεφτούν ότι η ΝΔ προσπαθεί να εξαγνιστεί, να μετριάσει τις αντιδράσεις από την αντιλαϊκή πολιτική, να ψηφοθηρήσει, να αρπάξει ψήφους στον πρώτο και δεύτερο γύρο.

Να σκεφτούν ότι το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κρύψει τη συμφωνία του με τη ΝΔ σε όλα τα βασικά ζητήματα της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

Να σκεφτούν ότι ο ΣΥΝ επιχειρεί να κάνει αντιπερισπασμό για να δικαιολογήσει τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ σε πολλούς δήμους και νομαρχίες.

Ας αφήσουν κατά μέρος τα παραμύθια περί «απαίτησης της κοινωνίας», περί «μη κομματικοποίησης των τοπικών εκλογών». Το ψηφοδέλτιο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ για τη Νομαρχία Τρικάλων είναι προϊόν «προξενιού», κεντρικής κομματικής συμφωνίας για να διαχειριστεί την αντιλαϊκή πολιτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ