ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούνη 2006
Σελ. /40
ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗ ΨΥΤΤΑΛΕΙΑΣ
Σε λύσεις αδιεξόδου επιμένει η κυβέρνηση

Τις πολιτικές που ακολουθούν διαδοχικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και οι οποίες είναι υπεύθυνες για το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στη διαχείριση της λυματολάσπης της Ψυττάλειας, κατάγγειλε χτες στη Βουλή, η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης. Παράλληλα, ζήτησε η κυβέρνηση να βρει τρόπο για την άμεση απομάκρυνσή της.

Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλος επιχείρησε να παρουσιάσει ως ταχύτατες τις διαδικασίες για την κατασκευή εργοστασίου ξήρανσης της λυματολάσπης στην Ψυττάλεια, που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα, υποστηρίζοντας ότι τον επόμενο Μάη θα είναι σε λειτουργία. Για τη διαχείριση της λυματολάσπης ως την κατασκευή του ισχυρίστηκε ότι μόνη λύση ήταν η σύμβαση για τη μεταφορά της στη Γερμανία, αν και παραδέχτηκε ότι έχει πολύ υψηλό κόστος.

«Πρέπει η κυβέρνηση να βρει λύση τώρα», τόνισε η Ελπ. Παντελάκη προσθέτοντας πως «η λύση που προτείνετε είναι λύση αδιεξόδου. Αντιμετωπίζει ορισμένους τόνους ημερών, ενώ σε περίπτωση βροχής κινδυνεύει η ασφάλεια του έργου, καταστρέφεται ο Σαρωνικός και δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στην υγεία των κατοίκων».

Οσον αφορά το εργοστάσιο ξήρανσης, η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι καθυστερεί. «Μπαίνουμε στον τρίτο χρόνο της κυβέρνησης και σεις λέτε "ανοίγονται τα θεμέλια"», είπε χαρακτηριστικά, ενώ για τη μεταφορά της λυματολάσπης στη Γερμανία τόνισε: «Πώς θα αντιμετωπιστεί το αδιέξοδο μ' αυτή την πανάκριβη λύση; Με τι ρυθμούς θα μεταφέρεται αυτή η ποσότητα; Για ένα χρόνο έχουμε 250.000 λύματα. Περίπου 700 τόνοι την ημέρα. Τους 1.800 τόνους που έβαλε πάνω το προηγούμενο καράβι, τους αφήσανε πάλι στο νησί, επειδή έγειρε. Υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας και τεχνογνωσίας. Αλλά και τι να κάνει ένα καράβι που παίρνει 3.500 τόνους ή 4.500 τόνους. Είναι πέντε - έξι ημερών λύματα. Θα πρέπει να πάει τάνκερ που να παίρνει 100.000 - 150.000».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΒΥΡΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
«Πλαίσιο για επιχειρήσεις»

Οι αρνητικές επιπτώσεις από το νόμο - πλαίσιο για την Παιδεία και οι αντιδραστικές αλλαγές στα πανεπιστήμια, που προωθεί η κυβέρνηση, τονίστηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε προχτές, στο στέκι Νεολαίας στο Βύρωνα, η «Ενωτική Παμβυρωνιώτικη Δημοτική Κίνηση». Ο υποψήφιος δήμαρχος Παναγιώτης Πάλμος υπογράμμισε πως, για όλα τα λαϊκά προβλήματα - όπως και αυτό της Παιδείας - πρέπει μέσα και από τις τοπικές εκλογές να δοθούν πολιτικές απαντήσεις από τους εργαζόμενους.

Ο Κ. Σμπόνιας, στέλεχος της ΝΑΣ και μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, αναφέρθηκε στον πυρήνα της πρότασης για το νόμο - πλαίσιο και επισήμανε ότι τα Πανεπιστήμια θα λειτουργούν σαν καπιταλιστικές επιχειρήσεις προβάλλοντας τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα. Θα αναζητούν - πρόσθεσε - συνεργασίες με επιχειρήσεις, κρατικές υπηρεσίες, ιμπεριαλιστικούς φορείς, επιζητώντας με θεμιτά και αθέμιτα μέσα, το κέρδος. Η Δ. Δριμάλα, πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων της περιοχής, μίλησε για την αλλαγή που επιχειρείται στη φυσιογνωμία της Παιδείας από την προσχολική πλέον αγωγή. «Το νήπιο - είπε - προετοιμάζεται για ένα δημοτικό σχολείο προσαρμοσμένο στη φιλοσοφία του απασχολήσιμου». Τέλος, στην αποπομπή των εργαζομένων φοιτητών από τα Πανεπιστήμια με το νόμο - πλαίσιο αναφέρθηκε ο φοιτητής του Πολυτεχνείου Ν. Παπαγιαννάκης, ενώ από το ΠΑΜΕ ο Χρ. Σκεπετάρης επισήμανε την ανάγκη επαγρύπνησης ώστε να μην περάσει ο νόμος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

Μπροστά στην κάλπη οι ψηφοφόροι, που θα κληθούν να ψηφίσουν στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές τον Οκτώβρη, πρέπει να σταθμίσουν όλους τους παράγοντες, γενικούς και τοπικούς, που ευθύνονται για την υποβάθμιση της ζωής τους, για την αφαίρεση δικαιωμάτων στο χώρο εργασίας και κατοικίας. Πρέπει να ψηφίσουν με κριτήριο τα δικά τους προβλήματα και ποια πολιτική μπορεί να τα αντιμετωπίσει. Και γενικά και σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης αφού ο θεσμός συμβάλλει στην όξυνση αυτών των προβλημάτων (εμπορευματοποίηση κοινωνικής πολιτικής, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων, συμπράξεις με επιχειρηματίες, αδιαφορία για το αγροτικό ζήτημα, κλπ.), δεν είναι συμπαραστάτης στην απαίτηση για λύση τους, αντίθετα, προωθεί πολιτικές σε όφελος των επιχειρηματιών, όταν στη διοίκηση βρίσκονται δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ. Γι' αυτό και πρέπει να δώσουν ένα ισχυρό χτύπημα στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ, που από κοινού έχουν χαράξει και υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει με μεγαλύτερη ταχύτητα και ένταση την επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Ψήφισε νομοσχέδια με τα οποία συρρικνώνει ακόμα περισσότερο μισθούς, μεροκάματα, πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων, του λαού, της νεολαίας. Ψήφισε το νέο νόμο για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα που δεν αφορά μόνο σε μεγάλα έργα υποδομής, αλλά και τεχνικές υποδομές για την Παιδεία, την ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας. Δημιούργησε (με την αρωγή των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στην ΚΕΔΚΕ) τον νέο αντιδραστικό Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, με στόχο την καλύτερη και πιο αποτελεσματική προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής και την ενίσχυση μέσω της Αυτοδιοίκησης των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί και στηρίζει τη ΝΔ στα στρατηγικής σημασίας ζητήματα. Υπερθεματίζει στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και ενώσεων. Ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και σε ζητήματα διαδικασιών και διαφάνειας. Χρησιμοποιεί τις δυνάμεις του στο συνδικαλιστικό κίνημα και κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να αποπροσανατολίζει και να εκτονώνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων. Ως κυβέρνηση προώθησε τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο ΣΥΝ ψήφισε όλες τις αντιδραστικές ρυθμίσεις που αφορούσαν στις ιδιωτικοποιήσεις μέσω της Αυτοδιοίκησης, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, της φορολογίας, όπου συνδιοικούσε ή διοικούσε. Πήρε ενεργά μέρος στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων είτε μέσα από τα κοινά ψηφοδέλτια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ είτε ως συναινετική αντιπολίτευση. Η θητεία, τα έργα και οι ημέρες των εκλεγμένων με τον ΣΥΝ αποκαλύπτουν ότι το φιλολαϊκό προσωπείο, που προσπαθεί να φιλοτεχνήσει προεκλογικά, είναι ψεύτικο.

Και τα τρία κόμματα συμφωνούν στα βασικά και αυτό αποδεικνύεται από τη διαχρονική συναίνεσή τους σε όλες τις κρίσιμες αντιλαϊκές επιλογές στα πανελλαδικά συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ, ΕΝΑΕ). Στην προσπάθειά τους να κρύψουν όλα αυτά, έχουν εξαπολύσει επίθεση στο ΚΚΕ είτε με κινήσεις που αγγίζουν τα όρια της πολιτικής προβοκάτσιας (ΝΔ) είτε με συκοφαντικές δηλώσεις περί δήθεν «ανίερων συνεργασιών». Επιπλέον, με διάφορους δήθεν ανεξάρτητους υποψηφίους προσπαθούν να δημιουργήσουν αναχώματα στην έκφραση της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Οι μόνοι που μειοψήφησαν σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο ήταν οι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια συνεργασίας που στήριξε το ΚΚΕ. Η απάντηση στην κοινή πολιτική αυτών των κομμάτων είναι η ενίσχυση των αγωνιστικών ψηφοδελτίων συνεργασίας που στηρίζουν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και η Κομμουνιστική Ανανέωση.

ΝΑΣ - ΔΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
«Οχι» σε Αυτοδιοίκηση - φορομπήχτη

Την ξεκάθαρη αντίθεσή τους στην ανάθεση φορολογικής εξουσίας στους δήμους, καθώς αυτή επιφέρει νέα βάρη για τους δημότες και την ανάγκη οι πόροι της Αυτοδιοίκησης να εξασφαλίζονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατέθεσαν οι επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Κοζάνης και της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» Κοζάνης, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

Τόσο ο υποψήφιος Νομάρχης της ΝΑΣ Γιάννης Μητσιάκος όσο και ο υποψήφιος Δήμαρχος της ΔΑΣ Νίκος Μάτσος, κάλεσαν τους εργαζόμενους, στις εκλογές του Οκτώβρη, να καταδικάσουν με την ψήφο τους τις δυνάμεις που στηρίζουν και υλοποιούν αυτή την πολιτική (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) και τους εκπροσώπους τους στην Αυτοδιοίκηση.

Στην Κοζάνη η πολλαπλή φορολόγηση υλοποιείται χρόνια τώρα με τη συναίνεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Η Νομαρχία από την προηγούμενη ακόμη Διοίκηση έχει αποφασίσει την επιβολή 97 ανταποδοτικών τελών (!) για υπηρεσίες που παρέχει και κάθε χρόνο προχωρά σε αυξήσεις. Φέτος, προϋπολογίζει έσοδα 1,1 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσια από την προηγούμενη χρονιά. Κόντρα, σ' αυτή την πολιτική στέκεται σταθερά η ΝΑΣ η οποία κατ' επανάληψη ζήτησε να συζητηθεί και να ληφθεί απόφαση κατάργησης των φόρων.

Ακόμη μεγαλύτερη αναμένεται η επιβάρυνση στο ήδη πενιχρό εισόδημα του εργαζόμενου λαού και στο Δήμο Κοζάνης. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως οι αυξήσεις για το 2005 έφτασαν στο 5% και για το 2006 στο 8%. Στο πλαίσιο της ίδιας ανταποδοτικής λειτουργίας αλλά και της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών, αποφασίστηκε η υποχρεωτική αλλαγή των υδρομετρητών από τις παροχές της ΔΕΥΑΚ σε όλους τους καταναλωτές του Δήμου Κοζάνης, έργο που ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ